Το “We Need Books” συγκέντρωσε ήδη εκατοντάδες βιβλία για τους πρόσφυγες- και συνεχίζει

Published On 16 February 2017 | By Θέμος Ρίζος | Frog and the City

Τον Οκτώβριο είχα γράψει λίγα λόγια για την πρωτοβουλία της Ιωάννας Νισυρίου “We Need Books”, η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση βιβλίων για τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Πριν λίγες ημέρες, έλαβα ένα e-mail από την Ιωάννα, στο οποίο ενημερώνει τους δωρητές για όσα έχουν επιτευχθεί με τη βοήθεια τους μέχρι στιγμής και όσα μένουν να γίνουν. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά δεδομένου ότι το “We Need Books” ξεκίνησε ως μια ατομική προσπάθεια. Κι από ό,τι φαίνεται, με λίγη ακόμη βοήθεια μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη.

Αποφάσισα να το αναδημοσιεύσω, όχι μόνο επειδή η Ιωάννα είναι Εντιμότατη Φίλη, αλλά και γιατί πιστεύω ότι το “We Need Books” αποδεικνύεται στην πράξη υπόδειγμα πρωτοβουλίας:

«Καταρχάς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εγκάρδια για την υποστήριξή σας. Η γενναιόδωρη ανταπόκρισή σας μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας και μας έδωσε την αισιοδοξία να επιμείνουμε στο στόχο μας παρά τις όποιες δυσκολίες βρίσκουμε μπροστά μας. Συνημμένες θα βρείτε φωτογραφίες από τα βιβλία που αγοράστηκαν αποκλειστικά με τα δικά σας χρήματα. Έφτασε λοιπόν η ώρα να σας ενημερώσουμε σχετικά με όσα έχουμε κάνει έως τώρα!

Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από το crowdfunding ξεπέρασε τα 1,000 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα αγοράσαμε περισσότερα από 300 βιβλία από το Αφγανιστάν στα φαρσί. Έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου και προορίζονται για τα κέντρα φιλοξενίας του Ελληνικού, του Σχιστού και της Χίου.

Πρόκειται για παιδικά βιβλία, λογοτεχνία για μεγάλους, νεανική λογοτεχνία, βιβλία για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό, βιβλία γλωσσομάθειας και σχολικά βιβλία του Αφγανιστάν που καλύπτουν όλα τα μαθήματα και όλες τις τάξεις. Τώρα βρίσκονται σε διαδικασία αρχειοθέτησης εν αναμονή της τελικής άδειας από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μεταφερθούν στις δομές και να ξεκινήσει η λειτουργία των βιβλιοθηκών ή να ενταχθούν στις ήδη υπάρχουσες βιβλιοθήκες.

Πέρα από το crowdfunding, δεκάδες υποστηρικτές του We Need Books προσέφεραν συνολικά πάνω από 350 βιβλία σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά), ενώ εξασφαλίσαμε ορισμένες σημαντικές δωρεές και συγκεκριμένα:

• μια κούτα βιβλία στα φαρσί από το InterLit Institute (πληρώσαμε μόνο τα μεταφορικά)
• δύο κούτες με παιδικά βιβλία στα αγγλικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (ενώ τρεις ακόμη κούτες ετοιμάζονται και θα σταλούν σύντομα)
• τέσσερις κούτες με αραβικά βιβλία από αραβικούς εκδοτικούς οίκους και την δομή φιλοξενίας στη Μυρσίνη Πελοποννήσου.

Επιπλέον έχουμε τη σημαντική βοήθεια της Γενικής Ταχυδρομικής που έχει αναλάβει να μεταφέρει τα βιβλία εντός Ελλάδας αφιλοκερδώς.

Επίσης το 4ο Γενικό Λύκειο Αλίμου διοργάνωσε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και μας προσέφερε 300 ευρώ για την εκτύπωση σχολικών βιβλίων, τα οποία προορίζονται για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο κέντρο του Ελληνικού, τα οποία εκπρόσωποι των μαθητών γνώρισαν από κοντά σε επίσκεψή μας πριν από λίγες μέρες. Κάποια από τα παιδιά αυτά πηγαίνουν μεν στο σχολείο, αλλά για λίγες μόνο ώρες, οι οποίες είναι αφιερωμένες κυρίως στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Δική μας επιδίωξη είναι να τους προσφέρουμε τα σχολικά εγχειρίδια της χώρας τους έτσι ώστε να μπορέσουν να θυμηθούν όσα είχαν ήδη διδαχτεί και να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους με τη βοήθεια των γονιών τους και των δασκάλων συμπατριωτών τους που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας.

Εξασφαλίσαμε, τέλος, δύο τηλεοράσεις, δύο DVD players και περίπου 130 DVD με παιδικές ταινίες και ντοκιμαντέρ και σχεδιάσαμε -με τη βοήθεια τριών εθελοντριών βιβλιοθηκονόμων- σύστημα αρχειοθέτησης και δανεισμού των βιβλίων και λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Η αρχή λοιπόν έγινε. Μένουν όμως πολλά να γίνουν ακόμα.

Οι επόμενοι στόχοι μας είναι:

  • να εξασφαλίσουμε μέσω χορηγίας τουλάχιστον έναν υπολογιστή ανά βιβλιοθήκη, στον οποίο θα εγκαταστήσουμε audio books, e-books, τα σχολικά βιβλία σε pdf, προγράμματα γλωσσομάθειας κ.ά.
  • να μαζέψουμε χρήματα για τη δεύτερη και την τρίτη μεγάλη αγορά βιβλίων στα φαρσί και στα αραβικά προκειμένου να αποσταλούν στις δομές του Σκαραμαγκά, της Μαλακάσας, των Οινοφύτων και του Ελαιώνα, καθώς και σε δομές της βόρειας Ελλάδας
  • να μαζέψουμε χρήματα για να τυπώσουμε τα σχολικά βιβλία των παιδιών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ώστε κάθε παιδί να έχει τα δικά του σχολικά βιβλία
  • να εξασφαλίσουμε κι άλλες δωρεές βιβλίων από εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σας καλούμε λοιπόν να συνεισφέρετε ξανά, εάν έχετε την δυνατότητα, αλλά κυρίως να διαδώσετε την προσπάθειά μας σε φίλους και γνωστούς που ενδέχεται να ενδιαφέρονται να μας βοηθήσουν. Ακόμα και το πιο μικρό ποσό είναι σημαντικό, καθώς κάθε ευρώ μπορεί να «μεταφραστεί» και σε ένα βιβλίο – δηλαδή σε γνώση, φαντασία, ενσυναίσθηση, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά!

Με εκτίμηση,

η ομάδα του We Need Books!»

* Περισσότερες πληροφορίες για το “We Need Books”:

books4refugees@gmail.com / www.facebook.com/weneedbooks

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).