Πώς να χειραγωγήσεις την τύχη σου

Published On 28 November 2014 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Μεγάλο πράγμα να είσαι τυχερός. Τι είναι αυτό όμως το τόσο περίεργο και ανεξήγητο φαινόμενο, αυτή η δύναμη καθορισμού ζωών, γεγονότων, ακόμα και ολόκληρης της ιστορίας, που το αποκαλούμε τύχη; Ποιος το εξουσιάζει και ποιος το μοιράζει; Θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εξίσου τυχεροί; Θα μπορούσαμε άραγε εμείς να αποφασίσουμε ποσό τυχεροί είμαστε;

Αν η τύχη είναι μια όμορφη δεσποινίς και εσείς ένας νεαρός που ποθεί να την κατακτήσει, τότε μην περιμένετε να σας προσέξει αν παραμείνετε αδρανής. Είναι και τόσοι άλλοι που την διεκδικούν. Πρέπει να κάνετε κάτι. Πρέπει να τολμήσετε να την πλησιάσετε και να της μιλήσετε. Τότε και μόνο τότε έχετε πιθανότητες επιτυχίας. Κάπως έτσι ίσως να σκεπτόταν και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης (460-394 π.Χ.) όταν έγραψε ότι η τύχη αγαπά τους τολμηρούς. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι στην ιστορία που το επανέλαβαν. Είναι όμως αλήθεια; Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι πόσο τολμηρός άραγε να είναι ένας που αποφασίζει ξαφνικά να παίξει ένα δελτίο Τζόκερ και καταλήγει την επομένη να είναι εκατομμυριούχος;

Αλλά είναι αυτός τυχερός; Η ανθρώπινη σκέψη αν θέλει μπορεί να γίνει πολύ στενή. Με την ίδια στενότητα αντιλαμβανόμαστε και τον παράγοντα τύχη. Ψαρεύουμε μεμονωμένα γεγονότα μέσα από δισεκατομμύρια ζωές ανθρώπων. Λέμε για αυτόν που κέρδισε σε ένα τυχερό παιχνίδι, για αυτόν που άνοιξε μια ιστοσελίδα και κατέληξε εκατομμυριούχος, για αυτόν που κληρονόμησε μια περιουσία, που παντρεύτηκε έναν ή μια πλούσια και αλλά πολλά τέτοια. Δεν ξέρουμε την ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου στο σύνολο της, δεν γνωρίζουμε το παρελθόν του, το παρόν του και σε καμιά περίπτωση το μέλλον του. Δεν ξέρουμε πώς αντιλαμβάνεται ό,τι έχει και πώς νιώθει. Τι επιθυμεί και τι από αυτά έχει και τι δεν έχει. Απλά συμπεραίνουμε αυτόματα ότι είναι ευτυχισμένος απλά και μόνο επειδή ήταν τυχερός και βρέθηκε με πολλά λεφτά. Υποβιβάζουμε την τύχη και την συνδέουμε αποκλειστικά με τα λεφτά που διαθέτει κάποιος.

Δεν είναι όμως έτσι. Η τύχη είναι τόσα πολλά άλλα, πολύ πιο σημαντικά. Αν θέλετε να δείτε πόσο τυχεροί είστε πρέπει να αξιολογήσετε το σύνολο της ζωή σας και να μην το συγκρίνετε με κάποιου άλλου αλλά να το τοποθετήσετε απέναντι από τις δικές σας επιθυμίες. Τότε μπορείτε να δείτε πού ακριβώς βρίσκεστε. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε αγάπη από τον άνθρωπο σας και το έχετε, ίσως είστε πολύ πιο τυχερός από έναν οικονομικά ισχυρό άνθρωπο που επιθυμεί το ίδιο και δεν το έχει. Το μέτρο είστε μόνο εσείς. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά το μυαλό μας για να είμαστε ευχαριστημένοι. Αν δεν επέμβουμε πνευματικά και νοητικά στην φύση μας δεν θα είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι γιατί πάντα θα θέλουμε και κάτι ακόμα.

tyxi1

Αν δεχτούμε λοιπόν ότι τελικά το ζύγι της τύχης στην ζωή μας είναι πόσο ευχαριστημένοι είμαστε εμείς με τον εαυτό μας και τις δικές του επιθυμίες, τότε το μόνο που απομένει είναι να βρούμε τον τρόπο να χειραγωγήσουμε την τύχη για να επιτύχουμε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τόλμη, θάρρος και θράσος. Η τύχη βρίσκεται ανακατεμένη με την λάσπη της ζωής. Σε αυτό τον στίβο λάσπης, αν δεν πέσεις μέσα της και δεν καλυφτείς από αυτή, δεν την δοκιμάσεις στην γλώσσα σου και δεν μπει στα ματιά σου, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις την τύχη.

Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να αποκτήσεις την πραγματική τύχη, αυτή την τύχη που θα καλύψει όλη σου την ζωή και όχι μια μέρα από αυτή. Υπάρχουν τόσες διάσημες ρήσεις από ανθρώπους που βούτηξαν μέσα σε αυτή την λάσπη χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Τόμας Τζέφερσον (1749-1826, Αμερικανός πρόεδρος από το 1801 έως το 1809) το έθεσε απλά λέγοντας ότι «όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι».

Η επιστήμη έχει ασχοληθεί πολύ με τον ρόλο της τύχης. Μια περίπτωση είναι ο Richard Wiseman (1966-, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο) ο οποίος έκανε μια επιστημονική μελέτη για τη φύση της τύχης, που διήρκησε δέκα έτη και αποκάλυψε ότι σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι διαμορφώνουν την δική τους «καλή» και «κακή» τύχη. Η έρευνά του αποκάλυψε ότι οι «τυχεροί» άνθρωποι δημιουργούν τη δική τους καλή τύχη μέσω τεσσάρων βασικών αρχών. Έχουν ή καλλιεργούν την ιδιότητα της δημιουργικότητας και παρατήρησης ευκαιριών, τις οποίες όμως τολμούν να ακολουθήσουν, παίρνουν αποφάσεις ακούγοντας τη διαίσθησή τους, δημιουργούν αυτό-εκπληρώμενες προσδοκίες μέσω θετικών προσδοκιών και υιοθετώντας μια ελαστική στάση στα απρόβλεπτα της ζωής που μετατρέπει την κακή τύχη σε καλή, βρίσκουν δηλαδή το πλεονέκτημα σε οποιασδήποτε κατάσταση. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδύεται μέσα από τις επιστημονικές έρευνες είναι ότι  η καλή τύχη και καλή διάθεση συχνά συνυπάρχουν και ότι οι τυχεροί άνθρωποι είναι χαρούμενοι και αισιόδοξοι, ενώ οι άτυχοι άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι, είναι αρνητικοί και καταθλιπτικοί.

Ορίζουμε πρώτα αυτά που εμείς επιθυμούμε στην ζωή. Τα ορίζουμε συνειδητά και μας είναι ξεκάθαρα. Μετά κάνουμε ότι πιστεύουμε ότι χρειάζεται για να τα πετύχουμε. Με σχέδιο ή χωρίς, όσο οι στόχοι είναι καθαροί, τουλάχιστον είμαστε προσανατολισμένοι. Τώρα αν τα καταφέρουμε ή όχι είναι μια άλλη ιστορία. Εσείς όμως πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Όπως είπε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821, Γάλλος ηγέτης), «Έχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.