Τραγουδώντας για τον Martin Luther King

Published On 15 January 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Ογδόντα πέντε χρόνια από την γέννηση του Martin Luther King ο Βάτραχος θυμάται ορισμένα από τα τραγούδια που αναφέρονται στον μεγάλο αγωνιστή πάστορα.

«Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα, τα τέσσερα παιδιά μου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους» είχε πει το 1963 στην ιστορική ομιλία του ο οραματιστής, ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων, ο πολιτικός και πάστορας Martin Luther King. Ήταν η αρχή των μεγάλων και  μαζικών διαδηλώσεων εναντίων των φυλετικών διακρίσεων, η αρχή του κινήματος για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των αφροαμερικών, η ανατολή μιας νέας εποχής στην Αμερική όπου λευκοί και μαύροι θα βάδιζαν μαζί.

Martin-Luther-King2

Η ζωή, τα λόγια και το έργο του, οι ιδέες του και η δολοφονία του που συντάραξε την Αμερική, ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες όχι μόνο της εποχής του, αλλά και μετέπειτα μουσικούς. Από τους U2 μέχρι τους Public Enemy, πολλοί τραγούδησαν για το άνθρωπο που το όνειρό του έγινε το όνειρό πολλών.

Ογδόντα πέντε χρόνια από την γέννηση του Martin Luther King ο Βάτραχος θυμάται ορισμένα από τα τραγούδια που αναφέρονται στον μεγάλο αγωνιστή πάστορα.

By the time I get to Arizona – Public Enemy (1991)

Το γνωστό αμερικανικό συγκρότημα της hip-hop σκηνής Public Enemy είναι γνωστό για τους πολιτικοποιημένους στίχους του, μέσα από τους οποίους στηλιτεύει τα ΜΜΕ, ενώ στηρίζει την αφροαμερικανική κοινότητα που αδικείται όχι τόσο φυλετικά πια, αλλά κοινωνικά. Συμμετείχαν σε μια σειρά από συναυλίες στην μνήμη του Martin Luther King. Το κομμάτι “By the time I get to Arizona” που ηχογραφήθηκε το 1991 αποτελεί απάντηση στην απόφαση του γερουσιαστή της Αριζόνα, John McCain (αργότερα υποψήφιο τον Ρεπουμπλικανών για την προεδρία) και της κυβερνήτη Fife Symington, οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχτούν την θεσμοθέτηση εθνικής γιορτής για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Pride U2 (1984)

Κι όμως, το τραγουδούσαμε για πολύ καιρό, αλλά ελάχιστοι γνωρίζαμε τους στίχους και την σημασία τους: «Early morning, April 4 / Shot rings out in the Memphis sky / Free at last, they took your life / They could not take your pride». Το αγαπημένο πολλών ροκ συγκρότημα από την Ιρλανδία δεν είναι η πρώτη φορά που τραγουδά για ένα κοινωνικοπολιτικό γεγονός. Έχοντας στηρίξει πολλές φορές τους αγώνες υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το τραγούδι τους αυτό είναι το γνωστότερο από όσα αναφέρονται στην δολοφονία του αγωνιστή πάστορα. Στο ίδιο άλμπουμ είναι και το τραγούδι “MLK” από τα αρχικά του Martin Luther King, επίσης αφιερωμένο σε αυτόν.

One vision – Queen (1985)

“Look what they’ve done to my dream”, τραγουδά ο μεγάλος Freddie Mercury to 1985 στο τραγούδι “One vision”, που αναφέρεται στην ιστορική ομιλία του Martin Luther King και θέτει ένα σπουδαίο ερώτημα εκείνης της γενιάς – πραγματοποιήθηκε άραγε αυτό το όνειρο;

A dream Common feat Will.i.am (2006)

H ραπ σκηνή της Αμερικής αποτίει φόρο τιμής στον αφροαμερικανό αγωνιστή. «Έχω και εγώ ένα όνειρο, να είμαστε ελεύθεροι», ακούγεται στους στίχους του τραγουδιού.

Happy Birthday – Stevie Wonder (1981)

Το βάζουμε τυχαία όταν κάποιος γιορτάζει, αλλά ο μεγάλος πιανίστας συνέθεσε αυτό το κομμάτι το 1981 με στόχο να συμβάλλει στο να καθιερωθεί εθνική γιορτή για τον Martin Luther King. Μέσα στο κομμάτι αναφέρει: “I just never understood, how a man who died for good / could not have a day that would be set aside for his recognition”.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.