Τα 10 trends του 2013 στα social media

Published On 31 December 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Σίγουρα υπήρξαν πολύ σημαντικά γεγονότα μέσα στο 2013 με τα οποία ασχολήθηκαν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είναι άξια ανασκόπησης. Τα social media όμως, που τα τελευταία χρόνια προσελκύουν ολοένα και περισσότερους χρήστες, σίγουρα προσεγγίζουν λίγο διαφορετικά τα ίδια γεγονότα ή αναδεικνύουν ζητήματα που δεν προβάλλονται τόσο πολύ στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Τη χρονιά που πέρασε οι χρήστες του twitter και του facebook ανέδειξαν το δικό τους “top”, ενημερώνοντας για όσα δεν γνωρίζουμε και σχολιάζοντας την επικαιρότητα με αιχμή και χιούμορ.

Ο «τζαμπατζής» της Διβάνη

Χιλιάδες twitterάδες εξοργισμένοι είτε απαντούν στην Λένα Διβάνη είτε γράφουν ανέκδοτα και ατάκες που διακωμωδούν τη γνωστή συγγραφέα. Αφορμή το προκλητικό tweet της μετά το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη που έχασε τη ζωή του πηδώντας από το τρόλεϊ επειδή δεν είχε εισιτήριο: «Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό».

divani

Αμέτρητοι χρήστες του twitter και του facebook εξέφρασαν την οργή τους και απάντησαν είτε ειρωνικά είτε κατηγορηματικά στην αναφορά της για το θάνατο του 19χρονου και τον χαρακτηρισμό «τζαμπατζής», πριν μάλιστα διαλευκανθεί το τραγικό περιστατικό.

Τα παγκάκια της Δημουλά

Άλλη μία γυναίκα των γραμμάτων έγινε στόχος ειρωνικών σχολίων στα social media μετά την αναφορά της για τα παγκάκια που πιάνουν οι μετανάστες στη γειτονιά της Κυψέλης όπου μένει. Η γνωστή ποιήτρια αναφέρθηκε στο πώς έχει αλλάξει η γειτονιά της μετά από τόσα χρόνια και η ατυχής δήλωσή της προκάλεσε αντιδράσεις στο twitter και στο facebook, με πολλούς χρήστες να την κατηγορούν για ρατσιστικές απόψεις.

Το μαύρο στην ΕΡΤ

Τον Ιούνιο του 2013 πέφτει «μαύρο» στην ΕΡΤ και τα social media παίρνουν φωτιά. Μπορεί η ΕΡΤ να έπαψε να εκπέμπει αλλά τα social media συνέχισαν να στηρίζουν την ανοικτή και δημόσια ραδιοτηλεόραση είτε μεταδίδοντας το πειρατικό πλέον πρόγραμμα των εργαζομένων της μέσω του ertopen.com είτε σχολιάζοντας την ξαφνική αυτή απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ εν μία νυκτί.

ert

Ο αγώνας για γη και ελευθερία στις Σκουριές

Το σχέδιο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής μπορεί να μην ήταν το πρώτο θέμα στα παραδοσιακά ΜΜΕ τη χρονιά που πέρασε αλλά το hashtag #skouries με 120 χιλιάδες tweets αποδεικνύει ότι τα social media μπορούν να αναδείξουν ένα θέμα που δεν καλύπτεται όσο θα έπρεπε λόγω ιδιωτικών συμφερόντων. Τη χρονιά που πέρασε άνθρωποι φυλακίστηκαν, χημικά έπεσαν, συναυλίες αλληλεγγύης δόθηκαν, αυταρχικές επιθέσεις της αστυνομίας σε γύρω χωριά πραγματοποιήθηκαν αλλά δεν πήραν μεγάλη διάσταση στα παραδοσιακά μέσα.

Η εξέγερση του πάρκου Γκεζί στην Τουρκία

protesters-socialmedia

Η διαμαρτυρία μερικών ακτιβιστών ενάντια στην ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και η βίαιη επίθεση της αστυνομίας οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας. Οι δρόμοι γέμισαν, τα τουρκικά ΜΜΕ το αποσιώπησαν αλλά μέσα από τα social media οι Τούρκοι διαδηλωτές κατάφεραν να διαδώσουν το μήνυμά τους σε ολόκληρο τον κόσμο: ένα μήνυμα ενάντια στην αυταρχικότητα και τον συντηρητισμό του τουρκικού κράτους.

Αγγελίες εργασίας #aggeliesergasias

Τη χρονιά που πέρασε η ανεργία στη χώρα μας άγγιξε το 27,4% και η μείωση της απασχόλησης ήταν συνεχής. Η εύρεση εργασίας λοιπόν γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Το twitter όμως κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση με το hashtag #aggeliesergasias, όπου ένα χρήστης βρίσκει συγκεντρωμένες όλες τις δημοσιεύσεις με αγγελίες. Η ιδέα είναι πρωτοβουλία ενός Έλληνα χρήστη του Twitter, του @dimitrischrid που ξεκίνησε μόνος του να δημοσιεύει αγγελίες εργασίας. Ύστερα κι άλλοι χρήστες άρχισαν να το κάνουν με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αναζητούν κάποια θέση εργασίας μέσω του δημοφιλούς μέσου και κάποιοι να βρίσκουν όντως χάρη σε αυτό.

Πόλεμος στη Συρία

Όσα χρόνια κι αν περάσουν κι όσο κι αν οι εποχές αλλάζουν η απειλή ενός πολέμου είναι πάντα ανοιχτή. Το 2013 σημαδεύτηκε από την εμφύλια πολεμική σύρραξη που συνεχίζεται στη Συρία, αλλά και από τον φόβο μιας ενδεχόμενης επέμβασης των ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πολεμικό κλίμα και αντιδράσεις κι από άλλες χώρες. Το hashtag #syria ήταν από τα πιο δημοφιλή στα social media στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, παρέχοντας ενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής ακόμη και όταν τα παραδοσιακά μέσα σταμάτησαν να προβάλλουν το θέμα.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

fyssas

Για άλλη μια φορά τα social media αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μέσα και κάνουν γνωστή τη δολοφονία ενός 30χρονου αντιφασίστα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Περασμένες 2 τα ξημερώματα τα social media παίρνουν φωτιά μπροστά στην είδηση μιας δολοφονίας, περιμένοντας για την σκληρή επιβεβαίωση. Ο Παύλος Φύσσας είναι αυτός που πέφτει νεκρός από το μαχαίρι ενός Χρυσαυγίτη και ο κόσμος ξεσηκώνεται, διαδηλώνοντας ενάντια στον φασισμό. Το hashtag #killahp με το ψευδώνυμο του Φύσσα ως ράππερ κάνει το γύρο του διαδικτύου στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις φασιστικές συμπεριφορές.

Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελεί γεγονός κάθε χρόνο. Φέτος η ομιλία Σαμαρά κράτησε τους χρήστες του twitter πάνω από τα πληκτρολόγια, να σχολιάζουν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την επερχόμενη ανάπτυξη και την πορεία της χώρας. Ατάκες όπως «4.500 αστυνομικοί στην ΔΕΘ για να προστατέψουν τον Σαμαρά από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου» έπαιξαν πολύ στα social media διακωμωδώντας την εκτός τόπου και χρόνου ομιλία του Σαμαρά.

Γέλια και κλάματα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

anasxhmatismos

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έγινε στόχος των απανταχού twitterάδων, όταν τον Ιούνιο του 2013 ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης προκάλεσε ένα θυελλώδες κύμα tweets με πολύ χιούμορ, ενώ την παράσταση έκλεψε ο Άδωνης Γεωργιάδης με τον διορισμό του στο υπουργείο Υγείας: «Γράφει ιστορία ο Άδωνις Γεωργιάδης…. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας ένας ασθενής», ήταν μία από τις ατάκες που έκαναν θραύση.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.