Πρεμιέρα με έντονες συζητήσεις για το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Published On 27 November 2015 | By Μικαέλα Κόλλια | Frog and the City

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκίνησε τη Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, με μια προβολή που προκάλεσε τόσο το ενδιαφέρον όσο και την περιέργεια του κοινού σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Τετάρτη βράδυ, λοιπόν, στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί, κυριολεκτικά, η ηρεμία μετά την καταιγίδα. Η Πανεπιστημίου σχεδόν έρημη, η Σταδίου ανάλαφρη και κάπως σκοτεινή. Ανάμεσα, όμως, στους δύο πιο κεντρικούς δρόμους της μισοκοιμισμένης πόλης, φέγγει η πινακίδα του κινηματογράφου Άστυ, προσελκύοντας όσους Αθηναίους δε φοβήθηκαν μήπως βραχούν ή δεν ενέδωσαν στη γλυκιά πλάνη του παπλώματος και έσπευσαν να παρακολουθήσουν την έναρξη του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Δεδομένων των συνθηκών, μπορούμε να πούμε ότι τούτη η πόλη είναι γεμάτη σινεφίλ και θαρραλέους τύπους που το ζουν στα άκρα. Με άλλα λόγια, ο κόσμος υπήρξε ικανοποιητικότατος, ποσοτικά και ποιοτικά.

28Panorama2

Παρόλο που η ώρα έναρξης ήταν στις 22:00, το φουαγέ του αγαπημένου σινεμά άρχισε να γεμίζει από νωρίς. Οι συντελεστές του Πανοράματος ήταν φυσικά εκεί, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλικό κλίμα, και έτσι, σύντομα άρχισαν να δημιουργούνται μικρές παρέες που αντάλλασσαν tips επιβίωσης για το πώς θα προλάβουν να ακολουθήσουν το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Η αναμονή δεν κράτησε πολύ και, αφού το κοινό εφοδιάστηκε με το απαραίτητο cine-kit (κρασί, ποπ-κορν, νεράκι) προχώρησε προς την αίθουσα ώστε να καλωσορίσει και επίσημα την 28 η διοργάνωση, με τη νέα ταινία του Marco Bellocchio, “Blood of my Blood”, που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Μικελίδης, κήρυξε την έναρξη με ένα σύντομο πρόλογο σχετικά με το Πανόραμα αλλά και με τη ταινία, αναφέροντας ότι είναι ένα από τα καλύτερα έργα του σκηνοθέτη.

28Panorama3

Και αφού, λοιπόν, ξεκίνησε η ταινία, πολλοί ίσως συμφώνησαν από μέσα τους με τον κύριο Μικελίδη, ενώ κάποιοι άλλοι διαφώνησαν κάθετα και καταφανώς, αποχωρώντας από την αίθουσα στα μισά της ταινίας.

Βαμπίρ και μοναχές, παρελθόν και παρόν, φρίκη και ομορφιά. Ας είμαστε ειλικρινείς, το “Blood of my Blood”, δεν είναι μια εύπεπτη ταινία, όσο και αν οι μικρές δόσεις χιούμορ ή η επιτηδευμένη -σε βαθμό παιδικότητας- μουσική θα μπορούσαν να δώσουν μια τέτοια εντύπωση. Στην ουσία πρόκειται για ένα έργο με φοβερή φωτογραφία, ελαφρώς διανοητικό μοντάζ, ενδιαφέρον location και με ένα σενάριο γεμάτο συμβολισμούς, που είτε το μισείς είτε το λατρεύεις.

Γι’ αυτό και, βγαίνοντας από την αίθουσα, οι θεατές ήταν είτε εκστασιασμένοι είτε απορημένοι για το αν αυτό που είδαν επρόκειτο για αριστούργημα ή για αποτυχία. Εδώ φυσικά, ο Βάτραχος, δε θα προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί σιχαίνεται τα spoilers, και δε θα ήθελε να σας προκαταβάλλει. Το σίγουρο είναι ότι, με την επιλογή της συγκεκριμένης ταινίας, το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κατάφερε να προκαλέσει μακροσκελείς συζητήσεις, εγείροντας παράλληλα το ενδιαφέρον για τις επόμενες μέρες.

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διαρκέσει από 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου. Με περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, υπόσχεται να μετατρέψει τους κινηματογράφους Ααβόρα και  Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά.

Ανάμεσα  σε άλλα, περιλαμβάνει αφιερώματα στον Bertrand Tavernier, τον Γάλλο σκηνοθέτη που χαρακτηρίζεται για την ανθρωπιά των έργων του, στην Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, με 8 κριτικούς της παλαιότερης, αλλά και της νέας γενιάς, να προτείνουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες, καθώς και στους -δε χρειάζονται συστάσεις- John Cassavetes, Βασίλη Βαφέα και Orson Welles. Σούπερ χιτ είναι και η ταινια «Ατίθασες» (Mustang) της Ντιενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν από την Τουρκία που τιμήθηκε με το βραβείο LUX.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή του βρετανικού κοινωνικού δράματος «Brooklyn» του John Crowley.

Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

* Φωτογραφίες: Νίκος Λέκκας

Like this Article? Share it!

About The Author

Έχει σπουδάσει Film and Media και της αρέσει η ποίηση, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, το σινεμά, η πολιτική ανάλυση, τα ταξίδια, η μουσική, η αλληλεγγύη, η συζήτηση, ο καφές, ο έρωτας, ο χορός, οι στοχασμοί, το κρασί, τα βιβλία, η άνοιξη, το δράμα, το γράψιμο. Όχι ταυτόχρονα. Μπορεί και ναι.