Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

Published On 30 October 2013 | By Νίκος Μπάκας | Νίκος Μπάκας - SciFrog

Μας ψεκάζουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 33% των πολιτών το πιστεύουν. Εγώ δε σας κρύβω ότι αφιερώνω απαραιτήτως ένα καλοκαιρινό βράδυ κάθε χρόνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις και πως όλα αυτά συνδέονται με το σχέδιο του Θεού, τα Νεφελίμ και τους γέροντες.

Πώς μας ψεκάζουν όμως και γιατί; Οι συνωμοσιολόγοι θέλουν αεροψεκασμούς να γίνονται με μικροσωματίδια και χημικά από αεροπλάνα με πολλαπλούς σκοπούς: τη χειραγώγηση του πλήθους, την πρόκληση ασθενειών, την αλλαγή του μικροκλίματος μιας περιοχής κτλ. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παραθέτουν είναι: φωτογραφίες από σύννεφα που έχουν περίεργες δομές (χιαστί γραμμές, κυματιστά σύννεφα, μαίανδροι, κύλινδροι, κλπ.), φωτογραφίες από αεροπλάνα που αφήνουν ίχνη ψεκασμών στο διάβα τους, και αναφορές σε επιστημονικά προγράμματα για πρόκληση βροχής, ή προγράμματα γεω-μηχανικής (geo-engineering).

Να τα πιστέψω; Μπα…Τα ίχνη πίσω από τα αεροπλάνα είναι τα λεγόμενα contrails: ζεστός αέρας δηλαδή ο οποίος βγαίνοντας από τις μηχανές των αεροπλάνων βρίσκεται σε πολύ κρύο περιβάλλον και συμπυκνώνεται σχηματίζοντας σύννεφα. Το κατά πόσο αυτά θα είναι ορατά, για πόσο καιρό και τι σχήμα παίρνουν (στενές γραμμές ή πλατιές λωρίδες κλπ) εξαρτάται από τις συνθήκες στο ύψος της πτήσης. Το επιχείρημα λοιπόν ότι “ορίστε, τα contrails είναι στενές γραμμές, αλλά οι ψεκασμοί πλατιές λωρίδες” δεν ισχύει, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ίδιο contrail που στη μία περίπτωση έχει διασπαρεί και στην άλλη όχι. Το επιχείρημα ότι τα αεροπλάνα δεν κάνουν χιαστί γραμμές επίσης δεν ευσταθεί. Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τους αεροδιαδρόμους και το πόσο πολύ αυτοί τέμνονται (σε διαφορετικά ύψη βέβαια) για να σκεφτεί ότι τα σημάδια που βλέπει μπορεί να είναι από δύο διασταυρούμενα αεροπλάνα σε διαφορετικά ύψη ή σε διαφορετικούς χρόνους. Τέλος οι άλλες δομές που εμφανίζονται είναι απλά πανέμορφες κατασκευές της ίδιας της φύσης (τα κυματιστά σύννεφα π.χ. είναι συνήθως βαρυτικά κύματα).

psekasmoi2

Τώρα, όσον αφορά στα προγράμματα ψεκασμών, υπήρξε πράγματι μια προσπάθεια πριν από 50 χρόνια για ψεκασμούς μικροσωματιδίων με σκοπό την πρόκληση βροχής. Το αποτέλεσμα ήταν παταγώδης αποτυχία και η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε. Επίσης το λεγόμενο geo-engineering το οποίο συνήθως αναφέρεται είναι προς το παρόν σκέψεις (και μόνο) ότι αν συνεχίσει ο πλανήτης να θερμαίνεται, τότε μια καλή λύση θα ήταν η απελευθέρωση στη στρατόσφαιρα (μέσω βλημάτων και όχι ψεκασμών) θειωδών τα οποία θα μπλοκάρουν την ακτινοβολία του Ήλιου και θα μετριάσουν τη θέρμανση. Αλλά και πάλι, η συνομωσιολογία είναι αχτύπητη, οπότε θα σωπάσω και θα πάω να διαβάσω τίποτα για τα ρυπαρά γένη γιατί ο καιρός γαρ εγγύς…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Δηλώνει φυσικός κατ’ επάγγελμα και χόμπυ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.