6+1 τραγούδια που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες

Published On 19 March 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Tops

Πασίγνωστα τραγούδια που χωρίς τη βοήθεια του κινηματογράφου μπορεί να μην είχαμε ακούσει ποτέ. Κάνοντας μία ανασκόπηση στο παρελθόν βρήκαμε τη σύνδεση μεταξύ ταινιών και τραγουδιών.

Άλλωστε η σχέση μουσικής και κινηματογράφου είναι πάντοτε πολύ ισχυρή. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο Stanley Kubrick: «Μια ταινία πρέπει να είναι περισσότερο σαν μουσική παρά σαν λογοτεχνία».

1. Pixies – “Where Is My Mind”, Fight club (1999)

Το έβδομο κομμάτι από το ντεμπούτο άλμπουμ Surfer Rosa, της αμερικάνικης μπάντας, ηχογραφήθηκε το 1988. Έντεκα χρόνια μετά, το ακούμε στο Fight club. Το “Where is my mind” των Pixies ντύνει την τελευταία σκηνή της ταινίας, όπου ο Norton απευθύνεται με σιγουριά στην Helena Bonham Carter, λέγοντάς της:  «Έχε μου εμπιστοσύνη, όλα θα πάνε καλά».

2. Chuck Berry – “You Never Can Tell”, Pulp Fiction (1994)

“You Never Can Tell” ή αλλιώς “C’ est la vie”. Το τραγούδι ανήκει στον Chuck Berry, ο οποίος το συνέθεσε ενώ βρισκόταν στη φυλακή – περίεργο για μία τόσο εύθυμη μελωδία. Πρώτη φορά το ακούσαμε το 1964, στο άλμπουμ St.Louis to Liverpool, ενώ ο Tarantino το επέλεξε για το Pulp Fiction και τη σκηνή που η Mia Wallace (Uma Therman) με τον Vincent Vega (John Travolta), αποφασίζουν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό χορού. Η σκηνή αυτή έφερε και πάλι στην επιφάνεια το τραγούδι και το καθιέρωσε στα rock ‘n’ roll party!

3. Andy Williams -“Moonriver”, Breakfast at Tiffany’s (1961)

Εκείνη το σιγοψιθύριζε στο μπαλκόνι της και εκείνος την παρατηρούσε. Κανένας τους δεν ήξερε πως το εν λόγω κομμάτι θα έπαιρνε δύο Grammy και ένα Όσκαρ. Το πρωτοτραγούδησε η Audrey Hepburn το 1961, ενώ η πρώτη ηχογράφηση έγινε από τον Andy Williams την ίδια χρονιά. Το συναντήσαμε σε μία διαφορετική εκδοχή στο Sex & the City, ωστόσο κατάφερε να μη χάσει τη μαγεία του. Όλοι, ή μάλλον όλες, ονειρευτήκαμε να το χορεύουμε όπως η Carrie με τον Big (μεταξύ μας)!

4. The Coasters – “Down in Mexico”, Death Proof (2007)

Το 1956 το ακούσαμε για πρώτη φορά από τους Coasters. Τότε, είχε φτάσει μέχρι την 8η θέση στα R&B charts (μπορούσε και καλύτερα!). Μέχρι που ο Tarantino το αξιοποιεί στο Death Proof, από όπου και γίνεται ευρέως γνωστό. Το “Down in Mexico” ακούστηκε σε έναν από τους πιο ερωτικούς χορούς του κινηματογράφου. Μία γυναίκα που δεν πληροί τις προδιαγραφές μοντέλου, παρέδωσε μαθήματα στο γυναικείο κοινό, κάνοντας αντιληπτό ότι ομορφιά και  σεξουαλικότητα δε σχετίζονται άμεσα με τα πρότυπα των περιοδικών.

5. Doris Day – “Que Sera Sera” (Whatever will be, will be), The man who knew too much (1956)

Πόσες φορές έχουμε τραγουδήσει αυτόν τον στίχο, χωρίς να ξέρουμε τις ρίζες του! Το “Que Sera Sera” γράφτηκε για το remake του θρίλερ The man who knew too much. Σκηνοθέτης πρωτότυπου (1934) και remake (1956), ο Alfred Hitchcock. Η Doris Day ανέδειξε τις φωνητικές της δυνατότητες και η ταινία κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού, σκαρφαλώνοντας στη δεύτερηθέση των chart στις Η.Π.Α. και στην πρώτη στην Αγγλία.

6. Aerosmith – “Don’t Wanna Miss A Thing”, Armageddon (1998)

Στο άκουσμα αυτού του τραγουδιού, αναπολώ κάτι αυγουστιάτικα βράδια που έχουν χρώμα ρομάντζου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο γνωστές rock μπαλάντες των 90s. Πρώτη φορά το ακούσαμε στην ταινία Armageddon το 1998. Κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση του Billboard chart και να μείνει στην κορυφή για τέσσερις εβδομάδες. Το “Don’t Wanna Miss A Thing” χάρισε την πρωτιά στους Aerosmith, 18 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση.

7. Stealers Wheel – “Stuck Ιn Τhe Middle With You”, Reservoir Dogs (1992)

Last but not least, ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε το 1972 στο ντεμπούτο άλμπουμ των Stealers Wheel και είκοσι χρόνια αργότερα έντυσε μουσικά το ντεμπούτο φιλμ του Ταραντίνο, Reservoir Dogs. Το παράδοξο είναι πως τίποτα δε σε προϊδεάζει για το συνδυασμό αυτού του τραγουδιού με αυτή τη σκηνή βασανισμού. To single προς έκπληξη της μπάντας, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και βρέθηκε στις θέσεις 6 και 8 στα charts των Η.Π.Α. και της Αγγλίας αντίστοιχα.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.