7+1 ακατανόητα κονδύλια στον προϋπολογισμό της Βουλής

Published On 21 October 2014 | By Θέμος Ρίζος | Frog Tops

Εκατομμύρια ευρώ για «διάφορες σύνθετες δαπάνες», «λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα», «υφάσματα, ιματισμό και παπούτσια»: ο Βάτραχος απορεί.

Μικρή μείωση παρουσιάζει ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015 σε σχέση με το περασμένο έτος: συνολικά ανέρχεται σε 139.922.000 ευρώ, έναντι 141.898.000 ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, πέραν της διατήρησης των βουλευτικών αποζημιώσεων στα ίδια επίπεδα -5.705 ευρώ το μήνα, χωρίς τα επιδόματα-, στον προϋπολογισμό υπάρχουν ακόμη αρκετά κονδύλια που δημιουργούν απορίες.

Ο Βάτραχος ξεφυλλίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Βουλής και βρίσκει δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ που ίσως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν- ή, τουλάχιστον, να δικαιολογηθούν επαρκέστερα.

1. Περισσότεροι μετακλητοί υπάλληλοι (εκτίμηση: 295.400 ευρώ)

Το συνολικό κονδύλι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Βουλής εμφανίζεται μειωμένο, μετά την (καθυστερημένη) ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Επίσης, μειώνεται ελαφρώς και ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων (588 από 591), ωστόσο οι βουλευτές και τα κόμματα «κατάφεραν» εν μέσω κρίσης να προσλάβουν 11 περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους. Φαίνεται ότι η εντολή του Αντώνη Σαμαρά για μείωση των μετακλητών κατά 20% ξεχάστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι προσλαμβάνονται «ελεύθερα» χωρίς αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ ή άλλης διαδικασίας. Αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις για μέσο μηνιαίο μισθό 2.238 ευρώ, τότε οι έντεκα επιπλέον μετακλητοί υπάλληλοι θα κοστίσουν περίπου 295.400 ευρώ το χρόνο – χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

2. Νέο σύστημα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας (1.739.000 ευρώ)

Χωρίς να υποτιμάται το αξιόλογο εκδοτικό έργο της Βουλής, προκαλεί εντύπωση το κονδύλι 1,74 εκ. ευρώ που προβλέπεται για αγορά και εγκατάσταση νέου συστήματος εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας. Σημειώνεται ότι υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ για «εκδόσεις, εκτυπώσεις και βιβλιοδεσία» (μειωμένο, πάντως, κατά 120.000 ευρώ σε σχέση με τον περυσινό προϋπολογισμό).

Από ό,τι φαίνεται, εν μέσω κρίσης η Τυπογραφική Μονάδα της Βουλής δεν συμβιβάζεται παρά μόνο με τα καλύτερα μηχανήματα. Ή μήπως θα είναι ελαφρώς «τσιμπημένη» η προμήθεια για την εγκατάσταση του συστήματος;

3. Επιμόρφωση υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής (365.000 ευρώ)

Μέσα στο 2015, η Βουλή αναμένεται να ολοκληρώσει την οργάνωση της ηλεκτρονικής λειτουργίας των υπηρεσιών της- μόνο που οι υπάλληλοί της προφανώς δεν έχουν ιδέα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν δικαιολογείται αλλιώς το κονδύλι ύψους 365.000 ευρώ για «επιμόρφωση υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής», το οποίο εγγράφεται ξεχωριστά από τα 590.000 ευρώ που κοστίζει συνολικά το έργο της ηλεκτρονικής οργάνωσης.

4. Αμοιβή ορκωτών λογιστών (800.000 ευρώ)

Η εταιρία που έχει αναλάβει τον αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» » όσων διετέλεσαν σε κυβερνητικές θέσεις από το 1974 έως το 2012 έχει λάβει ήδη 600.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται η καταβολή άλλων 200.000 ευρώ με την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα που επικαλούνται ανεπίσημες πηγές της Βουλής, από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών δεν έχει προκύψει καμία σοβαρή παρατυπία στις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

vouli2

5. Αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το Κανάλι της Βουλής (800.000 ευρώ)

Η Βουλή που ενέκρινε το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει κανένα πρόβλημα να διατηρεί αμείωτη τη χρηματοδότηση του Καναλιού της Βουλής (οι υπάλληλοι του οποίου, βεβαίως, υπάγονται στο καθεστώς των υπολοίπων εργαζομένων στο Κοινοβούλιο).

Φαίνεται ότι με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης, οπότε κρίθηκε αναγκαία η αγορά νέων «διαμαντιών» για τη διατήρηση του υψηλού, ανταγωνιστικού επιπέδου του αγαπημένου καναλιού των Ελλήνων.

6. «Λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα και πολιτικοί και οικονομικοί οργανισμοί» (1.000.000 ευρώ)

Εδώ αρχίζουμε να εξερευνούμε τους πιο «σκοτεινούς» κωδικούς του προϋπολογισμού της Βουλής. Δεν είναι παράλογη η χρηματοδότηση με 850.000 ευρώ του Ιδρύματος της Βουλής, που πέρα από τον -αστείο, πλέον- θεσμό της «Βουλής των Εφήβων» διοργανώνει και αρκετά ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις. Αλλά ποια είναι τα «λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα» και οι «πολιτικοί και οικονομικοί οργανισμοί» που θα εισπράξουν 1.000.000 ευρώ; Και τι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα;

7. «Διάφορες σύνθετες δαπάνες» (1.500.000 ευρώ)

Οι δαπάνες αυτές είναι τόσο σύνθετες που δεν δικαιολογούν κάποια περαιτέρω ανάλυση – πολύ απλά, εγγράφονται ως κονδύλια που «δεν εντάσσονται σε άλλες κατηγορίες». Το «έκτακτο αποθεματικό» της Βουλής, μάλιστα, εμφανίζεται αυξημένο κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, «η αύξηση του αποθεματικού κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών, που μπορούν σε διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς, να προκαλέσουν σημαντικές επισφάλειες». Υπάρχει περίπτωση, ας πούμε, να χρειαστούν μερικά ακόμη τυπογραφικά μηχανήματα;

8. Στολές, είδη διατροφής, εστίασης, άθλησης, κατασκήνωσης (30.000 ευρώ) και παπούτσια (5.000 ευρώ)

Πρόκειται, κυρίως, για τις στολές και τα παπούτσια των ειδικών φρουρών. Προφανώς η εξάρτηση των αστυνομικών χρειάζεται ανανέωση, αλλά δεν θα ήταν άσχημο να είχαμε λίγο πιο συγκεκριμένη εικόνα για το τι ακριβώς προβλέπεται να αγοραστεί με τα 35.000 ευρώ του κονδυλίου. Στη Βουλή υπηρετούν 75 ειδικοί φρουροί, που σημαίνει ότι αναλογούν περίπου 467 ευρώ «ειδικών εξόδων» για τον καθένα. Ποιος ξέρει, μπορεί οι στολές και τα παπούτσια να είναι προϊόντα υψηλής ραπτικής και design.

ΥΓ1.Ειλικρινής απορία: πού «αθλούνται» και κυρίως, πού «κατασκηνώνουν» οι ειδικοί φρουροί της Βουλής;

ΥΓ2. Μην απελπίζεστε. Μια ματιά στο αρχείο θα σας πείσει ότι η Βουλή πλέον ξοδεύει ελάχιστα. Το 2004, για παράδειγμα, είχαν δαπανηθεί 210.000 ευρώ για στολές και  73.200 ευρώ για παπούτσια. 

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).