Ρομαντισμός και online dating: είναι ασυμβίβαστα;

Published On 23 January 2015 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Η οποιαδήποτε χρήση τρίτων μέσων για να κάνει κάποιος γνωριμίες με απώτερο σκοπό την επίτευξη κάποιας σχέσης είναι ταμπού και αποστειρωμένη από ρομαντισμό. Είτε πάμε πίσω στην εποχή των γραφείων γνωριμιών ή στις αγγελίες σε εφημερίδες και τα παραδοσιακά προξενιά, είτε κοιτάξουμε σήμερα στις γνωριμίες μέσω διαδικτύου, υπάρχει μια στερεοτύπη εντύπωση ότι πρόκειται για μέτρο απελπισίας και αποτελεί μια ακραία και ανεπιθύμητη επιλογή.

Κυρίως για τους ρομαντικούς χαρακτήρες, οποιαδήποτε γνωριμία έχει χειραγωγηθεί ώστε να επιτευχτεί, δηλαδή κάποιος ή κάτι έχει βάλει το χεράκι του πέρα από τον φτερωτό παιχνιδιάρη θεό του έρωτα, είναι απορριπτέα εξ αρχής. Σε περασμένες δεκαετίες, η επιλογή βοηθητικών μηχανισμών οφειλόταν κυρίως σε κοινωνικούς λόγους όπως η περιορισμένη δυνατότητα για ελεύθερες γνωριμίες. Τα γραφεία γνωριμιών επενέβαιναν ειδικά όταν τα προξενιά δεν έβγαζαν πουθενά και συνήθως υπήρχε κάποιο αντικειμενικά αποδεκτό μειονέκτημα, όπως η προχωρημένη ηλικία ή κάτι αντίστοιχο.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ενώ η δυνατότητα για κοινωνικοποίηση δεν περιορίζεται σχεδόν από πουθενά και άλλες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η προχωρημένη ηλικία που αναφέραμε, μπορεί να μην αποτελούν εμπόδιο πλέον, η χρήση τρίτων μέσων αντί να μειώνεται, είναι πιο διαδεδομένη και αποδέκτη από ποτέ. Φτάνει να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια στατιστικά στοιχεία. Πάνω από το 90% των Αμερικανών εργένηδων, άντρες και γυναίκες, έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά να βγει ραντεβού μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων. Πάνω από το 30% των ζευγαριών σήμερα στην Αμερική γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο. Το 20% από το σύνολο των γνωριμιών μέσο διαδικτύου παντρεύτηκε. Έως το 2040 αυτό το ποσοστό αναμένεται να αγγίξει το 70%. Μην βιαστείτε να πείτε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αμερική. Η Ευρώπη ακολουθεί με αντίστοιχα ποσοστά.

Πλέον υπάρχει κάθε λογής επιλογή. Μπορείτε να επιλέξετε ιστοσελίδες γνωριμιών που μέσα από ατελείωτες ερωτήσεις σκιαγραφούν τον χαρακτήρα σας και σας επιλέγουν αυτόματα πιθανά προφίλ άλλων ανθρώπων βάση λογαριθμικών προγραμμάτων. Μπορείτε να πάτε σε κάτι πιο περιστασιακό επιλέγοντας ένα σύντροφο για εκείνη την στιγμή, κάποιον που βρίσκεται στη περιοχή σας. Έχετε πιο εξεζητημένα γούστα; Υπάρχουν και για σας. Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε μπορείτε με μερικά κλικ να το βρείτε.

romantismosInternet2

Δεν είναι μια μόδα, φαίνεται να είναι μια κοινωνική ανάγκη που βρίσκει διέξοδο και όλα υποδεικνύουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ίσως οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία κινείται ο μέσος άνθρωπος στην καθημερινότητα του στις ανεπτυγμένες κοινωνίες που δεν του αφήνει πολλά περιθώρια. Ο τρόπος αντίληψης είναι επίσης διαφορετικός. Φύγαμε από ένα περιβάλλον περιορισμένων επιλογών και μπήκαμε σε ένα κόσμο πολλαπλών επίλογων. Τα ερεθίσματα και οι επιρροές  πολλαπλασιάστηκαν. Οι αποφάσεις σίγουρα δυσκολεύουν όσο και οι επιλογές αυξάνονται. Έτσι ο σημερινός άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα δίλλημα όσο αφορά τον ρομαντισμό του και φαίνεται να πρέπει να αποφασίσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές ή να μειώσει τις επιλογές του.

Πως μπορεί λοιπόν ένας ρομανιστής να «καταπιεί» την διαδικτυακή γνωριμία και να προσαρμοστεί στην εποχή του; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι να επαναπροσδιορίσει μέσα του, την άποψη του περί του πως λαμβάνει χώρα μια γνωριμία. Πόσο διαφέρει άραγε ένα τυχαίο σκούντημα με ένα περαστικό στο πεζοδρόμιο από ένα αίτημα φιλίας στο facebook; Ίσως καθόλου. Η συγκυρία βασιλεύει και στις δυο περιπτώσεις. Είναι η φωτογραφία, μια εικόνα, που προκάλεσε την διαδικτυακή συνομιλία; Μα το ίδιο θα συνέβαινε και στην τυχαία συνάντηση στο πεζοδρόμιο. Η εικόνα θα ήταν η αρχική επαφή. Εκεί που διαφέρουν είναι στην αντίληψη μας. Φυσικά το διαδίκτυο ενέχει και κίνδυνους. Από το απλό, όπου η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, έως κάτι ακραίο όπου η νέα μας γνωριμία τυχαίνει να είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος. Χρειάζεται μια δυνατότητα φιλτραρίσματος από τον χρήστη αναμφίβολα, αλλά το φιλτράρισμα αυτό θα επιβαλλόταν σε κάθε περίπτωση είτε βρίσκεσαι στο πεζοδρόμιο, στο μπαρ, στην δουλειά ή στο διαδίκτυο.

Δεν πρέπει να τρομάζει αυτή η αλλαγή. Οι αλλαγές είναι «ζωοφόρες» για τις ζωές μας, ειδικά όταν γίνονται αντιληπτές και αποδεκτές. Όλα υποδεικνύουν ότι ο παππούς του μέλλοντος, όταν θα λέει στα εγγόνια του πώς γνωρίστηκε με την γιαγιά, κατά πάσα πιθανότητα θα εξιστορεί μια διαδικασία «σερφαρίσματος» στο δίκτυο. Θα λέει τι φόραγε η γιαγιά στην φωτογραφία του προφίλ της και πως εκείνη αγνόησε το πρώτο του poke ή wink. Ο ρομαντισμός υπήρχε στον άνθρωπο των σπηλαίων και δεν θα λείψει ούτε από τον άνθρωπο του μέλλοντος. Είναι μια κυρίαρχη ανθρώπινη συναισθηματική έκφραση και θα βρίσκει πάντα τον δρόμο της προς εκδήλωση. Δεν χρειάζεται το πεζοδρόμιο ούτε την βεβαιότητα για το ποιος είναι απέναντι μας.

«Η ίδια η ουσία του ρομαντισμού είναι η αβεβαιότητα.»

 Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900)

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.