Παχυσαρκία: σύγχρονη επιδημία για σκύλους και γάτες

Published On 25 December 2014 | By Δημήτρης Κοτάκος | Frog Pets

Νέα έκθεση των κτηνιάτρων της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων κατοικίδιων έχει εκτοξευτεί.

Αν και η έρευνα αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και σύμφωνα με τους ειδικούς λαμβάνει την μορφή επιδημίας.

Συγκεκριμένα, το 45% των σκύλων και το 40% των γατών που επισκέπτονται τα ιατρεία υπερβαίνουν κατά πολύ το κανονικό βάρος τους. Από την λίστα δεν ξεφεύγουν και άλλα μικρότερα ζώα, όπως κουνέλια (28%) και χάμστερ. Ακόμα και τα πουλιά είναι υπέρβαρα αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό που δεν ξεπερνά το 15%.

paxysarkiapets2

Στην έρευνα συμμετείχαν 200 κτηνίατροι και 1000 ιδιοκτήτες. Η  κύρια  αιτία  για  το φαινόμενο της  παχυσαρκίας είναι η λάθος διατροφή τους. Στην πλειοψηφία τους, οι ιδιοκτήτες ταΐζουν τα κατοικίδια με «ανθρώπινη  τροφή» που αποδεδειγμένα είναι ακατάλληλη, μιας και οι διατροφικές ανάγκες των σκύλων και γατών είναι τελείως διαφορετικές από τις δικές μας. Η κακής ποιότητας τροφή είναι επίσης ένας πολύ σοβαρός παράγοντας. Οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής τροφών για σκύλους και γάτες χρησιμοποιούν κακής ποιότητας υλικά, βλαβερά για την υγεία των ζώων.

Ο  Robin Hargreaves, πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, δήλωσε: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι στη χώρα μας είναι η παχυσαρκία. Είναι καθαρά ευθύνη των ιδιοκτητών να παρέχουν την ισορροπημένη τροφή παράλληλα με σωστή άσκηση». Η  κακή  διατροφή  μπορεί  να  προκαλέσει πολλά  προβλήματα  στα  κατοικίδια  μας  όπως διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα, παγκρεατίτιδα και διάφορες μορφές καρκίνου.

* Περισσότερα άρθρα για την υγεία των σκύλων μας στο www.livingwithdogs.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

: Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην "Συμπεριφορά Σκύλων", Advanced Canine Behaviour Diploma. Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy. Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.