Τρεις πτυχές του failure story – με αριθμούς

Published On 13 November 2013 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Ωστόσο, όποια και αν είναι η έκβαση των συνομιλιών, δεν θα αλλάξει η τραγική εικόνα της πραγματικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η ύφεση επιβραδύνεται, δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για νέες επενδύσεις, διευκολύνονται οι εξαγωγές και μπαίνει χαλινάρι στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας. Οι αριθμοί όμως λένε μία τελείως διαφορετική ιστορία.

Εξαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα (11/11) η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχη μείωση (κατά 1,7%) είχε σημειωθεί και τον Αύγουστο. Είναι πλέον σαφές ότι η ενθαρρυντική αυξητική τάση των τελευταίων μηνών του 2012 ήταν παροδική. Η συνολική μηνιαία αξία των εξαγόμενων προϊόντων δεν ξεπέρασε ποτέ τα 2,7 δις του περσινού Νοεμβρίου (2,4 δις τον Σεπτέμβριο, αναλυτικά στοιχεία εδώ). Όπως όλα δείχνουν, οι φετινές εξαγωγές θα κινηθούν στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, αν όχι χαμηλότερα.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή ανταγωνιστικών, καινοτόμων προϊόντων και γενικότερα για να διευκολυνθούν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο 3pointmagazine.gr.

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.