5+1 ταινίες του Christopher Nolan που πρέπει να (ξανα)δεις

Published On 29 July 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Tops

Ένας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός που κάθε του βήμα γίνεται θέμα και οι ταινίες του ξεπερνούν τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού θεατή. Ο Christopher Nolan είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς του 21ου αιώνα.

Με αφορμή τα γενέθλιά του κάνουμε ένα flashback σε ταινίες του που πρέπει να δείτε (ή να ξαναδείτε).

Memento (2000)

Χαρακτηρίστηκε από πολλά μέσα ως ένα από τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας του 2000. Το θρίλερ μυστηρίου, με τον Leonard να έχει ως αυτοσκοπό του την εύρεση αυτού που βίασε και σκότωσε τη γυναίκα του, καθιστά το Memento την πρώτη must-see ταινία του Nolan.

Το σενάριο, το cast και συνολικά ο πρωτοποριακός της χαρακτήρας της ταινίας, τής χαρίζουν δίκαια δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Batman Begins (2005)

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες μεταφοράς του Batman στη μεγάλη οθόνη, ο Nolan αποδίδει τον ήρωα βασιζόμενος στο χαρακτήρα της DC Comics, δίνοντας ωστόσο το δικό του στίγμα. Ο Bruce Wayne γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του από ένα ληστή. Αισθάνεται υπεύθυνος γι’ αυτό, θέλει να πάρει εκδίκηση και να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.

the-dark-knight

Ο φόβος κυριαρχεί ως θέμα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ενώ, όπως σημείωσαν οι κριτικοί, το Batman Begins διαθέτει ένα πιο σκοτεινό και ρεαλιστικό τόνο σε σχέση με τις παλαιότερες εμφανίσεις του γνωστού ήρωα. Κατάφερε να κερδίσει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και τρεις για Bafta, ενώ σηματοδότησε την αρχή για την τριλογία του Dark Knight.

The Dark Knight (2008)

Η τριλογία συνεχίζεται με το Dark Knight. Αρκετές είναι οι αλλαγές στο cast, με τον Heath Ledgerστο ρόλο του Joker, τον Aaron Eckhart στο ρόλο του Harvey Dent και την Maggie Gyllenhaal να αντικαθιστά την Katie Holmes στο ρόλο της Rachel Dawes.

Η ταινία κέρδισε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, με τον Heath Ledger να κερδίζει πάνω από 20 βραβεία υποκριτικής ανάμεσά τους Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award και BAFTA. Οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, κατατάσσοντας την ταινία στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εισπρακτικών επιτυχιών όλων των εποχών στην Αμερική και στην 15η παγκοσμίως.

The Dark Knight Rises (2012)

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Christopher Nolan, με το The Dark Knight Rises ολοκληρώνεται η τριλογία του Batman. Στο cast προστίθενται οι Marion Cotillard, Anne Hathaway, Tom Hardy και Joseph Gordon-Levitt. Η ταινία αποσπά κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και γίνεται τεράστια εμπορική επιτυχία, ξεπερνώντας σε εισπράξεις το 1 δις δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τhe Prestige (2006)

Μετά από ένα ατύχημα, δύο καλοί φίλοι, ταχυδακτυλουργοί που ζουν στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, έρχονται σε διαρκή αντιπαράθεση και επιδίδονται σε έναν αδυσώπητο αγώνα εντυπωσιασμού. Γύρω από αυτήν την υπόθεση, που ο Nolan εμπνεύστηκε από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Christopher Priest, ξετυλίγεται μία αφήγηση κινούμενη μπρος και πίσω. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος επιλέγει σε αυτήν του την προσπάθεια ένα cast που δύσκολα θα αποτύγχανε: Hugh Jackman, Christian Bale, David Bowie, Scarlett Johansson.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Prestige δυσκολεύει σε αρκετές περιπτώσεις το θεατή να το παρακολουθήσει, όπως αναφέρει και ο Peter Travers στο Rolling Stone: «Ο Nolan αποδίδει την ταινία με τρομερή δεξιοτεχνία και σε προκαλεί να το δεις ξανά και ξανά. Θα το χαρακτήριζα δόλια έξυπνο».

Inception (2010)

Το Inception βασίζεται στην παραδοχή ότι ο κόσμος γύρω μας μπορεί να μην είναι αληθινός και έχει σαφείς επιρροές από ταινίες όπως το Matrix, η Σκοτεινή Πόλη και το 13ο Πάτωμα. Ο Christopher Nolan δούλευε το σενάριο σχεδόν επί 10 χρόνια, καθώς η κεντρική ιδέα προέκυψε το 2001, ωστόσο τότε η υλοποίηση της ταινίας ήταν αδύνατη. Η πλοκή αφορά σε έναν εξειδικευμένο κατάσκοπο-κλέφτη ιδεών, που εξάγει κρυφά πληροφορίες από το ασυνείδητο μυαλό του εκάστοτε στόχου του, ενώ αυτός κοιμάται.

Ο Nolan συνεργάστηκε με τον Leonardo Di Caprio, κάτι που επεδίωκε για χρόνια, και δικαιώθηκε: η ταινία ξεπέρασε τις 100 υποψηφιότητες και κέρδισε πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία και τέσσερα Όσκαρ.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.