Πώς να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί ή σαμπάνια με τη βοήθεια της φυσικής

Published On 16 January 2014 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

Είστε σε τρυφερές στιγμές στις διακοπές σας και ετοιμάζεστε να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί για να ζεστάνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Φευ όμως… Ανοιχτήρι πουθενά. Μην ανησυχείτε! Οι νόμοι της φύσης είναι μαζί σας και μάλιστα ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε το έτερον ήμισυ.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο viral video που κυκλοφορεί, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα παπούτσι και ένας τοίχος.

Βάζετε τη βάση του μπουκαλιού στο παπούτσι και χτυπάτε αλύπητα το μπουκάλι στον τοίχο. Σιγά-σιγά ο φελλός αρχίζει να πετάγεται και όταν έχει σηκωθεί αρκετά, τον βγάζετε με το χέρι. Ο SciFrog το δοκίμασε για σας και έχω να σας πω ότι είναι αρκετά πιο δύσκολο από ότι φαίνεται, γιατί πρέπει να χτυπάς αρκετή ώρα και με αρκετή δύναμη το μπουκάλι. Όμως το πείραμα έδειξε ότι δουλεύει.

Γιατί πετιέται όμως ο φελλός; Καθώς χτυπάμε το μπουκάλι, το κρασί πέφτει με δύναμη στον τοίχο. Και όπως ένα μπαλάκι που πετάμε με δύναμη, επιστρέφει πίσω και χτυπά με το φελλό. Όποιος έχει χτυπηθεί με μπάλα δια αυτού του τρόπου (π.χ. στο squash) ξέρει ότι πονάει, επομένως η δύναμη στο φελλό είναι αρκετή ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να τον σηκώνει.

Μήπως όμως έχετε αφρώδες κρασί ή σαμπάνια; Ακόμη καλύτερα. Δε χρειάζεστε μεν να κάνετε πολλά υπό κανονικές συνθήκες, αλλά λίγη “φιγούρα” δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Δοκιμάστε το λεγόμενο “σπάθισμα” (sabering) της σαμπάνιας. Παίρνετε ένα μαχαίρι (αν βρείτε και σπαθί είστε άρχοντες της φιγούρας). Ελευθερώνετε το φελλό από το σύρμα. Βρίσκετε στο μπουκάλι μια συρραφή, που είναι μια γραμμή κατά μήκος του μπουκαλιού που εξέχει ελαφρώς. Και με μια γρήγορη, κοφτή κίνηση γλιστράτε δυνατά το μαχαίρι (από τη χοντρή και όχι την κοφτερή μεριά) κατά μήκος της συρραφής να χτυπήσει το χείλος του μπουκαλιού. Ο λαιμός του μπουκαλιού μαζί με το φελλό εκτοξεύονται ως δια μαγείας και είστε έτοιμοι να απολαύσετε τη χαρά της μπουρμπουλήθρας. Το δοκίμασα σήμερα και όπως μπορείτε να δείτε πέτυχε.

Γιατί όμως κόβεται ο λαιμός; Όταν κατασκευάζεται το μπουκάλι, το γυαλί κρατείται λίγο πάνω από τη θερμοκρασία τήξης για να προλάβουν όλα τα μόριά του να “μπούνε στη θέση τους” και να μην αφήσουν ρωγμές. Τα μοναδικά αδύνατα σημεία στο μπουκάλι όπου υπάρχουν μικρορωγμές είναι η συρραφή και ο λαιμός. Έτσι, με το χτύπημα του σπαθιού η ρωγμή που δημιουργείται μεγεθύνεται εύκολα στο αδύνατο σημείο. Και η πίεση μέσα στη σαμπάνια που είναι τουλάχιστον τριπλάσια της ατμοσφαιρικής, αναλαμβάνει να τη μεγεθύνει ακόμη περισσότερο και να πετάξει το λαιμό μαζί με το φελλό. Στην υγειά σας.

Υ.Γ. Μετά το επιτυχές πείραμα, προπονούμαι εντατικά για την τελειοποίηση του κόλπου που φαίνεται εδώ.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.