Χρόνια Πολλά Αλ Πατσίνο!

Published On 25 April 2014 | By 3pointmagazine.gr | Frog Guests

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς εν ζωή. Κατά πολλούς, ο καλύτερος. Ο Αλ Πατσίνο γίνεται σήμερα, 25 Απριλίου, 74 χρονών.

Το βιογραφικό, οι ταινίες, οι ρόλοι, η ζωή και οι βραβεύσεις του, είναι όλα γνωστά και έχουν αναλυθεί και υμνηθεί σε εκατοντάδες αφιερώματα και συνεντεύξεις.

Το 3pointmagazine παρουσιάζει κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του αμερικανού -με ιταλική καταγωγή- ηθοποιού, σε ρόλους που όχι απλώς άρεσαν, αλλά αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για αμέτρητους λάτρεις του. Κι αν οι περισσότεροι τον θυμούνται σαν τον “καλό” ή τον “κακό” στην πλειοψηφία των ταινιών που έχει πρωταγωνιστήσει, οι ρόλοι του δεν περιορίζονται μονάχα στο δίπολο αστυνομικός/ντετέκτιβ από τη μία και παράνομος/μαφιόζος από την άλλη.

Άλλο που οι περισσότεροι φανς τον θαυμάζουν και τον θυμούνται από τους ρόλους του ως “κακό” (Dog Day Afternoon, Scarface, The Godfather, The Merchant of Venice, The Devil’s Advocate).

Scarface
Η ταινία που μαζί με τον Νονό, αρκούν από μόνες τους για να αναδείξουν το απίστευτο ταλέντο του Πατσίνο. O θρυλικός Tony Montana προκάλεσε τα πλήθη όταν η ταινία προβλήθηκε, δίνοντας νέα σημασία και νέα δυναμική σε ρόλους γκάνγκστερ, οι οποίοι ούτως ή άλλως ηρωοποιούνται σε αρκετές ταινίες του Χόλυγουντ (όπως και το “αντίπαλο δέος”, οι αστυνομικοί). Από τον Σημαδεμένο η πλέον χαρακτηριστική σκηνή είναι το φινάλε της, όπου ο Montana περικυκλωμένος από αστυνομικούς και αφού έχει πάρει μπόλικη κοκαΐνη, επιτίθεται στους εκτελεστές του συστήνοντάς τους τον «μικρό του φίλο» (“Say hello to my little friend”) παραληρώντας και βρίζοντας (όπως και σε όλη την ταινία άλλωστε), μέχρι να πέσει νεκρός, από μία σφαίρα στην πλάτη, μέσα σε ένα σιντριβάνι.

Any Given Sunday
Ταινία στην οποία ο Αλ Πατσίνο δεν είναι ούτε παράνομος, ούτε ένστολος. Είναι ένας μεσήλικας προπονητής ομάδας φούτμπολ (ή εν πάση περιπτώσει αυτό που αποκαλούν οι αμερικανοί φούτμπολ) που προσπαθεί να σώσει την ομάδα από τα κάκιστα αποτελέσματα και τις συνεχείς αποτυχίες. Η πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας είναι ο λόγος που βγάζει ο Πατσίνο πριν τον αγώνα, στους παίκτες του, προκειμένου να τους εμψυχώσει και να τους δώσει κίνητρο για τη νίκη. Δεν είναι λίγοι οι -πραγματικοί- προπονητές, κυρίως στο NBA που έχουν παραδεχτεί ότι ο λόγος αυτός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τους ίδιους, ώστε να εμπνεύσουν με τη σειρά τους, τους παίκτες της ομάδας τους.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

Ανεξάρτητο περιοδικό για την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνία, με άρθρα και απόψεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα και συνεντεύξεις.