Το χρονικό της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία

Published On 29 January 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Team

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες. Πως ξεκίνησαν όμως όλα;

Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου του 2013 η Ουκρανική κυβέρνηση ανακοινώνει πως δεν θα  υπογράψει την συμφωνία για την ενίσχυση των δεσμών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο χιλιάδες διαδηλωτές, έχοντας οργανωθεί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, συγκεντρώνονται στην πλατεία της Ανεξαρτησία στο κέντρο του Κιέβου. Ο ηγέτης της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης καλεί τον κόσμο στους δρόμους, μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.

22-29 Νοεμβρίου 2013: Τις επόμενες μέρες ολοένα και περισσότερος κόσμος κατεβαίνει για να συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες. Η συγκέντρωση της 24ης Νοεμβρίου με 200.000 διαδηλωτές ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις  στην χώρα μετά την «Πορτοκαλί επανάσταση» του 2004. Η αστυνομία προσπαθεί να καταστείλει το πλήθος με χημικά. Χιλιάδες τραυματίζονται. Τις επόμενες μέρες οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Ruslana, να στηρίζουν τους διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του προέδρου Yanukovych.

kastrukr02-thumb-large

30 Νοεμβρίου: Στις 4 το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν να διώξουν τους διαδηλωτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Δεκάδες τραυματίζονται, άλλοι συλλαμβάνονται.

2 Δεκεμβρίου: Οι διαδηλωτές ανακαταλαμβάνουν ειρηνικά την πλατεία. Κεντρικό σύνθημα: «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη».

eirinika

8 Δεκεμβρίου: Σε μια ακόμη μαζική διαδήλωση όπου πολλοί έκαναν λόγο για 500.000 κόσμου, μερίδα διαδηλωτών αποκαθηλώνουν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο και αρχίζουν να το χτυπούν με σφυριά να φωνάζοντας «Yanukovych, θα είσαι ο επόμενος».

Agalmalenin

9-11 Δεκεμβρίου: Παρά το βαρύ χειμώνα οι διαδηλωτές παραμένουν και η αστυνομία αυξάνει  την καταστολή. Τις επόμενες μέρες στους δρόμους οι διαδηλώσεις παίρνουν βίαιη μορφή. Οδοφράγματα στήνονται, οχήματα καίγονται, χαλάσματα, πέτρες, φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες διαμορφώνουν το σκηνικό.

odofragmata

16 Ιανουαρίου 2014: Το Ουκρανικό κοινοβούλιο περνά νόμο κατά των διαδηλώσεων. Η χρήση μασκών και κρανών από τους διαδηλωτές ποινικοποιείται, όπως και η κατάληψη δημοσίων κτιρίων και χώρων.

police-priest

 17 Ιανουαρίου: Συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία ώστε η δεύτερη να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 15 δισ. δολαρίων, καθώς και να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει στη χώρα.

22 Ιανουαρίου: Δύο διαδηλωτές αφήνουν την τελευταία τους πνοή από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Κίεβο. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

 twoDead

25 Ιανουαρίου: Ο Yanukovych προσπαθεί να προσφέρει ανώτερες θέσεις στην αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια συνεργασίας και εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης.

28 Ιανουαρίου: Το Ουκρανικό κοινοβούλιο ακυρώνει το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων ενώ την ίδια ώρα διαδηλωτές έχουν καταλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αποχωρούν λίγο μετά και την ανακοίνωση της παραίτησης που δήλωσαν ο πρωθυπουργός Μικάλι Αζάροφ και το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει να παραιτηθεί και ο πρόεδρος Yanukovych.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.