Υπάρχει αγάπη για το κέντρο της Αθήνας;

Published On 12 October 2013 | By The Frog Team | Frog Guests

Μπορούμε να απαριθμήσουμε δεκάδες κακές, επικίνδυνες και άσχημες γωνιές του κέντρου. Όμως, η Ακρόπολη δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στα νότια ούτε στα βόρεια προάστια. Το ίδιο και η Πλάκα, το Θησείο, το Μοναστηράκι, η Πλατεία Συντάγματος και τα πολλά στενάκια του ιστορικού εμπορικού τριγώνου με μαγαζάκια που επιμένουν να στέκουν εκεί κόντρα στις εκάστοτε μόδες.

Δεν επισκέφτηκα ποτέ πρωτεύουσα άλλης χώρας της Ευρώπης, ή άλλης ηπείρου για να τριγυρνάω στα προάστια. Ο επισκέπτης – τουρίστας στο μυαλό μας είναι συνδεδεμένος με το ιστορικό κέντρο της εκάστοτε πόλης.

Εσείς συμπολίτες Αθηναίοι που βαδίζετε από επιλογή ή ανάγκη στο κέντρο της Αθήνας, που έχετε επιλέξει τρόπο ζωής, κινηματογράφους, θέατρα, γκαλερί, καφέ και μπαράκια του ευρύτερου ιστορικού κέντρου, αισθάνεστε αγάπη και φροντίδα από τους ιθύνοντες για το πιο νευραλγικό κομμάτι της πρωτεύουσας;

Δεν μιλάμε για αποστειρωμένη κατάσταση πλήρους τάξης και πειθαρχίας. Ούτε εννοούμε να διώχνουμε τους άστεγους με τις κλοτσιές. Όλοι έχουμε δει clochards στα παγκάκια του Σηκουάνα,homeless στο κέντρο του Λονδίνου κλπ.

Όμως οι σκάλες μετρό στην Παπαρρηγοπούλου στην Πλατεία Κλαυθμώνος που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, πρέπει να είναι χρόνια τώρα δημόσιο ουρητήριο; Είναι τόσο δύσκολο να κλείσουν ή οι καθαριστές του Δήμου να τις καθαρίζουν και να πλένονται πού και πού με κάνουλες; Ακόμα και ο απελπισμένος χρήστης ναρκωτικών, θα ντραπεί να λερώσει έναν καθαρό χώρο. Δεν θα έχει άλλοθι και θα απομακρυνθεί.

center2

Γιατί αυτή η εγκατάλειψη του κέντρου; Δεν είμαι πολιτικός ή νομικός για να ξέρω σε βάθος νόμους. Όμως για την εγκατάλειψη των καταστημάτων και γραφείων του κέντρου δεν έχουν ευθύνη και οι πολιτικοί μας; Εάν δεν γίνει σοβαρή προσπάθεια πίεσης προς τους ιδιοκτήτες, και κυρίως προς τα ιδρύματα στα οποία ανήκουν τα περισσότερα ακίνητα του ιστορικού και εμπορικού κέντρου να χαμηλώσουν τις τιμές των ενοικίων, τότε για ποια φροντίδα αναζωογόνησης του κέντρου μιλάμε;

Ποιος επιχειρηματίας θα αντέξει μέσα στην οικονομική κρίση, εάν δεν βοηθηθεί λίγο με κάποιες -έστω- ελαφρύνσεις;

Μπορούμε να απαριθμήσουμε δεκάδες κακές, επικίνδυνες και άσχημες γωνιές του κέντρου.

Όμως, η Ακρόπολη δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στα νότια ούτε στα βόρεια προάστια. Το ίδιο και η Πλάκα, το Θησείο, το Μοναστηράκι, οι Πλατείες Συντάγματος και Κλαυθμώνος, το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία Αθηνών και τα πολλά στενάκια του ιστορικού εμπορικού τριγώνου με εμπορικά μαγαζάκια που επιμένουν να στέκουν εκεί κόντρα στις εκάστοτε μόδες.

Δεν θέλω να φοράω μπλουζάκι “I love Αthens”. Θα ήθελα να δείξουμε όλοι λίγο περισσότερη αγάπη γι’ αυτό το τόσο λαβωμένο κομμάτι της πρωτεύουσας. Έτσι, δεν θα χαθεί η ελπίδα.

Ντόρα Γλυνάτση

Like this Article? Share it!

About The Author