Τα μνημεία του Νεπάλ πριν και μετά τον σεισμό

Published On 27 April 2015 | By Θέμος Ρίζος | Frog Pic(k)s

Δεν χάθηκαν μόνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Το Νεπάλ θρηνεί και για την καταστροφή σπουδαίων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέσσερα από τα εφτά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της χώρας κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από το σεισμό του περασμένου Σαββάτου (25/4). Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί ακόμη ναοί και παλάτια φτιαγμένα από ξύλο ή ακατέργαστο πηλό υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ναός Trailokya Mohan Narayan, Κατμαντού

Trailokya1

Μόνο συντρίμμια απέμειναν από τον τριώροφο ναό του θεού Βίσνου, που χρονολογείται από το 1679. Εθελοντές βοηθούν στην απομάκρυνσή τους.

Trailokya2

Ναός Vatsala Shikhara, Μπακταπούρ

vatsala1

Μετά τον σεισμό, κάτοικοι της Μπακταπούρ κατέφυγαν στην πλατεία μπροστά στον ναό που κατέρρευσε. Είχε χτιστεί το 1896 και ήταν κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από αμμόλιθο (ιζηματογενές πέτρωμα από συγκολλημένους κόκκους άμμου).

vatsala2

Πύργος Dharahara, Κατμαντού

dharahara1

Αυτός ο πύργος με τους εννιά ορόφους είχε χτιστεί το 1832 κατά παραγγελία της βασίλισσας Lalit Tripura Sundari. Ανεβαίνοντας τα 213 σκαλιά του, οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν την πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Κατμαντού. Μόνο η βάση απέμεινε από τον πύργο, που είχε 62 μέτρα ύψος. Στα συντρίμμια βρέθηκαν περίπου 180 πτώματα.

dharahara2

Ναός Maju Deval, Κατμαντού

 maju-deval1

Ο ναός, που χτίστηκε το 1692, ήταν ένα από τα υψηλότερα κτίρια στην περιοχή αλλά και κεντρικό σημείο συνάντησης των κατοίκων. Μόνο η βάση εννέα βαθμίδων του ναού απέμεινε μετά τον καταστροφικό σεισμό.

maju-deval2

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).