ΤΟΠ ΦΑΪΒ: Τραγούδια για να πηγαίνεις στη δουλειά

Published On 8 April 2014 | By Βαγγέλης Γαροφάλλου | ΤΟΠ ΦΑΪΒ

Αμάξι ή μετρό, λεωφορείο ή ταξί, άλογο ή ποδήλατο, κάποιον τρόπο θα βρεις καθημερινά φίλε αναγνώστη για να πας στη δουλειά. Η διαδρομή είναι συνήθως γεμάτη βαρεμάρα και απόγνωση: όχι πια. Με τις παρακάτω μουσικές επιλογές θα ζήσεις την εμπειρία στο μάξιμουμ.

(Αν είσαι άνεργος μην αισθάνεσαι άσχημα. Άσχημα αισθανόμαστε εμείς που δουλεύουμε ενώ εσύ κάθεσαι. Και πριν πεις «μα δεν έχω λεφτά», ούτε εμείς έχουμε, φράγκο. Απλά μας αρέσει να εργαζόμαστε για να πληρώνουμε την εφορία.)

5. Monster Magnet – Powertrip

Πριν κάνεις τον έξυπνο και πεις «μα αυτό δεν είναι τραγούδι για δουλειά, είναι τραγούδι για διακοπές», άσε με να σου εξηγήσω τη λογική μου. Είναι τόσο δύσκολη η διαδρομή για τη δουλειά, που καμιά φορά χρειάζεσαι μία ψευδαίσθηση μεγαλείου. Καθώς παρκάρεις ή αποβιβάζεσαι από το τρένο, κλείσε τα μάτια σου και τραγούδα με όλη σου τη δύναμη το ρεφραίν, «I’m never gonna work another day in my life, the gods told me to relax, they said I’m gonna be fixed up right», σκεπτόμενος ότι μόλις έφτασες στο νησί και θα ξεφαντώσεις. Ύστερα κάνε τουμπεκί ψιλοκομμένο και τράβα να δουλέψεις, τεμπέλαρε.

4. Νίκος Ζιώγαλας – Σαν σταρ του σινεμά

Για πολλά χρόνια είχα πέσει θύμα μιας παρανόησης σχετικά με αυτό το όμορφο τραγούδι, φίλε αναγνώστη. Εκεί που λέει «μην ξαναρθείς απ’ τη δουλειά, δεν το αντέχω», για κάποιο λόγο είχα καταλάβει ότι ο ήρωας είναι στο σπίτι, αραχτός στον καναπέ, και η τύπισσα γυρνάει απ’ τη δουλειά της, πράγμα το οποίο αυτός δεν το αντέχει. Πρόσφατα συνειδητοποίησα με φρίκη ότι ο άνθρωπος εκείνη την ώρα δουλεύει και απλά δεν αντέχει να τη βλέπει να έρχεται απ’ τη δουλειά του. Όπως και να ‘χει, εγώ σου προτείνω να το τραγουδάς στον εαυτό σου, φίλε αναγνώστη. Είναι πιο πρακτικό.

3. Λάκης Χαλκιάς – Η φάμπρικα

Το συγκεκριμένο σπουδαίο τραγούδι, μολονότι έχει αυτό το θέμα, το ακούμε πιο συχνά στις πορείες, στις οποίες θέλω να πιστεύω ότι δε δουλεύεις, φίλε αναγνώστη, εκτός κι αν είσαι αστυνομικός ή κουκουλοφόρος, δηλαδή συνήθως πάλι αστυνομικός. Παρόλα αυτά το νόημά του δεν το χάνει και σε κάνει να αισθάνεσαι κατατρεγμένος την ώρα που πας να εργαστείς, κρατώντας μυστικό ποιό είναι το, ποιό είναι το όνομά σου.

2. The Velvet Underground – Venus in furs

 Τραγούδι για τον σαδομαζοχισμό, και πριν πεις ότι δεν σου αρέσει ο σαδομαζοχισμός, φίλε αναγνώστη, να σου θυμίσω ότι κάθε μέρα πας και δουλεύεις άπειρες ώρες για να πληρώσεις λογαριασμούς και να χαλάσεις τα υπόλοιπα στο να γίνεις αλκοολικός γιατί δεν αντέχεις τη δουλειά. Οπότε βούλωνε (σου άρεσε που σου είπα «βούλωνε», ε;) και συνέχισε την εργασία σου, ενώ ο προϊστάμενός σου έχει ανά χείρας το μαστίγιο και σε σαπίζει στο ξύλο την ίδια ώρα που οι συνάδελφοι σου τραγουδούν εν χορώ «strike dear mistress and cure his heart».

 1. Διάφανα Κρίνα – Κλόουν την Τετάρτη, την Κυριακή νεκρός

 Ας υποθέσουμε ότι είναι μία ηλιόλουστη Κυριακή. Όλοι πάνε βόλτα στη λιακάδα, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, «και συ να γερνάς μες της λήθης το ψέμα, κουφάρι απόγνωσης στου ήλιου το γέρμα», γιατί εσύ φίλε αναγνώστη είσαι ο μ****ας που πάει για δουλειά. Μη στεναχωριέσαι όμως. Κοίτα ψηλά στον ουρανό. Ξέρεις ποιός φταίει για όλα; Ο θεός. Που «Δίχως νερό κι αγάπη σε άφησε εδώ, σαν νόθο γιο της λάσπης που κοιτάει τον ουρανό».

Bonus info: Κύκλοι του συγκροτήματος διοχέτευσαν στη στήλη την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι στις πρόβες τα Κρίνα είχαν αλλάξει το τραγούδι σε «κλόουν την Τετάρτη, την Κυριακή με κρος», μια παράδοξη αναφορά στον ομώνυμο τύπο μηχανής αγώνων. Παράξενο χιούμορ, μίζερο φως, μπλε χειμώνας. Από εδώ τα μαθαίνεις αυτά.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ο Βαγγέλης Γαροφάλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Το 2008 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του «Πρωινά ξυπνήματα» (εκδ. Πολύτροπον) και το 2009 το μυθιστόρημα «Η βασίλισσα του βυθού» (εκδ. Νόβολι). Η νέα του συλλογή διηγημάτων, «Αγριάλιτι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύτροπον.