Σκοτώνοντας μύγες…

Published On 18 April 2014 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

Πριν από λίγες ημέρες είχα την τύχη να με “πετάξει” ένας φίλος στο Λονδίνο. Το “πετάξει” είναι στην κυριολεξία, καθώς ο Βασίλης είναι πιλότος.

Πηγαίνοντας να τον χαιρετίσω και βλέποντας το πιλοτήριο με τους μυριάδες διακόπτες, κουμπάκια, ασφάλειες, ενδείξεις κτλ., αναρωτήθηκα για τις ειδικές ικανότητες ενός ανθρώπου που θα πρέπει να χειριστεί ένα αεροσκάφος. Θα πρέπει να έχει απίστευτη ψυχραιμία που να συνδυάζεται με γρήγορη σκέψη και γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτά τα χαρίσματα είναι έμφυτα σε κάποιο βαθμό, αλλά μπορούν και να καλλιεργηθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και τριβή, για αυτό και τα “γαλόνια” των πιλότων μετριούνται σε ώρες πτήσης.

Το ίδιο προφανώς έχει κάνει και η φύση, με τους ιπτάμενους της παρέας (πουλιά και έντομα) να έχουν καταγράψει αμέτρητες ώρες πτήσης και να έχουν “περάσει” μέσω τις εξέλιξης τις ξεχωριστές ικανότητές τους στις επόμενες γενιές. Σύμφωνα λοιπόν με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, οι πιο γρήγοροι πιλότοι στα αντανακλαστικά τους είναι οι μύγες. Για να το δείξουν, βιντεοσκόπησαν πρώτα απ’ όλα το πέταγμα μιας μύγας που πιστεύει ότι ελλοχεύει κίνδυνος (δείτε εδώ) και μελέτησαν το πώς εκείνη αλλάζει γρήγορα την κατεύθυνσή της για να αποφύγει τον κίνδυνο. Έπειτα μοντελοποίησαν τις κινήσεις που έβλεπαν και έφτιαξαν ένα μηχανικό ομοίωμα το οποίο τέσταραν για να δουν αν όντως τα συμπεράσματά τους ισχύουν.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι πρώτον η επεξεργασία των οπτικών δεδομένων είναι ταχύτατη και δεύτερον ότι η μύγα καταφέρνει με ένα ειδικό τρόπο πετάγματος να αλλάζει πολύ γρήγορα κατεύθυνση. Η αλλαγή κατεύθυνσης δε γίνεται εξαιτίας κάποιας μεγάλης αλλαγής στην κίνηση των φτερών, αλλά γιατί η μύγα “ρολάρει” γρήγορα και περίτεχνα το σώμα της προς την κατεύθυνση που θέλει να πάει, όπως π.χ. στρίβουν τα ελικόπτερα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σε αντίθεση με τα κουνούπια, που μπορείς να τα σκοτώσεις με τα χέρια, τις μύγες είναι εξαιρετικά απίθανο να τις σκοτώσεις χωρίς τη γνωστή μυγοσκοτώστρα – εκτός και αν έχεις εκπαιδευτεί ως άλλος Καράτε Κιντ από τον κ. Μιγιάγκι.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.