Τι θα γίνει με τα χάδια των ΑΝ.ΕΛ. στους χρυσαυγίτες;

Published On 8 May 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες φωνές στο κόμμα, αλλά με μία συνολική στρατηγική των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Τα “χάδια” στους χρυσαυγίτες δεν είναι τυχαία.

Βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «όχι» στην άρση της ασυλίας των προφυλακισμένων Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Αρκετοί ακόμη ψήφισαν «παρών» και κάποιοι έσπευσαν να παρηγορήσουν τον δήθεν μετανοημένο Μπούκουρα μετά το δακρύβρεχτο σόου που έδωσε από το βήμα της Βουλής. «Ψηλά το κεφάλι», ακούστηκε μάλιστα από τα έδρανα των ΑΝ.ΕΛ.

Η στάση των βουλευτών του κόμματος του Πάνου Καμμένου δεν προκαλεί έκπληξη. Πριν από περίπου ένα μήνα, στη συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, Ηλία Κασιδιάρη, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζηλου και Δημήτρη Κουκούτση, η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. είχε ψηφίσει σύσσωμη «παρών».

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες φωνές, όπως οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις συγκεκριμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αυτές, βέβαια, προκαλούν ερωτηματικά (άραγε, από την αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου πείστηκαν να στηρίξουν τον Μπούκουρα οι Σηφουνάκης και Σκανδαλίδης;). Όμως, στην περίπτωση των ΑΝ.ΕΛ. μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για μια συγκεκριμένη στρατηγική: τα “χάδια” στους χρυσαυγίτες δεν είναι τυχαία.

xadia-xrusaugites2

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας της Χρυσής Αυγής από τον Άρειο Πάγο, που θα κρίνει τη δυνατότητα συμμετοχής του φασιστικού κόμματος στις ευρωεκλογές. Το ίδιο θα γίνει και με την Εθνική Αυγή, το “κόμμα-ρεζέρβα” που έχει ιδρυθεί για την περίπτωση απαγόρευσης καθόδου των χρυσαυγιτών στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Υπάρχει μία, όχι ακραία, πιθανότητα, η δικαιοσύνη να αποκλείσει τη συμμετοχή και των δύο κομμάτων. Και τότε, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι θα μείνουν “ορφανές”.

Στους ΑΝ.ΕΛ., βέβαια, δεν υπάρχουν φασίστες – τουλάχιστον, όχι φανεροί. Αλλά αν ένα κόμμα συναγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή σε συντηρητισμό, συνωμοσιολογία και “πατριωτικές” κραυγές, αυτό είναι το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Δεν είναι παράλογο να υποθέσει κανείς ότι οι -καθηλωμένοι σε χαμηλά νούμερα στις δημοσκοπήσεις- ΑΝ.ΕΛ. στοχεύουν ευθέως στην εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής. Στηρίζοντας κοινοβουλευτικά τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, κλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους της, σαν να τους λένε: «μην ανησυχείτε, εμείς είμαστε εδώ».

Πολύ σωστά έχουμε δώσει έμφαση στους διαύλους επικοινωνίας που αποδεδειγμένα υπήρξαν (κι ίσως υπάρχουν ακόμη) μεταξύ Χρυσής Αυγής και κυβέρνησης. Δεν πρέπει όμως να περνάει απαρατήρητο και αυτό το θλιβερό φλερτ των ΑΝ.ΕΛ. με τους φασίστες. Ιδίως από όσους ονειρεύονται κυβερνήσεις ευρείας “αντιμνημονιακής” συνεργασίας…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).