Τέρμα τα γκάζια αλλά μουλάρι ο Αστραχάν;

Published On 28 October 2013 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

 Ή αλλιώς, το κλίμα της Γης και άλλες ιστορίες…

Φανταστείτε ότι είστε σε ένα αυτοκίνητο, που αντιπροσωπεύει το λεγόμενο “μπλε μαργαριτάρι”, ή αλλιώς τον πλανήτη μας. Οδηγός η ανθρωπότητα, η οποία με τις δραστηριότητές της πατάει το γκάζι. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως αν δεν πάρει η ανθρωπότητα το πόδι από το γκάζι, τότε το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να επιταχύνει και κάποιο ατύχημα σίγουρα θα συμβεί. Αυτό όμως που διαπιστώνεται είναι ότι αν και το τελευταίο λεπτό η ανθρωπότητα πατάει το γκάζι πιο βαθιά από ποτέ, το αυτοκίνητο έχει μια αναιμική επιτάχυνση, σαν κάποιος να έκοψε την παροχή του καυσίμου.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα την τελευταία δεκαετία με τη θέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αν και η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγαλύτερη και από αυτή που υπολόγιζαν οι επιστήμονες, όταν έκαναν τις προβλέψεις τους ότι η θερμοκρασία από το 2000 μέχρι σήμερα θα αυξηθεί κατά 0.25 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία στη Γη έχει αυξηθεί μόνο κατά 0.06 βαθμούς ή αλλιώς το 1/4 από αυτό που προβλεπόταν! Αυτό για τον περισσότερο κόσμο μπορεί να είναι κάπως καθησυχαστικό, αλλά για τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των προβλέψεων είναι “τσουρουφλιστικό”.

earth2

Το γιατί οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω είναι επί της παρούσης νεφελώδες, με δύο πιθανές απαντήσεις. Η πρώτη είναι ότι η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος (το τι κάνει το αυτοκίνητο από μόνο του χωρίς εμείς να πατάμε το γκάζι) είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί, με αποτέλεσμα εμείς μεν να πατάμε το γκάζι, αλλά την ίδια ώρα το αυτοκίνητο να πατάει το φρένο (επί της παρούσης). Η δεύτερη είναι ότι ο ωκεανός μπορεί να “ρουφάει” πολύ γρηγορότερα ή πολύ αποτελεσματικότερα τη θέρμανση από ό,τι επίσης προβλεπόταν, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μη θερμαίνεται τόσο πολύ.

Όποια και αν είναι η απάντηση, δύο πράγματα είναι σίγουρα. Το ένα είναι ότι οι επιστήμονες του κλίματος αντί να δίνουν προβλέψεις με τη σιγουριά “της αλήθειας της Βίβλου”,  θα πρέπει να προσθέτουν ότι οι προβλέψεις γίνονται με βάση την παρούσα γνώση και ότι ενέχουν αβεβαιότητα. Το άλλο είναι ότι δε χρειάζεται το debate “θα θερμανθεί ή όχι ο πλανήτης”, για να σταματήσουμε να εκλύουμε τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και να δώσουμε βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο και μόνο η προκαλούμενη ρύπανση, καθώς και οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι σε ορυκτά καύσιμα φτάνουν και περισσεύουν σαν λόγοι. Δυστυχώς όμως κάπου εδώ μπλέκει η πολιτική με την οικονομία και την επιστήμη και τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα κι απ’ τον γόρδιο δεσμό. Αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλο άρθρο…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.