2L8: «Να καταστραφούν όλες οι δομές που επιβάλλουν να πολεμάμε ο ένας τον άλλο»

Published On 4 April 2016 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Ο κόσμος έχει τελειώσει. Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα έχει καταρρεύσει – έχουμε μόνο το νήμα που μας ενώνει, την κοινή μας συνείδηση και το πάθος να ξαναχτίσουμε τον κόσμο από την αρχή. Γύρω από αυτήν την post-apocalyptic ατμόσφαιρα, οι 2L8 συνθέτουν το νέο τους δίσκο «The Answer», μια μετα-ιστορία για το μετα-άνθρωπο που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει από τα πιο βασικά πράγματα, την αναπνοή του, μέχρι τα νέα μοτίβα συμβίωσης και συνδημιουργίας.

Είναι ο post-punk πειραματικός δίσκος της χρονιάς , αποτελούμενος από 13 νέα κομμάτια, και ο Βάτραχος συνομιλεί με τον Κώστα Βοζίκη, στις κιθάρες, τα φωνητικά και τους στίχους, για όλα όσα θέλουμε να μάθουμε γύρω από αυτό το σκοτεινό, πειραματικό album στο οποίο βυθιστήκαμε κυριολεκτικά από την πρώτη ακρόαση.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε από τα δύσκολα, αναζητώντας τον υπαίτιο της καταστροφής του κόσμου. Ποιοι είναι «αυτοί» που τον κατέστρεψαν και πώς μπορούμε να οραματιστούμε την πρώτη μέρα «μετά»; «Αυτοί που κατέστρεψαν τον κόσμο είναι αυτοί που είχαν να κερδίσουν από την καταστροφή του, καθώς έβλεπαν τις αξίες του ανθρωπισμού να εξαπλώνονται και τις κραυγές για δικαιοσύνη να πυκνώνουν», απαντά ο Κώστας Βοζίκης. «Τον κατέστρεψαν για να διαφυλάξουν τα προνόμια και την εξουσία τους πάνω στους άλλους. Υπάρχουν πολλές μέρες μετά. Η πρώτη μέρα είναι αυτή που ο καθένας είναι έτοιμος να συνειδητοποιήσει το τέλος και να αποφασίσει τη θέση του στο νέο κόσμο. Μπορεί η ήττα και η παραίτηση να παρουσιάζονται ως μονόδρομος, αλλά κάθε τέλος αποτελεί μια ευκαιρία. Ο συντονισμός πρέπει να έχει να κάνει με την απόλυτη δέσμευση του σώματος και του πνεύματος στον αγώνα. Συντονισμός μεταξύ μας, με το ένα, με το όλο, με το στόχο. Να καταστραφούν όλες οι δομές και τα μοτίβα που υποδουλώνουν και επιβάλλουν να πολεμάμε ο ένας τον άλλο».

2l8-1

Κι ενώ ο μετα-άνθρωπος στέκεται ανάμεσα στα ερείπια και καλείται να επαναξιολογήσει τον κόσμο και τον εαυτό του μέσα σε αυτόν, ποιες είναι εκείνες οι λέξεις και οι έννοιες με τον επαναπροσδιορισμό των οποίων θα έπρεπε πρώτα να καταπιαστεί; «Υποθέτω πως σε έναν κόσμο που δεν επιτάσσει το πώς ζούμε ο δόλος, κάποιες λέξεις θα χάσουν το νόημα τους και θα χρειαστούν κάποιες νέες για όλα όσα θα χτιστούν από την αρχή. Εγώ δε μπορώ να ξέρω κάτι τόσο μεγάλο. Διαβάζω, ακούω και μεταφέρω κάποιες ιδέες, δεν θεωρώ ότι θα μπορούσα να πω κάτι χρήσιμο. Αλλά ξέρω ότι υπάρχουν εδώ και παντού στον κόσμο άνθρωποι με βαθύτερη κατανόηση που θα μπορούσαν να συνθέσουν. Και γιατί όχι, κάτι τόσο σπουδαίο, όπως μια λέξη με ένα καινούριο νόημα».

Ο δίσκος «The Answer» είναι ο τρίτος δίσκος των 2L8 που κυκλοφορεί με τη βοήθεια crowdfunding. Έχοντας σαφώς αντιπροσωπευτική εμπειρία όσον αφορά στα αντανακλαστικά της ελληνικής μουσικής κοινότητας στις καμπάνιες crowdfunding, ο Κώστας Βοζίκης διαβεβαιώνει τη νέα θέση που αποκτά μια τέτοια εκστρατεία στον κοινό νου: «Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Όταν το κάναμε το 2011 έπρεπε να εξηγήσουμε τι είναι το crowdfunding… Τότε θεωρώ ότι ήταν άθλος. Τώρα βέβαια το πλαίσιο ήταν πολύ πιο ασφυκτικό λόγω της οικονομικής κατάρρευσης. Αλλά για δες, ήταν και η πρώτη φορά που είχαμε τόσα donations, άνθρωποι που δίνανε χωρίς να ζητάνε κάτι, ή πολύ περισσότερα από όσα θέλαμε».

Όσον αφορά στους λόγους που ώθησαν το συγκρότημα να στραφεί σε αυτόν τον τρόπο εξασφάλισης οικονομικών πόρων για την παραγωγή και την κυκλοφορία του δίσκου, οι ίδιοι δηλώνουν πως ήταν μια καθαρά πολιτική θέση και προσπάθεια να καταστεί σαφές οτι τα συγκροτήματα μπορούν να ξεφύγουν από τις μέχρι τώρα πρακτικές της – καταρρέουσας, αν όχι ήδη νεκρής σήμερα, μεταξύ άλλων – μουσικής βιομηχανίας και οτι η δημιουργία μπορεί να συντηρηθεί από τις δυνάμεις και την ενεργητική στάση της ίδιας της κοινότητας. «Προσωπικά, δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για την κοπή του cd. Έχει περάσει καιρός που δεν με ενδιαφέρει η υλική υπόσταση των πραγμάτων» παραδέχεται ο Κώστας. «Ο στόχος μου ήταν να μιλήσω για την αλληλεγγύη. Και το ότι έγινε 3 φορές, αυτή η απόδειξη ότι μπορεί να συμβεί, είναι μια μικρή νίκη. Παγκοσμίως το crowdfunding είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο και πλέον κοινή πρακτική. Στην Ελλάδα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι έχει πάρα πολύ δρόμο για να αποτελέσει επιλογή. Εδώ το σύστημα θα σε τιμωρήσει. Θα σου πω ένα παράδειγμα, για την καμπάνια μας για το “New Battles”, που τελικά έμελλε να είναι το πρώτο άλμπουμ στην Ελλάδα που βγαίνει με χρηματοδότηση από το κοινό, είχαμε σε διάστημα 3 μηνών, 4 καταχωρήσεις. Δεν μπορώ να πω ότι γίνεται σκόπιμα και στοχευμένα. Είναι ένα πλαίσιο αυτοσυντήρησης, μια σαπίλα που έχει εισχωρήσει πολύ βαθιά. Η κλίκα. Οι πελατειακές σχέσεις. Απλά θέτεις τον εαυτό σου εκτός πλαισίου. Και εκεί δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο καλή καρδιά. Ψάξτε για καλές καρδιές σε θέσεις εξουσίας… στην Ελλάδα».

2l8-2

Έχοντας κυκλοφορήσει λοιπόν τρεις δίσκους με τη βοήθεια crowdfunding και όντας μια από τις πιο δυνατές και πρωτοπόρες post-punk μπάντες στην Ελλάδα και διεθνώς, οι 2L8 φαίνονται τουλάχιστον ευγνώμονες απέναντι στη μουσική κοινότητα και τα αντανακλαστικά της σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχοντας πουλήσει μερικές χιλιάδες άλμπουμ, και έχοντας κάνει τόσα live με τόσο κόσμο, και με τόσες λέξεις, τόση αγάπη, θα ήταν αχαριστία το παραμικρό παράπονο». Παρατηρώτας ωστόσο την πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια, χαίρεται να διαπιστώνει κανείς οτι πρόκειται για ένα συγκρότημα που στέκεται γερά στα πόδια του χωρίς να χάνει την τόλμη και τη δημιουργικότητά του, χάρη στην αγάπη και την αφοσίωση των φίλων της μουσικής του, και το αξίζει όσο λίγα.

Ο νέος δίσκος των 2L8 κυκλοφορεί από τις 20 Μαρτίου και μπορεί κανείς να τον ακούσει και να τον προμηθευτεί από το website τους και από το κανάλι του συγκροτήματος στο Bandcamp. Αξίζει να σημειωθεί οτι τα έσοδα από την κυκλοφορία του δίσκου θα διατεθούν σε οργανώσεις για την υποστήριξη και αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

2l8-albumcover

Με αφορμή αυτή τους την απόφαση, πρεσβεύοντας για ακόμη μια φορά έμπρακτα τις αξίες τους για αντίσταση, ελευθερία και ελπίδα, ζητήσαμε από τον Κώστα να σχολιάσει την ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στις εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος: «Δεν με ενδιαφέρει να κρίνω κανέναν. Ο καθένας ας μετρήσει πόσο πόνο μπορεί να αντέξει η ψυχή του μπροστά σε μια οθόνη χωρίς να ενεργήσει».

Εν κατακλείδι, και για να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, πώς μπορεί το τέλος του κόσμου να αποτελεί καλή είδηση; «Το τέλος ενός κόσμου με θεμέλια την αδικία και τη δουλεία δεν μπορεί παρά να είναι καλό νέο. Σίγουρα είναι δύσκολο να αποδεσμευτεί κανείς από όσα χάθηκαν, τον πόνο της απώλειας, και τα προνόμια που είχαν δοθεί δανεικά. Για τους ανθρώπους που η αδικία αποτελεί μόνιμη πληγή και δεν πονάει μόνο όταν αδικούνται αυτοί, αυτό το τέλος είναι η ελπίδα. Ας γιορτάσουμε».

Οι 2L8 θα παρουσιάσουν το νέο τους δίσκο «The Answer», την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Eightball (Πίνδου 1, Λαδάδικα) στη Θεσσαλονίκη, και την Παρασκευή 15 Απριλίου στο six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι) στην Αθήνα.

* Οι 2L8 είναι οι:

Κωστής Βοζίκης – ηλεκτρική κιθάρα, φωνή
Ελισώ Παπαστρατή – βιολί
Μπάμπης Τσινικοσμάογλου – ηλεκτρική κιθάρα, πιάνο
Δημήτρης Οικονόμου – τύμπανα
Μηνάς Βακαλούδης – ηλεκτρικό μπάσο
Βίκυ Γκρίτζα – φωνή

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.