Ποιος θυμάται τις υποσχέσεις για το ’13;

Published On 27 December 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Το 2013 θα προχωρούσαν οι μεταρρυθμίσεις, θα έμπαινε τέλος στις περικοπές και φυσικά θα ξεκινούσε η ανάκαμψη. Δεν είναι ευχάριστο -χρονιάρες μέρες- αλλά είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τί απέγιναν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τη χρονιά που φεύγει.

Η κυβέρνηση αποχαιρετά το 2013 υποσχόμενη ανάπτυξη τη νέα χρονιά και ποντάροντας τα πάντα στο πρωτογενές πλεόνασμα, που -αν επιβεβαιωθεί- θα ανοίξει το δρόμο της διαπραγμάτευσης για απομείωση του χρέους. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2014 θα φέρει περισσότερους φόρους για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και πλειστηριασμούς για χιλιάδες δανειολήπτες, μετά την ψήφιση των αντίστοιχων νόμων.

Τί υποσχόταν, όμως, η κυβέρνηση πέρυσι τέτοια εποχή; Το 2013 θα ήταν η χρονιά που θα προχωρούσαν οι μεταρρυθμίσεις, θα έμπαινε τέλος στις περικοπές και φυσικά θα ξεκινούσε η ανάκαμψη – αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεσμεύσεις που ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα.

Δεν είναι ευχάριστο -χρονιάρες μέρες- αλλά είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τί απέγιναν οι υποσχέσεις για τη χρονιά που φεύγει, γιατί, περιέργως, ορισμένοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μας βγάλει από την κρίση – του χρόνου, φυσικά.

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

“Το 2013 θα είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο”, διεμήνυε ο Αντώνης Σαμαράς πέρυσι, τέτοια εποχή. Η χρονιά που τελειώνει θα ήταν χρονιά “δραστικών αλλαγών” που θα γίνονταν, βέβαια, με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, επέμενε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι “διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις”, ενώ η “γραμμή” της κυβέρνησης για μήνες ήταν ότι κινδυνεύουν μόνο οι επίορκοι και κοπανατζήδες.

Προφανώς η αξιολόγηση -αν ξεκίνησε ποτέ- δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που έπρεπε, αλλά το χρονοδιάγραμμα της τρόικας για διαθεσιμότητα και απολύσεις πίεζε ασφυκτικά. Κι έτσι, το καλοκαίρι ήρθαν οι αλλαγές που ήταν πράγματι πολύ “δραστικές”: η ΕΡΤ έκλεισε εν μία νυκτί, ενώ ολόκληροι κλάδοι, όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

* Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.