Athens Science Festival: ένα φεστιβάλ (όχι μόνο) για geeks!

Published On 19 March 2015 | By Πέννυ Γέρου | Frog and the City

Την Τρίτη 17 Μαρτίου ξεκίνησε το 2ο Athens Science Festival, με την τελετή έναρξης και όλες τις διοργανώσεις του να λαμβάνουν χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Αν σας ακούγεται πολύ geeky, τότε είστε πολύ γελασμένοι.

Το φεστιβάλ αυτό ήρθε για να μας κάνει «λιανά» όσα οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες, με τις εξισώσεις – μασούρια και τα σύμβολα – ιερογλυφικά τους, δε μπορούν.

Την Τρίτη το απόγευμα, στο ζεστό αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 έγινε η τελετή έναρξης του φεστιβάλ με ομιλίες από τους διοργανωτές. Την ομιλία άνοιξε ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, μιλώντας για το πόσο ένα τέτοιο φεστιβάλ ταιριάζει στο χώρο και τους στόχους του πρώην εργοστασίου, ενώ τον ακολούθησε ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, επαινώντας το φεστιβάλ, μέσω του οποίου «η επιστήμη εκλαϊκεύεται χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα» και «οι πολύπλοκες ιδέες γίνονται κατανοητές και αναδεικνύεται το μεγαλείο τους», αποδεικνύοντας πως «η γνώση δεν είναι απρόσιτη».

bitzanis

kaminis

Το Athens Science Festival έρχεται να θρέψει το «πάθος για ανακάλυψη και περιέργεια», σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Αντώνη Καφετζόπουλου, Προέδρου της Τεχνόπολης, και να «καλλιεργήσει το δέος και την περιέργειά μας». Όπως μας ενημέρωσε λίγο αργότερα και η Αναστασία Ανδρίτσου, το φεστιβάλ φιλοξενεί 180 εκδηλώσεις, παρουσιάζει περισσότερες από 200 ώρες συνεχόμενου προγράμματος και λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 22 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί μέχρι το τις 10 το βράδυ με δράσεις για όλες τις ηλικίες. Πάνω από 8000 μαθητές έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και θα παρευρεθούν κάποια από αυτές τις μέρες στους χώρους των εκθέσεων και των εργαστηρίων. Διαδραστικά παιχνίδια, παρατήρηση με τηλεσκόπια, προβολή ντοκιμαντέρ, πειράματα, ομιλίες και εκθέσεις που φέρνουν πιο κοντά από ποτέ την επιστήμη με την τέχνη είναι ενδεικτικά όσων θα συναντήσετε στον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

AthensScienceFest2

Για να πάρετε μια ιδέα, η πρώτη θεματική της πρώτης μέρας ήταν «Τα μαθηματικά των Ζόμπι» από τον βρετανό μαθηματικό – βιολόγο, Thomas Woolley. Με πολύ γέλιο και καταπληκτική μεταδοτικότητα παρέδωσε μια διάλεξη για την «εξάπλωση» των ζόμπι, σε μια περίπτωση «zombie apocalypse». Αποφεύγοντας, όσο μπορούσε, τις ακαταλαβίστικες θεωρίες της φυσικής και τις μαθηματικές εξισώσεις, μίλησε στην ουσία για διάχυση και μοτίβα ή ακολουθίες που συναντάμε στη φύση και συχνά τις προσπερνάμε αναγνωρίζοντάς τες ως τυχαίες ή ακανόνιστες. Σε περίπτωση επίθεσης από ζόμπι, πάντως, τα νέα για εμάς είναι δυσάρεστα, καθώς τα μαθηματικά μας δίνουν ελάχιστες, έως μηδενικές, πιθανότητες να επιβιώσουμε.

thomas_woolley

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξενούνται διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις σε όλες τις ζώνες της ημέρας και για όλες τις ηλικίες γύρω από την τεχνολογία, την επιστήμη και την τέχνη, ενώ στο κτίριο «Παλαιοί φούρνοι» υπάρχει μόνιμη έκθεση τέχνης & επιστήμης, μέσω της οποίας μπορεί να ταξιδέψει κανείς μέσα στο χρόνο και να διαπιστώσει πόσο σημαντική στάθηκε για την τέχνη και την έκφραση η επιστήμη. Στο Καφέ της Επιστήμης, στο κτίριο «Νέοι Φούρνοι» μπορεί κανείς επίσης να βρει μια ενδιαφέρουσα συλλογή βιβλίων σχετική με τη θεματική του φεστιβάλ.

Μέχρι την Κυριακή η Τεχνόπολη έχει μετατραπεί σε ένα κεντρικό σημείο συνάντησης επιστήμης, τεχνολογίας, τέχνης και κοινού, θεωρίας και – κυρίως – πράξης, και μας καλεί να ακούσουμε, να μιλήσουμε, να μάθουμε, να παίξουμε και να γελάσουμε.

* Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Science Festival εδώ

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.