Παιχνίδια χωρίς Σύνορα – Ένα Τop 10

Published On 16 November 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Αγαπημένη εκπομπή για τα παιδιά του ’90, που περίμεναν να μεγαλώσουν για να παίξουν κι αυτά. Μπορεί να μη παίξαμε ποτέ, σίγουρα όμως θυμόμαστε… Attention,prets!

“Attention, prets!” Και ο ήχος της σφυρίχτρας.

Με το παράγγελμα του αρχιδιαιτητή Denis Pettiaux ξεκινούσε κάθε δοκιμασία στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα. Με τις περίεργες στολές και τα παιχνίδια σε μεγάλα πολύχρωμα σκηνικά, την συγκίνηση για να μη βγούμε πάλι τελευταίοι και τις συμβουλές στους παίκτες από τον καναπέ -”Μα τί κάνεις;!”- όλα τα παιδιά του ’90 ήθελαν να “μεγαλώσουν και να παίξουν” κι αυτά. Μας πρόλαβε βέβαια η παύση τους.

Denis Pettiaux(1)

Τα “Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα” ξεκίνησαν από την ιδέα του Γάλλου προέδρου Charles de Gaulle ώστε οι λαοί και κυρίως οι νεολαίες των χωρών της Ευρώπης να έρθουν πιο κοντά. Η αρχή έγινε το 1965 με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας), με το πρώτο διάλειμμα να έρχεται το 1983. Τα παιχνίδια επανήλθαν το 1988 με ιταλική πρωτοβουλία και συνεχίστηκαν μέχρι το 1999.

Από τις αγαπημένες εκπομπές της Ε.Ρ.Τ. τη δεκαετία του 90′ και από τις μεγαλύτερες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε, έχει αφήσει ανεξίτηλα στις μνήμες μας μερικά…στανταράκια. Ακολουθεί λοιπόν, σε αντίστροφη σειρά, τα δέκα πλέον αξιομνημόνευτα.

10.“Τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας”…
…”τα παιδιά μας” και άλλα τέτοια. Πολλές φορές με εξαιρετικές ικανότητες και φυσική κατάσταση, άλλοτε δίνοντας ρεσιτάλ κωλοτούμπας (όχι σε στυλ Σαμαρά, πιο κλασικά)

9. Η μουσική όταν παρουσιαζόταν κάθε πόλη-εκπρόσωπος κάθε χώρας. Θαρρείς και ήταν η μουσική που άκουγες μαζί με το “achievement unlocked” όταν προσγειωνόσουν σε νέο αεροδρόμιο ή έφτανες σε μια νέα περιοχή. Κλασική ποπ-ελίτ-Ε.Ε. αισθητική των 90’s, θυμάμαι να υπάρχει και σε κάθε σχεδόν κασέτα (VHS για τους νεότερους, google it) που μας προέβαλαν τις ώρες των Γαλλικών στο σχολείο, όταν είχαμε τελειώσει με την ύλη… ή η καθηγήτρια είχε… hangover.

* Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα – Top 10 στο 3pointmagazine.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.