Περπατώντας στο νερό

Published On 4 June 2014 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

Μη μου πείτε ότι δε γίνεται, γιατί η επιστήμη έχει άλλη γνώμη.

Είχα προσφάτως την τύχη να δω από κοντά κάποιον που έκανε kite surfing. Ξέρετε, αυτό το περίεργο άθλημα που φοράς ένα μεγάλο πέδιλο του σκι στη θάλασσα, αλλά αντί να σε τραβάει μια βάρκα σε τραβάει ένα μικρό αλεξίπτωτο. Οπότε θα πρέπει όχι μόνο να κρατάς την ισορροπία σου, αλλά να εκμεταλλεύεσαι κατάλληλα και τον αέρα.

Δυστυχώς ήταν μαζί και η γυναίκα μου η οποία ενθουσιάστηκε με το εν λόγω παλικάρι και άρχισε να ζητωκραυγάζει ως άλλη cheerleader «γεια σου λεβέντη μου, μην πέφτεις παλικάρι μου», κάνοντάς με να αισθανθώ πολύ μειονεκτικά. Όχι ότι δεν μπορώ να τον φάω λάχανο τον τύπο αν θελήσω να βάλω μπρος τους προ-κοιλιακούς μου, αλλά λέμε τώρα. Σκέφθηκα όμως να κάνω κάτι ακόμα πιο extreme. Να αρχίσω να τρέχω πάνω στο νερό. Και μη μου πείτε ότι δε γίνεται, γιατί η επιστήμη έχει άλλη γνώμη.

Αρκεί να αναμείξουμε το νερό με λίγο καλαμποκάλευρο και να κάνουμε το μείγμα με το εξωτικό όνομα oobleck. Το oobleck είναι ένα μη Νευτώνειο ρευστό, που σημαίνει ότι το πόσο παχύρευστο είναι (αν είναι π.χ. σα μέλι ή σαν νερό) δεν είναι δεδομένο αλλά εξαρτάται στη συγκεκριμένη περίπτωση από την τάση που εφαρμόζεται στο ρευστό. Έτσι, για μεγάλη τάση γίνεται σούπερ παχύρευστο σα στερεό, ενώ για μικρή τάση συμπεριφέρεται σαν υγρό. Αυτό σημαίνει ότι αν γεμίσω μια δεξαμενή με oobleck μπορώ να αρχίσω να τρέχω άνετα, να χορεύω, να παίζω μπάλα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και για του λόγου το αληθές δείτε εδώ:

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρέχουμε, εφαρμόζεται μεγάλη τάση στο ρευστό και αυτό πολύ απλά συμπεριφέρεται σα στερεό. Ενώ αν αφεθούμε να περπατήσουμε αργά, η τάση είναι μικρή, οπότε βυθιζόμαστε και γινόμαστε…”μείγμα για ψωμί”.

Μου ακούγεται λοιπόν πολύ καλό σχέδιο. Φτιάχνω oobleck, κάνω τρελές φιγούρες και έπειτα αραιώνω το μείγμα και βάζω τον “ανταγωνιστή” να τρέξει και να διαπιστώσει ότι «πάνω σε υγρά δεν περπατάμε, χαζός είσαι ;». Θα κουραστώ λίγο παραπάνω, αλλά θα του δείξω εγώ. Kite surfing… Τσκ, τσκ.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.