Σείριος Σαββαΐδης: «Η παράδοση είναι η αλήθεια του κόσμου»

Published On 8 December 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο, με τίτλο «Πλανωδία», παρουσιάζοντας τέσσερα ολοκαίνουργια κομμάτια σε στίχους και μουσική του ίδιου μαζί με την παραδοσιακή «Μάγισσα» και τη σολωμική «Ξανθούλα».

Ο Σείριος Σαββαΐδης, ένας αξιοσημείωτος νέος καλλιτέχνης, πιστός σε παραδοσιακά μέσα και τον ελληνικό στίχο, παρουσιάζει τον πιο παράδοξα ψυχεδελικό ελληνόφωνο folk δίσκο του 2015 και μιλάει για αυτόν στο Βάτραχο.

Το 2013, με την κυκλοφορία του τρίτου προσωπικού του δίσκου «Το αξιακό σύστημα των άστρων» και την παύση του συγκροτήματος «μωβάστρο» με το οποίο συστήθηκε το 2002, υπήρξε μια χρονιά-σταθμός για το Σείριο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει μια περίοδος με «αναζήτηση, περισυλλογή, συνειδητοποίηση, πολλή δουλειά πάνω στον ακουστικό ήχο και ανεργία», όπως είπε ο ίδιος στο Βάτραχο. Η παύση της δραστηριότητας της πρώτης του μπάντας σημαίνει για εκείνον «το τέλος μια μεγάλης δημιουργικής και καθόλα ενδιαφέρουσας περιόδου». «Τελευταία», προσθέτει ωστόσο, «συζητάμε με τον Στράτο που φτιάξαμε τους μωβάστρο πάνω σε ένα νέο εγχείρημα, στο οποίο θα δημιουργούμε κατά καιρούς και παράλληλα από τις κύριες ενασχολήσεις μας. Έχω πολλές ιδέες και υλικό για τον προσωπικό μου δρόμο – το πού θα με οδηγήσει και τι προοπτικές έχει δεν μπορώ να προβλέψω».

savvaidis2

Η «Πλανωδία» σε μαγνητίζει, πιθανώς χωρίς να το καταλάβεις. Κύρια απόδειξη το ότι δε μπορείς να την ακούσεις μόνο μια φορά. Συνδυάζει το ψυχεδελικό στοιχείο, ιδιαίτερα έκδηλο στα «Ηλιοτρόπαια», το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του νέου δίσκου, με τη folk και τον ελληνικό στίχο, με κυρίαρχες αναφορές σε μια αρχέγονη αισθητική χωρίς καν να πλησιάζει τη σφαίρα του παλιομοδίτικου, αλλά εισάγοντας αντιθέτως μια επιστροφή σε στοιχεία εξανθρωπισμένα και σε άμεση σχέση με τη φύση και τα τοπία της. «Αγαπώ την παράδοση. Την έκφραση του λαού και πέραν της Ελληνικής. Η παράδοση είναι η αλήθεια του κόσμου. Αισθάνομαι ότι η μουσική μου είναι λαϊκή μουσική. Έχει σημασία για μένα οι άνθρωποι να αισθάνονται οικεία στο άκουσμα της, όπως με τα ποιήματα και τα τραγούδια του τόπου και του λαού».

Η ανατροφή του και η ζωή του στην Καβάλα, καθώς και η σχέση του με το περιβάλλον και τη λαογραφία του τόπου, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της έκφρασης και της τέχνης του: «Ζω στη Μουσθένη, ένα χωριό στην αγκαλιά του Παγγαίου όρους όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η άμεση επαφή και η σχέση μου με τη φύση από το ξύπνημα μου με επηρέασαν βαθιά. Όταν ήμουν νεότερος» ομολογεί, «είπα πολλές φορές οτι θα φύγω. Είναι στιγμές που με κουράζει η μοναξιά του τοπίου και των ανθρώπων εδώ. Μεγαλώνοντας δεν βρήκα τους λόγους, και μάλλον θα ήμουν δυστυχισμένος σε μια μεγαλούπολη της Ελλάδας».

Ο νέος δίσκος του Σείριου Σαββαΐδη κυκλοφορεί διαδικτυακά από την Garden of Dreams και μπορείτε να τον ακούσετε ή να τον κατεβάσετε εδώ, καθώς και να προπαραγγείλετε την έκδοση βινυλίου που θα είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο του 2016.

Μέχρι τότε ο Σείριος κάνει σχέδια για όλο και περισσότερες συναυλίες, αν και όλως παραδόξως αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ως προς αυτό, όπως έθιξε και στη συζήτησή του με το Βάτραχο: «Υπάρχει αρνητική προδιάθεση, καχυποψία και σκεπτικισμός απέναντι στη μουσική μου και τον τρόπο που την παρουσιάζω. Συχνά ακούω οτι η μουσική μου είναι δυσνόητη και οτι δεν απευθύνεται στον σύγχρονο κόσμο κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς μιας μιλώ την ίδια γλώσσα με τους ανθρώπους που κυρίως απευθύνομαι. Από την άλλη κατανοώ οτι τα τελευταία 20 χρόνια ο ακουστικός ήχος έχει σχετιστεί με τον τύπο που με μια κιθάρα και φωνή μιζεροδιασκεδάζει τον κόσμο παίζοντας Πυξ Λαξ και άλλες τέτοιες “έντεχνες” χιλιοειπωμένες αηδίες».

savvaidis1

Εμείς παρόλα αυτά, χωρίς να έχουμε καμία αρνητική διάθεση, αλλά μόνο ανυπομονησία να ακούσουμε live τα νέα του κομμάτια, τον ακολουθούμε στις 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και τη Μεγάλη Τρύπα και στις 11 Δεκεμβρίου στις Σέρρες και το Καφέ Αμάν.

Ακόμη δε γίνεται να χάσουμε με τίποτα και τη συνάντησή του στις 29 Δεκεμβρίου στη σκηνή του six d.o.g.s με τους Cyanna Mercury, για τη σχέση του με τους οποίους μιλά με τα καλύτερα λόγια: «Έχουμε μια σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης σε ανθρώπινο και μουσικό επίπεδο. Οι Cyanna Mercury είναι μία εκπληκτική μπάντα. Λόγω αυτής της σχέσης μου με τα παιδιά είχα την τύχη να ακούσω τον δίσκο “Archetypes” που ετοιμάζουν πριν κυκλοφορήσει. Η γνώμη μου είναι οτι πρόκειται περί αριστουργήματος. Αν και είναι τιμή μου να συμμετέχω, επεσήμανα στον Σπυρέα, όταν με κάλεσε εκ μέρους της μπάντας να ανοίξω την συναυλία τους, οτι μπορεί να παραξενέψει η συμμετοχή μου, παρότι δεν απέχουμε και πολύ στην βάση και τα εκφραστικά μέσα. Ευελπιστώ να αποτελέσω τη νηνεμία πριν την μεγάλη καταιγίδα. Θα έχω και την ευκαιρία να τους δω να παίζουν ζωντανά».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δισκογραφικά και συναυλιακά νέα του Σείριου, κάνετε κλικ εδώ.

* Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίνας Καραμιχάλη.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.