Τηλεκίνηση: Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε όλοι Yoda!

Published On 10 January 2014 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Η μετακίνηση αντικειμένων και η επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους, αποκλειστικά και μόνο με τη σκέψη μας, αγγίζει πλέον την πραγματικότητα. Εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα, ανοίγονται μπροστά μας οι λεωφόροι της εφαρμοσμένης ανθρώπινης φαντασίας, που κάποτε θεωρούνταν απλά «επιστημονική».

Αν και η έρευνα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται στο ξεκίνημά της, τα πρώτα σχετικά προϊόντα είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά. Απλοποιημένα, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στο κεφάλι μας. Το EEG μετρά και καταγράφει τις διακυμάνσεις της τάσης που προκύπτουν από τους νευρώνες του εγκεφάλου, οι οποίοι ενεργοποιούνται με τη σκέψη. Κάθε σκέψη, τη στιγμή που προκαλείται, έχει και ένα στιγμιαίο ηλεκτρονικό αποτύπωμα στον εγκέφαλό μας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνολογίας EEG, αποκωδικοποιεί αυτά τα αποτυπώματα και αναλόγως μεταφέρει ασύρματα την εντολή σε έναν προσαρμοσμένο δέκτη που έχει την ικανότητα να διαβάζει την εντολή.

 tilekinisi2

Πρακτικά, φοράμε ένα φουτουριστικό στεφάνι με αισθητήρες τοποθετημένους σποραδικά αλλά όχι τυχαία, το οποίο έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον ηλεκτρισμό που παράγεται στον εγκέφαλό μας από κάποιες σκέψεις. Το προσωποποιούμε και το συγχρονίζουμε, πραγματοποιώντας μια σειρά από μικρά τεστ μέσω ενός προγράμματος στον υπολογιστή μας και μετά είμαστε έτοιμοι να στείλουμε συγκεκριμένες εντολές μόνο με τη σκέψη μας. Τώρα χρειαζόμαστε έναν δέκτη που θα μπορεί να δεχτεί αυτές τις εντολές. Εδώ οι εφαρμογές θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες. Θα μπορούσε δηλαδή αυτός ο δέκτης να είναι προσαρμοσμένος σε έναν κεντρικό υπολογιστή στο σπίτι μας, ο οποίος διαχειρίζεται οικιακές λειτουργίες και αναγνωρίζει σήματα όπως: «Άναψε το φως», «Κλείσε τα παράθυρα», «Άνοιξε το κλιματιστικό», «Ενεργοποίησε το συναγερμό» κτλ. Θα μπορούσε επίσης να είναι στο κινητό μας, στο αυτοκίνητό μας, στον υπολογιστή μας ή σε κάποιο video game. Είναι αναμενόμενο στις παιχνοδομηχανές τύπου Wii, Playstation και Χ-Box στο άμεσο μέλλον να δούμε τέτοιες εφαρμογές σε παιχνίδια. Θα φοράμε το στεφάνι και θα παίζουμε pac-man απλά και μόνο με τη σκέψη μας.

Η πιο σημαντική όμως εφαρμογή της τεχνολογίας είναι σε ανθρώπους με προβλήματα ομιλίας ή με κάποια μορφή αναπηρίας. Άμεσα αναμενόμενη χρήση θα είναι από ανθρώπους με προσθετικά μέλη οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούν το πρόσθετο μέλος μόνο με τη σκέψη τους.

 tilekinisi1

Η τεχνολογία ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αλλά αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Ο ορίζοντας εφαρμογών των EEG δεν περιορίζεται στην τηλεκίνηση και τηλεκατεύθυνση. Οι επιστήμονες έχουν βάλει στο μάτι και την τεχνική τηλεπάθεια. Ένα περίεργο λεξικό βρίσκεται υπό σύνταξη. Όπως ακριβώς ο εγκέφαλός μας, στέλνει συγκεκριμένα σήματα για συγκεκριμένες κινήσεις μας ή επιθυμίες μας, έτσι ακριβώς λειτουργεί και όταν σκεπτόμαστε «λέξεις», κάτι δηλαδή που συμβαίνει πάντα πριν μιλήσουμε. Όταν λοιπόν κάποιος σκέπτεται την λέξη «αεροπλάνο», δημιουργούνται συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα. Αν η συσκευή τα αναγνωρίζει, χρειαζόμαστε και ένα λεξικό που θα τα εξηγεί. Το λεξικό αυτό βοηθάει έτσι ώστε κάθε λέξη να έχει και το αντίστοιχο εγκεφαλικό σήμα. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό λοιπόν, δύο άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν χωρίς να μιλήσουν. Όποια λέξη σκέπτεται ο ένας, θα αναγνωρίζεται από την συσκευή και θα μεταφέρεται ασύρματα στα ακουστικά της άλλης συσκευής. Η έρευνα αυτή αρχικώς χρηματοδοτήθηκε από τον Αμερικανικό στρατό για τη δημιουργία της δυνατότητας επικοινωνίας των στρατιωτών σε απόλυτη σιγή.

Φυσικά υπάρχουν και οι άλλες εφαρμογές. Κατέχοντας μια τέτοια τεχνολογική δυνατότητα σε μια ανάκριση, δεν χρειάζονται πλέον τανάλιες και ηλεκτροφόρα καλώδια, ούτε καν ο διάσημος «Ορός της αλήθειας». Απλά, τοποθετείς τη συσκευή στο κεφάλι του κρατουμένου και μετά τον ρωτάς ό,τι θες. Δεν χρειάζεται να απαντήσει φυσικά. Αρκεί και μόνο να το σκεφτεί. Για να σιγουρευτείς, το επαναλαμβάνεις μερικές φορές και όσο και αν θέλει να το κρύψει ο ερωτούμενος, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα σκεφτεί την αληθή απάντηση. Αν ποτέ στο μέλλον ο σύντροφός σας σάς χαρίσει μια τέτοια συσκευή, μη βιαστείτε να χαρείτε. Μπορεί κάποια στιγμή να σας ζητήσει να τη φορέσετε για να σας ρωτήσει που ήσασταν κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι ενώ φοράτε μια τέτοια συσκευή για να παίξετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, αυτή παράλληλα μπορεί να διαβάζει σκέψεις του μυαλού σου και να τις μεταφέρει διαδικτυακά σε κάποιο προφίλ/φάκελο του χαρακτήρα σας. Κατά συνέπεια, αυτές οι προσωπικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες προς πάσα εκμετάλλευση.

Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και οι ρυθμοί ανάπτυξής της, είναι πράγματι εντυπωσιακά. Σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιο μπορεί να είναι το επόμενο εντυπωσιακό, τεχνολογικό κατόρθωμα. Αν και η φαντασία εξ’ ορισμού τοποθετείται πάντα μακρύτερα του πραγματικού, ίσως το μόνο που μπορεί να την ξεπεράσει τελικά, να είναι το ίδιο το μέλλον μας.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.