Σειρές με ατμόσφαιρα 60s

Published On 28 April 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Παπιγιόν, καπέλα, έντονο κόκκινο κραγιόν, κορδέλες και μπούκλες, γραφομηχανές και βινύλια: χαρακτηριστικά μια άλλης εποχής, της δεκαετίας του ‘60. Μιας δεκαετίας που φαίνεται να κερδίζει τους σκηνοθέτες, αλλά και το κοινό.

Τελευταία μάλιστα δεν είναι οι λίγες οι σειρές που τοποθετούνται στην μακρινή δεκαετία του ‘60 και αναπαριστούν την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από τα κοστούμια, τα σκηνικά και την φωτογραφία. Ορισμένες από αυτές είναι τόσο καλοδουλεμένες, σκηνοθετικά, αλλά και μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια στα σκηνικά, που πραγματικά νομίζεις ότι έχεις μεταφερθεί με χρονομηχανή σε εκείνα τα χρόνια.

Ο Βάτραχος διάλεξε τέσσερις σειρές που κατάφεραν να μας κάνουν να νοσταλγούμε τα 60s. Το vintage επέστρεψε και μας αρέσει.

Mad Men 2007 –

Παρόλο που προβάλλεται επί εφτά ολόκληρες σεζόν, η σειρά Mad Men παραμένει συναρπαστική από την αρχή μέχρι τα πιο πρόσφατα επεισόδια. Η σειρά μας πηγαίνει πίσω στην Αμερική της δεκαετίας του ’60 εκεί που ο σεξισμός, ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός, τα στερεότυπα και τα ταμπού βασιλεύουν. Μια δεκαετία σημαδεμένη με ιστορικές πολιτικές εξελίξεις, όπως η δολοφονία του Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο πόλεμος του Βιετνάμ, μια δεκαετία προάγγελο των golden boys και της παντοδυναμίας των εταιρειών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η σειρά μας μεταφέρει στα γραφεία μιας διαφημιστικής εταιρείας, στις ζωές των Mad Men, αλλά και Women που δουλεύουν εκεί και οι οποίοι αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της αμερικανικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Κεντρικό πρόσωπο ο Don Draper τον οποίο υποδύεται ο Jon Ham. Το σενάριο καλογραμμένο και δυνατό, τα σκηνικά και η φωτογραφία εξαιρετικά όπως και η εξέλιξη των χαρακτήρων που δεν έχει κενά. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα των 60s προσδίδει αυτό το «κάτι» στην σειρά.

Masters of Sex 2013

Ναι, το θέμα του είναι το σεξ και η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την ζωή ενός ταλαντούχου γιατρού που ερευνά ένα θέμα ταμπού: την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η σειρά, βέβαια, δεν αναλώνεται απλά στο να δείχνει σκηνές με ζευγάρια να ερωτοτροπούν. Η πρώτη σεζόν του Masters of Sex, που προβλήθηκε το χειμώνα, επικεντρώνεται στις συναισθηματικές σχέσεις των ανθρώπων και κυρίως τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, ενώ ασχολείται και με τα κοινωνικά θέματα της εποχής του ’50 – ’60 όπως η θέση της γυναίκας, η ομοφυλοφιλία κλπ.

Όλοι οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες- αφανείς ήρωες της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής. Με λίγα λόγια, η σειρά σε κρατάει καρφωμένο, παρά τα 60 λεπτά που διαρκεί κάθε επεισόδιο. Το σενάριο έχει ροή, τα σκηνικά πραγματικά αγγίζουν το τέλειο και παρά το λιγάκι προβλέψιμο τέλος της πρώτης σεζόν, η σειρά παραμένει πολλά υποσχόμενη. Αναμένουμε τη δεύτερη σεζόν του Masters of Sex, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Thomas Maier.

American Horror Story 2011 –

Δύο όπως φαίνεται είναι τα κολλήματα του Ryan Murphy, δημιουργού της σειράς American Horror Story: η Jessica Lange και η δεκαετία του ’60. Οι δυο πρώτες σεζόν άλλωστε, αν και διαφορετικές ιστορίες, ήταν τοποθετημένες εκείνη την εποχή που φαίνεται να προσφέρει το κατάλληλο σκηνικό τρόμου για τους τρελούς ψυχεδελικούς εφιάλτες του σκηνοθέτη.

Ο Murphy είναι ένας μικρός μάγος της εικόνας- μπορεί το σενάριο κάποιες φορές να “ξεφεύγει”, αλλά η φωτογραφία, τα σκηνικά, το στήσιμο και η οπτική της κάμερας είναι λες και βλέπεις ταινία και όχι μίνι-σειρά. Έτσι, έχει δημιουργήσει ιδανικά μια δεκαετία του ’60 όπου φοβάσαι να πατήσεις play. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 4η σεζόν θα είναι πάλι τοποθετημένη σε εκείνη την εποχή.

Vegas 2012 – 2013

Καουμπόικο δράμα που εξελίσσεται την δεκαετία του ’60, βασισμένο στην αληθινή ιστορία του ροντέο-καουμπόι Ralf Lamb, τον οποίο ενσαρκώνει καταπληκτικά ο Dennis Quaid. Ο Lamb έγινε σερίφης του Λας Βέγκας και επέβαλλε το νόμο για το χρονικό διάστημα 1961 έως το 1979. Το καστ είναι αξιοσημείωτο ενώ η 60s ατμόσφαιρα της σειράς προσφέρει κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες παραγωγές με καουμπόηδες και γκάνγκστερ. Όμως, όσοι έλεγαν ότι η σειρά δεν θα αντέξει για πολύ επιβεβαιώθηκαν.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.