5+1 σημαντικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν όσο έκανες διακοπές
Όταν η κυβέρνηση έκλεινε πρόωρα τη Βουλή για το καλοκαίρι, διαβεβαίωνε ότι το έκανε επειδή «δεν υπήρχαν νομοθετικές εκκρεμότητες». Αλλά στα τρία θερινά τμήματα της Βουλής έχουν ψηφιστεί ήδη τουλάχιστον έξι σημαντικά νομοσχέδια.
Στις 4 Ιουνίου οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής διακόπηκαν πρόωρα για το καλοκαίρι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η επίσημη αιτιολογία που έδωσαν οι… «ανεπίσημες» πηγές της κυβέρνησης ήταν ότι «δεν υπήρχε νομοθετικό έργο ούτε κοινοβουλευτικός έλεγχος», καθώς οι υπουργοί βρίσκονταν εν αναμονή του ανασχηματισμού. Ωστόσο, στα τρία θερινά τμήματα της Βουλής ψηφίστηκαν τουλάχιστον έξι σημαντικά νομοσχέδια, η τύχη των οποίων ίσως δεν θα ήταν η ίδια στην Ολομέλεια.
1. Νομοσχέδιο για τις φυλακές «τύπου Γ»
Στις 8 Ιουλίου το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις φυλακές «τύπου Γ», που για πολλούς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία «ελληνικών Γκουαντάναμο». Μεταξύ άλλων, με τις αλλαγές που επέφερε το νομοσχέδιο στο σωφρονιστικό κώδικα, «οι κρατούμενοι στις φυλακές “τύπου Γ” θα στερούνται το δικαίωμα της άδειας καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους. Η επικοινωνία -δια ζώσης ή τηλεφωνικά- με συγγενείς θα απαγορεύεται ή θα περιορίζεται κατά βούληση από τον εσωτερικό κανονισμό του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος. Η φύλαξη θα είναι αυστηρότερη ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ., που ουσιαστικά αντικαθιστά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη φρούρηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας», γράφαμε όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο.
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και άλλων φορέων, το νομοσχέδιο πέρασε με 52 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά.
2. Η «μικρή ΔΕΗ»
Με 51 ψήφους υπέρ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και 46 κατά, στις 9 Ιουλίου υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή» ΔΕΗ. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση του 30% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, που θα περάσουν σε νέα, ιδιωτική εταιρία μαζί με την αντίστοιχη πελατειακή βάση. Οι προτάσεις για δημοψήφισμα που είχαν καταθέσει ξεχωριστά τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ.
Θεωρητικά λοιπόν έχει ανοίξει ο δρόμος για τον διαχωρισμό της «μικρής» ΔΕΗ από τη μητρική εταιρία, ωστόσο η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Εξάλλου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θεωρούν ότι παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ουσιαστικά δεν έχει απελευθερωθεί ακόμη η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.
3. Το γήπεδο της ΑΕΚ
Στις 30 Ιουλίου το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής ψήφισε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις διατάξεις για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ των επίμαχων άρθρων 81-82, καταψήφισε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της ΑΕΚ εις βάρος κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να νομοθετηθεί από κοινού η κατασκευή ενός μικρότερου γηπέδου. Τελικά, πάντως, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στο σύνολό του. Έτσι, εκτός από τα άρθρα για το Στάδιο “Αγία Σοφία” και τις υπόλοιπες διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου, εγκρίθηκε και η δημιουργία αποτεφρωτηρίων από τους Δήμους.
4. Τροπολογία για τα ΜΜΕ
Σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο, που αφορούσε την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγ. Ανάργυροι», κατατέθηκε και ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου τροπολογία που χαρακτηρίστηκε «δώρο της κυβέρνησης προς τους μιντιάρχες». Η τροπολογία επιτρέπει «κατ’ εξαίρεση» συμπράξεις επιχειρήσεων ηλεκτρονικών Μέσων «που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας». Οι όμιλοι ΜΜΕ που θα δημιουργηθούν θα μπορούν να χρησιμοποιούν από κοινού οικονομικούς πόρους, εξοπλισμό, αλλά και απασχολούμενο δυναμικό – με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται κατά βούληση στα Μέσα που κατέχει ο όμιλος.
Όπως κατήγγειλε το Διασωματειακό των ΜΜΕ, «με την συγκεκριμένη τροπολογία επιτρέπονται συγχωνεύσεις μέσων και ομίλων ΜΜΕ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους, διευκολύνοντας υπερδανεισμένους επιχειρηματίες να βρουν σανίδα σωτηρίας. Με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν ρήτρες που απαγορεύουν την συγκέντρωση ΜΜΕ σε χέρια ολίγων και τη δημιουργία ολιγοπωλίων. Με το νέο καθεστώς, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα μπορούν χωρίς περιορισμούς να κατέχουν όσα ΜΜΕ οποιασδήποτε μορφής και με όσους εργαζόμενους επιθυμούν.»
Εξάλλου, δεν έλειψαν οι καταγγελίες ότι η τροπολογία δεν ήρθε καθόλου τυχαία, τη στιγμή που είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για συγχώνευση του ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη με τον «Πήγασο» του Γιώργου Μπόμπολα.
5. Το πολυνομοσχέδιο του Αυγούστου
Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των αστυνομικών και των συνταξιούχων του εμπορικού ναυτικού, καθώς και μειώσεις στα εφάπαξ των πολιτικών υπαλλήλων και των μετοχικών ταμείων στρατού, αεροπορίας, ναυτικού έφερε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 6 Αυγούστου. Με τις νέες ρυθμίσεις, από το 2015 θα ισχύει και για τα ταμεία των παραπάνω κλάδων η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Δηλαδή, οι συντάξεις και τα εφάπαξ θα μειώνονται όσο απαιτείται ώστε το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο να παρουσιάζει μηδενικό έλλειμμα στο τέλος του έτους και να μην απαιτεί χρηματοδότηση επιπλέον των εσόδων του.
Στο πολυνομοσχέδιο, πάντως, εντάχθηκαν και ρυθμίσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απαλλαγή υποχρέωσης ΦΠΑ για επαγγελματίες με έσοδα έως 10.000 ευρώ, καθώς και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που δεν είχαν καταργηθεί με τον προηγούμενο σχετικό νόμο.
6. Το αφορολόγητο των μοναχών
Το καλοκαίρι έκλεισε με την ψήφιση ακόμη μίας τροπολογίας που προκάλεσε αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Παιδείας εντάχθηκε τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από την υποβολή φορολογικής δήλωσης οι μοναχοί που έχουν εισοδήματα από συντάξεις έως 9.500 ευρώ.
Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε στις 3/9 από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής (υπέρ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), περιλαμβάνει επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Πλέον, στις περιπτώσεις εκμίσθωσης ακινήτων από τις μονές, το τέλος χαρτοσήμου θα αποδίδεται από τον μισθωτή. Επίσης, όταν οι Ιερές Μονές απασχολούν πρόσωπα για πάσης φύσεως μισθωτή εργασία, απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου, που θα βαραίνει πλέον τους μισθωτούς.