Τα κινηματογραφικά διαμάντια του 2013

Published On 13 December 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Καθώς το 2013 πλησιάζει προς το τέλος του, μια κινηματογραφική ανασκόπηση κρίνεται απαραίτητη. Αυτή η χρονιά άλλωστε, τα είχε όλα.

Από κινηματογραφικά διαμάντια ως και “πατάτες”, από δράματα ως διαστημικές περιπέτειες, ερωτικά έπη και ιστορίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Ευτυχώς για εσάς θα ασχοληθούμε μόνο με τις καλύτερες ταινίες στο είδος τους για τη χρονιά που κλείνει.

Gravity

Πόσα λεπτά μπορεί να κρατήσει την ανάσα του ένας θεατής; Το φιλμ του Κουαρόν απέδειξε ότι μέχρι και 90 λεπτά μπορείς να αγωνιάς μέσα στο χάος του διαστήματος μαζί με μια καταπληκτική Σάντρα Μπούλοκ. Και όχι μόνο αυτό. Το Gravity δεν είναι μια απλή διαστημική περιπέτεια ούτε μόνο ένα τέλειο οπτικό δημιούργημα πλαισιωμένο με την κατάλληλη μουσική, τα κατάλληλα εφέ και την κατάλληλη φωτογραφία.

Είναι ίσως μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει, με εξαιρετικό νόημα. Πηγαίνει δικαιωματικά και ολοταχώς για τα Όσκαρ.

12 years a slave (12 χρόνια σκλάβος)

H αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ (έγχρωμου που απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος στις ΗΠΑ του 1841) γίνεται για τον Στήβεν Μακ Κουίν η αφορμή για να καταπιαστεί με μια από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας. Το θέμα της δουλείας ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να παρουσιάσει ωμά τα βασανιστήρια, τους ξυλοδαρμούς, την βία, ψυχολογική και σωματική, που ασκούσαν οι λευκοί αφέντες στους μαύρους δούλους.

Δυνατή ιστορία με όμορφα τοπία, ωραίες σκηνές και ερμηνείες. Η ταινία θα κάνει αισθητή της παρουσία της στα Οσκαρ, αν και κάποιοι άσκησαν έντονη κριτική στην οπτική του Μακ Κουίν πάνω στο θέμα της σκλαβιάς.

Before midnight (Πριν τα μεσάνυχτα)

Το Πριν τα μεσάνυχτα, το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Richard Linklater, αξίζει μια θέση στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η χημεία των Ίθαν Χοκ και Τζούλι Ντέπλι ήταν εκπληκτική από την αρχή ως το τέλος. Αυτή τη φορά όμως, παρόλο που η ταινία βασίζεται στον αιώνιο διάλογο του ζευγαριού, οι ατάκες είναι έξυπνες και ευρηματικές, το ελληνικό τοπίο από πίσω συγκλονιστικό και τα νοήματα πολύ πιο απτά, με λιγότερα “γιατί” να μένουν αναπάντητα στο τέλος.

Συναισθήματα και νοήματα αναδύονται μέσα από τις λέξεις και η γεύση της λεκτικής διαδρομής μένει γλυκιά στο θεατή.

Captain Phillips

Βασιζόμενος σε μία αληθινή ιστορία πειρατείας ο σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας χαρίζει ένα συναρπαστικό φιλμ με ωραίες ερμηνείες, πλάνα και σωστές δόσεις σασπένς και μουσικής. Εξαιρετική η ερμηνεία του Τομ Χανκς, παρόλα αυτά το δεύτερο μισό της ταινίας αρχίζει και κουράζει. Είναι διακριτό ακόμα και σε κάποιον όχι τόσο έμπειρο κινηματογραφικά, ότι κάποιες σκηνές και πλάνα θα έπρεπε να είχαν κοπεί. Πάντως, ολοκληρωμένο σεναριακά και σκηνοθετικά, το Captain Phillips τοποθετείται άνετα μέσα στις καλύτερες παραγωγές του 2013.

No

Η χιλιανή ταινία του Πάμπλο Λαρέν διαπραγματεύεται μια εξαιρετική πραγματική ιστορία, με ειρωνεία και χιούμορ. Εκτός από τη φθορά, στην πτώση της δικτατορίας του Πινοτσέτ συνέβαλε αποφασιστικά η τηλεοπτική καμπάνια που ενορχήστρωσε ένας νέος διαφημιστής, χρησιμοποιώντας αμερικάνικα μέσα -χαρούμενα κολεκτιβίστικα σποτάκια που περνούσαν αισιοδοξία αντί για μαυρίλα, προκαλώντας τη μήνι των αγωνιστών που οργανώθηκαν για να ρίξουν τον τύραννο.

no-film

Χωρίς ιδιαίτερα μέσα, ο σκηνοθέτης με την δύναμη του σεναρίου και την εκπληκτική ερμηνεία του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ φτιάχνει ένα από τα καλύτερα ξενόγλωσσα φιλμ, που βραβεύτηκε πολλάκις φέτος.

American Hustle (Οδηγός Διαπλοκής)

H ταινία Οδηγός Διαπλοκής του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ καταφέρνει να είναι υποψήφια σε όλες τις ερμηνευτικές κατηγορίες στις Χρυσές Σφαίρες – δικαίως. Ο Ράσελ με το μοναδικό κινηματογραφικό του στυλ παραθέτει τη δική του εκδοχή για μια πραγματική επιχείρηση του FBI κατά της πολιτικής διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

 o-AMERICAN-HUSTLE-TRAILER-facebook

Το σενάριο αποτελεί μία διασκευή αληθινών γεγονότων από την υπόθεση “Abscam”, ενός σκανδάλου που συντάραξε το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ την δεκαετία του ’70, λίγο μετά το Γουότεργκεϊτ.

La Grande Bellezza (H τέλεια ομορφιά)

Η ταινία του Πάολο Σορεντίνο κυριολεκτικά θριάμβευσε στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Πέρα από το βραβείο καλύτερης ταινίας κέρδισε τα βραβεία σκηνοθεσίας, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας και μοντάζ.

Με ευρηματικό σενάριο και σκηνοθεσία, τα μυστικά της Ρώμης ανιχνεύονται μέσα από μια σειρά από χαρακτήρες: πολιτικούς, αριστοκράτισσες, ξεπεσμένους ευγενείς, καλλιτέχνες, διανοούμενους, οι οποίοι ζουν με φόντο την αιώνια πόλη. Η ταινία δύσκολα θα λείπει από τα Όσκαρ και πολλοί σύγκριναν το αριστούργημα του Σορεντίνο με τη Γλυκιά Ζώη του Φελίνι.

Μικρά Αγγλία

Η καινούργια ταινία του Παντελή Βούλγαρη δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Πρόκειται για πιστή μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βραβευμένου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, Μικρά Αγγλία το οποίο πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δυο νέων τις δεκαετίες του ’30 και το ’40 και τοποθετείται στην Άνδρο της εποχής εκείνης. Εξαιρετικές ερμηνείες από ηθοποιούς πρωτοεμφανιζόμενους στην πλειοψηφία τους ενώ η φωτογραφία, η μουσική και η σκηνοθεσία πλαισιώνουν άψογα μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες για το 2013.

Miss Violence

Από την ελληνική παραγωγή ξεχώρισε και η ταινία του ανερχόμενου σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά. Βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία που είχε συμβεί πριν χρόνια στην Γερμανία και είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ο Αβρανάς περιγράφει λιτά και ενορχηστρωμένα τα γεγονότα και σιγά-σιγά οδηγεί των θεατή από το σκοτάδι στο φως, από τα αναπάντητα ερωτήματα στην αλήθεια.

Το Miss Violence είναι μια ταινία δυνατή, άψογα σκηνοθετημένη, λιτή στη μορφή της αλλά πλούσια σε νοήματα, και με δυνατές ερμηνείες. Ξεκινά με την αυτοκτονία ενός 11χρονου κοριτσιού. Πράγμα που σημαίνει: σου πιάνει το στομάχι από την αρχή, σε καθηλώνει και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.

Frozen (Ψυχρά και Ανάποδα)

Θα μπορούσε η Disney να μην μας ταξιδέψει για ακόμη μια φορά; Φυσικά και όχι – έτσι το Frozen αποτελεί την τέλεια περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους. Ευφάνταστη, με χιούμορ και ειρωνεία στις σωστές δόσεις που μόνο η Disney χαρίζει. Από τα καλύτερα και πιο ευχάριστα κινούμενα σχέδια της χρονιάς.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.