Χίλιες και μία διασκευές!

Published On 19 November 2013 | By Μελίνα Βελιμέζη | Frog Tops

Σίγουρα ανάμεσα στα χιλιάδες covers διάσημων τραγουδιών που έχουν γίνει, λίγα είναι αυτά που ξεχωρίζουν και προσθέτουν κάτι φρέσκο και καινούριο. Πέρα όμως από την επιτυχία τους, ο αριθμός των διασκευών ενός μουσικού κομματιού σίγουρα αποτελεί κι έναν δείκτη για την επιτυχία του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Ακόμη κι αν περάσουν πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια έχουν σημαδέψει τόσο πολύ την ιστορία της μουσικής που δεν θα σταματάς να ακούς ολοένα και περισσότερες εκτελέσεις τους. Είναι συνήθως αγαπημένα και αξεπέραστα κομμάτια που πολλοί καλλιτέχνες θέλησαν να διασκευάσουν μετά την πρώτη τους εκτέλεση.

Ένα cover ενός κλασικού τραγουδιού δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, αφού ο καλλιτέχνης ξέρει ότι αναμετράται με ένα μεγαθήριο που δύσκολα ξεχνιέται από τους ακροατές. Σίγουρα ανάμεσα στα χιλιάδες covers διάσημων τραγουδιών που έχουν γίνει, λίγα είναι αυτά που ξεχωρίζουν και προσθέτουν κάτι φρέσκο και καινούριο.

Πέρα όμως από την επιτυχία τους, ο αριθμός των διασκευών ενός μουσικού κομματιού σίγουρα αποτελεί κι έναν δείκτη για την επιτυχία του συγκεκριμένου τραγουδιού. Η επιλογή ενός κομματιού από άλλους καλλιτέχνες αποδεικνύει και την τεράστια ανταπόκριση που έχει στο κοινό.

Το thefrog.gr έψαξε και βρήκε έξι γνωστά τραγούδια που έχουν διασκευάσει πάρα πολλές φορές άλλοι καλλιτέχνες και αποτελούν μοναδικές συνθέσεις που έχουν χαραχτεί στο μυαλό του κάθε ακροατή, παρά τις όποιες αλλαγές έχουν υποστεί κατά καιρούς.

“Eleanor Rigby” (The Beatles)

Μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια των Beatles στο ευρύτερο κοινό, αλλά η ιστορία της μοναχικής Eleanor Rigby συγκίνησε τόσο πολύ ακροατές αλλά και μουσικούς, που διασκευάστηκε 131 φορές. Ανάμεσα στις εκατοντάδες αυτές διασκευές βρίσκουμε και τις ξεχωριστές ερμηνείες της Joan Baez  και της Aretha Franklin.

“Yesterday” (The Beatles)

Δεν είναι τυχαίο που άλλο ένα τραγούδι των Beatles βρίσκεται στα πιο χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια όλων των εποχών μετρώντας εκατοντάδες διαφορετικές εκδοχές. Η μελαγχολική μελωδία του McCartney και η απλότητα του στίχου αλλά και της μουσικής σύνθεσης που αγγίζει κάθε «πονεμένη ψυχή» ανέδειξαν το Yesterday ως ένα από τα πιο διάσημα και περισσότερες φορές διασκευασμένα τραγούδια του 20ου αιώνα.

“Cry Me a River” (Julie London)

Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ερμηνευτεί από διάφορους καλλιτέχνες σε διαφορετικές μουσικές εκδοχές ανάλογα με το στυλ του καθενός. Η blues jazz ερμηνεία της Julie London είναι η πρώτη που σημάδεψε την ιστορία της μουσικής και αποτέλεσε υλικό προς επεξεργασία για πολλούς καλλιτέχνες, από την Ella Fitzgerald και τον Ray Charles μέχρι τους Aerosmith. Βέβαια η πιο πρόσφατη εκτέλεση του διάσημου τραγουδιού είναι από τον Justin Timberlake, που έδωσε μια πιο χορευτική και μοντέρνα ματιά στο τραγούδι.

“(I Can’t Get No) Satisfaction” (The Rolling Stones)

Οι γερόλυκοι της ροκ σκηνής σίγουρα έχουν αφήσει ιστορία με τη μουσική τους και τα τραγούδια τους. γι’ αυτό άλλωστε δεν θα μπορούσε να λείπει τραγούδι τους από αυτή τη λίστα. Οι  μέχρι τώρα μετρήσεις έχουν δείξει ότι το Satisfaction έχει φθάσει τις 98 διασκευές, ανάμεσά τους κι αυτές από την Aretha Franklin και τον Jimi Hendrix.

“Imagine” (John Lennon)

Μπορεί ο Lennon να άφησε τους Beatles αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να συνεχίσει να γράφει υπέροχη μουσική. Ίσα-ίσα η αποδέσμευσή του από το πλαίσιο ενός συγκροτήματος, τον βοήθησε να εξελιχθεί και να εκφραστεί όπως αυτός πραγματικά ήθελε μακριά από κάθε είδους πίεση. Το “Imagine” περιγράφει την ουτοπία που είχε στο μυαλό του και συμπίπτει με την περίοδο της έντονης ακτιβιστικής του δράσης. Elton John, David Bowie, Diana Ross, Avril Lavigne και Jack Johnson είναι μερικά από τα ονόματα που δεν φοβήθηκαν να επανεκτελέσουν το συγκεκριμένο κομμάτι.

“Summertime” (Abbie Mitchell)

Ίσως  το κατ’ εξοχήν κομμάτι που συνδέεται πάντα με καλοκαιρινές αναμνήσεις. Η πρώτη εκτέλεση από την Abbie Mitchell δεν συνάντησε  την επιτυχία που είχαν μεταγενέστερες ερμηνείες όπως αυτή των Ella Fitzgerald και Louis Armstrong, αλλά και αυτή της αξέχαστης Janis Joplin. Μάλλον είναι και η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς συνήθως οι αυθεντικές εκτελέσεις είναι αυτές που μένουν στην ιστορία. Στο συγκεκριμένο τραγούδι ισχύει το ανάποδο.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.