«Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;»

Published On 18 November 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Ένας γερμανός φοιτητής έκανε το «λάθος» να παρακολουθεί την πορεία του Πολυτεχνείου από μία γωνία. Η αστυνομία του άνοιξε το κεφάλι.

Ο Νιλς, φοιτητής από τη Γερμανία με το πρόγραμμα Erasmus, ανέβασε την παραπάνω φωτογραφία στο προφίλ του στο Facebook χθες (σ.σ. 17/11) λίγο μετά τις 21:00 και έγραψε:

«Ξυλοκοπήθηκα από την ελληνική αστυνομία. Στεκόμουν σε έναν δρόμο κοντά σε μία διαδήλωση [σ.σ. την πορεία του Πολυτεχνείου]. Δεν ήμουν οπλισμένος, το πρόσωπό μου ήταν ακάλυπτο, απλώς στεκόμουν μόνος μου σε μια γωνία με τα χέρια μου υψωμένα για να δείξω ότι ήμουν άοπλος. Αυτοί με χτύπησαν με γκλομπ και με έριξαν κάτω. Δεν έκανα τίποτα, δεν είπα τίποτα. Όσο ήμουν στο έδαφος ουρλιάζοντας, ακόμη περισσότεροι αστυνομικοί ήρθαν για να με δείρουν.

Τώρα κρύβομαι στο σπίτι κάποιων πολύ καλών Ελλήνων. Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;»

NilsBeatenUp2

Τι να απαντήσει κανείς στον Νιλς; Ότι το να φοβάσαι την αστυνομία, ακόμη κι αν διαδηλώνεις ειρηνικά, ακόμη κι αν απλώς βρίσκεσαι «στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», είναι ο κανόνας στην Ελλάδα; Για οποιονδήποτε Γερμανό, είναι παρανοϊκό.

Να σημειωθεί ότι στα χθεσινά επεισόδια χτυπήθηκε επίσης δημοσιογράφος και γυναίκα φωτορεπόρτερ του Vice, ενώ τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να πετάξουν και κροτίδα στα πόδια της ρεπόρτερ του Mega, Ειρήνης Ανδρουλάκη.

Για τις καταγγελίες των δημοσιογράφων, ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί διοικητική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και παράλληλα ενεργείται προανάκριση από την διεύθυνση ασφάλειας Αττικής.

Ας ελπίσουμε να κινηθεί κάποια διαδικασία και για το νεαρό φοιτητή από τη Γερμανία – εκτός αν θεωρηθεί ότι χτύπησε κι αυτός σκοντάφτοντας σε κάποια «ζαρντινιέρα»…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).