Στο ρόλο μεγάλων πολιτικών

Published On 2 April 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Tops

Φαίνεται πως μετά την επιτυχία της σειράς House of Cards, o Kevin Spacey καθιερώθηκε στις συνειδήσεις ως πολιτικός, για αυτό και του ζητήθηκε να ενσαρκώσει τον πρώην πρωθυπουργό της Αγγλίας, Winston Churchill.

Με αφορμή τη νέα του ταινία Captain of the Gate, που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια, o Βάτραχος κάνει μία ανασκόπηση στις καλύτερες ερμηνείες ηθοποιών σε ρόλους πολιτικών.

spacey

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ηθοποιούς να ενσαρκώνουν πολιτικούς,  το αντίθετο μάλιστα.

Ο Anthony Hopkins ενσαρκώνει τον Adolf Hitler – The Bunker, 1981

Αναμφισβήτητα η μεγάλη του επιτυχία ήταν ως Hannibal Lecter, ωστόσο πριν από αυτήν του την ερμηνεία, κέρδισε τις εντυπώσεις ως Αδόλφος Χίτλερ στην ταινία The Bunker, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του James  O’ Donell.

hqcity

Το αξιοσημείωτο στην ταινία είναι η ερμηνεία του Hopkins, η οποία ήταν τόσο πειστική ώστε οι ηθοποιοί που υποδύονταν γερμανούς στρατιώτες, “βάραγαν προσοχή”  όποτε ο Hopkins έμπαινε στο σκηνικό, ακόμη και αν δεν έπαιζε το ρόλο του.

Ο Τom Hanks ενσαρκώνει τον Charlie Wilson – Charlie Wilson War, 2007

Μία αληθινή ιστορία που αφορά τη ζωή του βουλευτή Charlie Wilson, τον οποίο και ενσαρκώνει ο Tom Hanks. Ωστόσο, τα βλέμματα αυτή τη φορά δε συγκεντρώθηκαν στον Tom Hanks ούτε και στην συμπρωταγωνίστριά του Julia Roberts, αλλά στον Philip Seymour Hoffman, ο οποίος ήταν υποψήφιος για πάνω από 10 βραβεία.

Ο Frank Langella ενσαρκώνει τον Richard Nixon – Frost/Nixon, 2008

Ο αμερικανικής καταγωγής  Frank Langella με τον Βρετανό Michael  Sheen, αποτέλεσαν μία αρκετά καλή σύμπραξη στην μεγάλη οθόνη για την ταινία Frost/Nixon. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Langella θα μπορούσε να ξεφύγει από τους κλασικούς του ρόλους και να μεταμορφωθεί σε έναν πονηρό, ματαιόδοξο και παραδόπιστο πολιτικό, όπως ο Nixon.

Και όμως, χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του, κατάφερε να βρεθεί υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Αντίστοιχη προσπάθεια για την ενσάρκωση του Richard Nixon έγινε και από τον Anthony Hopkins το 1995 στην ταινία Nixon, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Ο Sean Penn ενσαρκώνει τον Harvey Milk – Milk, 2008

Μία υπέροχη ερμηνεία από τον Sean Penn, για την ταινία Milk που είναι βασισμένη στη ζωή του Harvey Milk, ακτιβιστή πολιτικού για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ο Milk ήταν ο πρώτος  ομοφυλόφιλος άνδρας που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια.

Harvey-Milk

Η ταινία αρχίζει από 40ο έτος της ηλικίας του Harvey και κλείνει με τη δολοφονία του. Ο Sean Penn για αυτή του την ερμηνεία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ανδρικού ρόλου, κερδίζοντας παράλληλα πολύ καλές κριτικές και υποψηφιότητες σε Χρυσές Σφαίρες και BAFTA.

Η Meryl Streep ενσαρκώνει τη Margaret Thatcher – The Iron Lady, 2011

Στο ρόλο της «Σιδηράς Κυρίας» είδαμε την Meryl Streep να ξεδιπλώνει το ταλέντο της. Η ηθοποιός κλήθηκε αυτή τη φορά να υποδυθεί τη Margaret Thatcher, τη μόνη γυναίκα πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας. Ο David Gritten έγραψε στην εφημερίδα «The Telegraph»: «Τα βραβεία θα πρέπει να έρχονται προς το δρόμο της Στριπ, η ιδιοφυΐα της επισκιάζει την ίδια την ταινία». Πράγματι, η Σιδηρά Κυρία έλαβε μικτές κριτικές, αλλά η ερμηνεία της Meryl Streep βραβεύτηκε με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

O Daniel Day-Lewis ενσαρκώνει τον Abraham Lincoln-“Lincoln 2012

lincoln-spielberg

Άλλη μία αμερικάνικη δραματική-βιογραφική ταινία, σε σκηνοθεσία του Steven Spielberg, Η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στις προσπάθειες του Abraham Lincoln να καταργήσει τη δουλεία στις Η.Π.Α. Το Lincoln βραβεύτηκε ως η ταινία της χρονιάς, ενώ ο Daniel Day-Lewis απέσπασε 20 βραβεία, ανάμεσα σε αυτά Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.