Όταν η μουσική γίνεται οικογενειακή υπόθεση

Published On 7 January 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αδέρφια δεν μοιράζονται μόνο το ίδιο όνομα, αλλά και το ίδιο μουσικό ταλέντο. Έτσι δημιουργήθηκαν μερικά από τα πιο διάσημα και αγαπημένα συγκροτήματα και ντουέτα.

Ο θάνατος του Phil Everly των Everly Brothers, στα 74 χρόνια του από πνευμονοπάθεια, μας έκανε να θυμηθούμε κι άλλα συγκροτήματα και ντουέτα που δημιουργήθηκαν από αδέρφια των οποίων η μουσική πορεία όχι μόνο ήταν κοινή, αλλά και επιτυχημένη. Μήπως, τελικά, η συνταγή της επιτυχίας είναι και οικογενειακή;

Ο Βάτραχος θυμάται πέντε περιπτώσεις αδερφών που δημιούργησαν θρυλικά συγκροτήματα, με τραγούδια των οποίων τραγουδάμε και χορεύουμε ακόμα και σήμερα.

Everly Brothers

Το ντουέτο αποτελούνταν από τα αδέρφια Phil και τον Don Everly, που τραγουδούσαν από μικροί μαζί με την μητέρα και τον πατέρα τους ως Everly Family. Η καθοριστική χρονιά ήταν το 1956, όταν τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή μουσική πορεία ως ντουέτο με το όνομα Everly Brothers. Η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα, από το πρώτο τους κιόλας single. Το τραγούδι “Bye Bye Love” κατέκτησε την δεύτερη θέση των pop charts της εποχής, πίσω από τον μεγάλο Elvis Presley.

Η μουσική τους καριέρα απογειώθηκε την δεκαετία του ’60 σε Αμερική, Καναδά και Βρετανία, ώσπου το 1973 τα δύο αδέρφια διαφωνούν και διαλύουν το ντουέτο. Για μια δεκαετία δεν μιλούν ο ένας στον άλλον, ωστόσο το 1983 συμφιλιώνονται και αρχίζουν ξανά τις κοινές εμφανίσεις και τις ηχογραφήσεις.

The Louvin Brothers

Ο Charlie και ο Ira Loudermilk -όπως ήταν το πραγματικό τους επίθετο – από την Αλαμπάμα ξεκίνησαν αρχικά να παίζουν gospel μουσική, στις αρχές του ’40, έχοντας ήδη υιοθετήσει το όνομα “Louvin Brothers”. Αργότερα, τους κέρδισε η country. Στις αρχές, λοιπόν, του ’50 τα αδέρφια διεύρυναν το ρεπερτόριό τους, ηχογραφώντας το “The Get Acquainted Waltz” που δεν είχε θρησκευτικό περιεχόμενο και έγινε μεγάλη επιτυχία. Ο Charlie έπαιζε κιθάρα και ο Ira μαντολίνο.

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1956 και έως την διάλυσή του ντουέτου το 1963 ηχογράφησαν αρκετές επιτυχίες. Για τη ρήξη ευθυνόταν κυρίως η συμπεριφορά του Ira ο οποίος ήταν αλκοολικός, οξύθυμος και βίαιος, ακόμα και πάνω στην σκηνή. Στη συνέχεια ακολούθησαν χωριστές καριέρες. Ο Ιra πέθανε σε αυτοκινητιστικό το 1965, ενώ ο Charlie το 2011.

The Andrews Sisters

Ένα από τα πρώτα girl-bands, οι Andrews Sisters αποτελούνταν από τρεις αδερφές: την LaVerne Sophia, την Maxine Angelyn και την Patricia Marie. Το πραγματικό τους επίθετο ήταν Andreos, καθώς ο πατέρας τους ήταν ελληνικής καταγωγής. Όταν κέρδισαν τον πρώτο τους διαγωνισμό η Patty, η μικρότερη από τις αδερφές, ήταν μόλις 12 χρονών.

Αρχικά, έκαναν μιμήσεις ενός παλιότερου συγκροτήματος, των Boswell Sisters. Το 1937 κυκλοφόρησαν το κομμάτι “Bei Mir Bist Du Schön”, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη τους επιτυχία. Τα επόμενα χρόνια και κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι τρεις αδερφές έγιναν σήμα κατατεθέν της εποχής, διασκεδάζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες με το “The Boogie Woogie Bugle Boy” και το πασίγνωστο “Rum and Coca-Cola”.

Το 1951 διαλύθηκαν κακήν κακώς καθώς η Patty αποφάσισε να συμμετέχει σε άλλο συγκρότημα και οι αδερφές της ενημερώθηκαν για την απόφασή της από τις φυλλάδες. Πάντως, πέντε χρόνια αργότερα επανενώθηκαν και συνέχισαν τις περιοδείες μέχρι και τον θάνατο της LaVerne από καρκίνο, το 1967.

The Beach Boys

Τρία αδέρφια, οι Brian, Carl και Dennis Wilson, ένας ξάδερφος τους, o Mike Love, και ένας φίλος τους από το σχολείο, o Al Jardine, σχημάτισαν το 1961 στο Λος Άντζελες μια από τις θρυλικότερες μπάντες που θα χάραζαν την ιστορία της pop μουσικής.

Το πρώτο τους άλμπουμ “Surfin’ Safari” κυκλοφόρησε το 1962 και κατάφερε να ανέβει ως την 32η θέση των charts. Από τότε οι Beach Boys άρχισαν να γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, με τραγούδια όπως το “Surfin’ USA” και το “I Get Around”. Tο 1966 ηχογραφούν τον πιο θρυλικό τους δίσκο, το Pet Sounds, που θα επηρεάσει δεκάδες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Paul McCartney. Η επιρροή των Beach Boys στον ήχο των Beatles είναι σαφής σε ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ των “Σκαθαριών”, το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Τα επόμενα χρόνια οι Beach Boys ηχογράφησαν αρκετούς ακόμη δίσκους, που όμως δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την επιτυχία του “Pet Sounds”. Ωστόσο παραμένουν ένα από τα κορυφαία αμερικανικά συγκροτήματα όλων των εποχών.

Jackson 5

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τον Joseph Jackson, πρώην μουσικό και πατέρα των πέντε αδερφών και μελών του συγκροτήματος. Tα μέλη ήταν οι Jackie, Tito, Jermaine, Marlon και Michael Jackson.

Όπως αργότερα ανέφερε ο Michael Jackson, ο πατέρας τους φερόταν σαν τύραννος και κακομεταχειριζόταν τα παιδιά όταν δεν έπαιρνε το αποτέλεσμα που ήθελε. Από πολύ μικρά τα πέντε αδέρφια τραγουδούσαν σε κλαμπ και στριπτιτζάδικα, αλλά και σχολικούς διαγωνισμούς, πολλούς από τους οποίους κέρδιζαν. Το 1968 κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους single και δύο χρόνια αργότερα έφτασαν στην κορυφή των charts με τραγούδια όπως “I Want You Back”, “ABC” και “I’ll Be There”.

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αρχίζει η πτώση του συγκροτήματος. Η δισκογραφική τους εταιρία, η Motown, δεν τους επέτρεπε να τραγουδούν δικές τους συνθέσεις ούτε να παίζουν τα όργανα στους δίσκους τους. Εξάλλου, η χρυσή εποχή της Motown έφτανε στο τέλος της. Όταν αποφάσισαν να αλλάξουν εταιρία έχασαν το όνομα Jackson 5 και το 1976 μετονομάστηκαν σε “The Jacksons” .

Το συγκρότημα σταδιακά επισκιάστηκε από την σόλο καριέρα του Michael Jackson, που εκτοξεύτηκε μετά την κυκλοφορία του Thriller. Από το 1984 γίνονται μόνο σποραδικές επανενώσεις των Jacksons. Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η διάλυση ενός συγκροτήματος γέννησε ένα μεγάλο αστέρι, τον Βασιλιά της Pop (που, μεταξύ μας, ναι, προτιμάμε να ακούμε μόνο του).

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.