5+1 μουσικά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις

Published On 5 May 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τους Pulp στέκεται αφορμή να θυμηθούμε έξι φιλμ για συγκροτήματα και τραγουδιστές που αγαπήσαμε.

Όπως φαίνεται, και για καλή μας τύχη, θα έρθει και πάλι η στιγμή που θα σιγοτραγουδήσουμε τους -αγαπημένους εδώ και δεκαετίες- στίχους «Are you sure you want to live like common people / You want to see whatever common people see». Σε λίγο καιρό αναμένεται το ντοκιμαντέρ του Florian Habicht, μέσα από το οποίο θα προσπαθήσει να μας ταξιδέψει στα 35 χρόνια ύπαρξης των Pulp. Τo A Film About Life, Death and Supermarkets δεν θα περιέχει μόνο συνεντεύξεις από τα ίδια τα μέλη, αλλά και από συνεργάτες, φανατικούς οπαδούς, φίλους και περαστικούς, καταγράφοντας την επιρροή που είχε το συγκρότημα στην βρετανική ποπ κουλτούρα των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Βάτραχος επιλέγει ενδεικτικά ακόμη έξι ντοκιμαντέρ για συγκροτημάτα και τραγουδιστές που σημάδεψαν την ιστορία της σύγχρονης μουσικής.

ΑC/DC: Let There Be Rock

Το 1979 ο Eric Dionysius και ο Eric Mistler κινηματογράφησαν ζωντανά συναυλίες των AC/DC που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή, φτιάχνοντας ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ για την πορεία και τις εμφανίσεις του αυστραλιανού ροκ συγκροτήματος. Στην ταινία μιλούν τα μέλη του συγκροτήματος, ανάμεσα τους και ο Bon Scott, ο οποίος δεν πρόλαβε να τη δει, καθώς πέθανε δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

No Distance Left To Run (Blur)

“No Distance Left To Run” λεγόταν ένα τραγούδι των Blur που είχε κυκλοφορήσει το 1999. Από εκεί πήρε το όνομά του το φιλμ των Dylan Southern και Will Lovelace που βγήκε το 2010. Αφορμή αποτέλεσε η περιοδεία – reunion της βρετανικής ροκ μπάντας που πραγματοποιήθηκε το 2009. Εκτός από εικόνες από τo tour των Blur, το ντοκιμαντέρ –περιεκτικό και συναισθηματικό- περιλαμβάνει πλούσιο ανέκδοτο υλικό και συνεντεύξεις.

The Κids are Alright (The Who)

O Jeff Stein μας ταξιδεύει μέσα από την ασπρόμαυρη και έπειτα έγχρωμη εικόνα στην ιστορία του βρετανικού συγκροτήματος Τhe Who, που άλλαξε τον τρόπο που ακούγαμε και βλέπαμε την ροκ μουσική. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήταν αυτός που έπεισε το συγκρότημα να γυριστεί το φιλμ. Παρόλο που πολλά ντοκουμέντα από εμφανίσεις και συνεντεύξεις του συγκροτήματος είχαν χαθεί, ο Stein κατάφερε να συγκεντρώσει το όποιο υλικό είχε απομείνει από την μουσική πορεία τους την περίοδο 1964 – 1978.

Jimi Hendrix

Μετά τον θάνατο του Jimi Hendrix πολλοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πλήρες ντοκιμαντέρ για την ζωή, την προσωπικότητα και την μουσική του πορεία. Παρόλα αυτά, το καλύτερο φιλμ δημιουργήθηκε το 1973 από τους Joe Boyd, John Head και Gary Weis. Στην ταινία, που ακολουθεί την σύντομη, αλλά σπουδαία πορεία του Hendrix από το 1967 ως το 1970, μιλούν καλλιτέχνες από τον Eric Clapton, ως τον Mick Jagger και τον Lou Reed.

The Beatles Anthology

Παραγωγή της βρετανικής τηλεόρασης, το The Beatles Anthology είχε έξι μέρη και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1995, ενώ επανακυκλοφόρησε το 2003. Από τα πιο επιτυχημένα φιλμ του είδους του, καταφέρνει να βάλει τον θεατή μέσα στο κλίμα της Beatlemania που είχε κυριεύσει τον κόσμο εκείνη την εποχή. Λιποθυμίες, κλάματα, αλλά και ανέκδοτο υλικό από lives, ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις των “Σκαθαριών”. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία τους από το 1940 και τα παιδικά τους χρόνια μέχρι και το 1970, όταν διαλύθηκαν οριστικά. Περιέχει συνολικά υλικό διάρκειας 11 ωρών και κυκλοφόρησε παράλληλα με τα τρία ομώνυμα διπλά CD (Anthology 1, 2 και 3).

Joy Division

«Ένα ρέκβιεμ για τους Joy Division»: έτσι χαρακτηρίστηκε το ντοκιμαντέρ του Grant Gee που κυκλοφόρησε το 2007. Στην ταινία, εκτός από τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος, μιλά και η Βελγίδα δημοσιογράφος Annik Honoré με την οποία είχε σχέση ο Ian Curtis.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.