Το νέο μήνυμα της Κίνας στη Μεσόγειο
Ο κινεζικός τρόπος σκέψης, που οι περισσότεροι σέβονται και θαυμάζουν, δεν φημίζεται για την απλότητα του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κινεζική γεωπολιτική και γεωστρατιωτική αντίληψη.
Η Κίνα έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τον μισό Ειρηνικό Ωκεανό την επομένη δεκαετία, αρχίζοντας αυτήν την δεκαετία από την θάλασσα της Νότιας Κίνας, κυρίως για τους υδρογονάνθρακες που κρύβει ο βυθός της. Στην διεκδίκηση αυτή, η Δύση φρόντισε -με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ- να στείλει και την Ρωσία στην κινεζική αγκαλιά.
Με αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων αξίζει να αναλύσουμε την νέα ρώσο-κινεζική γεωστρατηγική πρωτοβουλία: τη διεξαγωγή κοινών ρώσο-κινεζικών ναυτικών γυμνασίων στην Μεσόγειο που γίνονται για πρώτη φορά.
Στα γυμνάσια αυτά θα λάβουν μέρος εννέα συνολικά πλοία από τα οποία τα κινεζικά θα είναι δύο φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης. Τα γυμνάσια θα εστιαστούν σε ασκήσεις ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ασκήσεις εφοδιασμού εν πλω, ασκήσεις συνοδείας και γυμνάσια με πραγματικά πυρά.
“Ο σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι να εμβαθύνουμε την συνεργασία μεταξύ των δύο Ναυτικών και να αυξήσουμε την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν ναυτικές απειλές ασφαλείας. Αυτές οι ασκήσεις δεν στρέφονται εναντίον ουδενός τρίτου και δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στην περιοχή”. Αυτές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας ,κυρίου Γκενγκ.
Οι ασκήσεις αυτές, όμως, εκτός από το άνοιγμα της αυλαίας για την ναυτική παρουσία της Κίνας στην Μεσόγειο, εξυπηρετούν δύο κινεζικούς γεωστρατηγικούς στόχους- ένα στρατηγικό και έναν τακτικό.
Ο στρατηγικός στόχος είναι η ανάπτυξη στόλου παγκόσμιας εμβέλειας από την Κίνα. Σε μια εποχή όπου μια δευτερεύουσα ναυτική δύναμη όπως η Τουρκία στέλνει τον στόλο της να κάνει τον γύρο της Αφρικής, η Κίνα δεν μπορεί να είναι απούσα από στρατηγικές περιοχές του πλανήτη όπως η Μεσόγειος. Ταυτόχρονα αυτό δίνει την ευκαιρία στην Ρωσία, η οποία μετά την απώλεια της ναυτικής βάσης της στην Συρία είναι χωρίς σύμμαχο στην Μεσόγειο, να επανεμφανισθεί εκεί ναυτικά και μάλιστα με κινεζική συνοδεία .
Ο τακτικός στόχος είναι η Κίνα να δείξει στις ΗΠΑ την ικανότητα της να αντιδρά. Οι ΗΠΑ πολύ πρόσφατα αποφάσισαν κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Ιαπωνία στην θάλασσα της Κίνας και γενικότερη αύξηση της ναυτικής και στρατιωτικής τους συνεργασίας. Η Κίνα με τα γυμνάσια στην Μεσόγειο δείχνει την ικανότητα της για συμμετρική αντίδραση σε άλλο θέατρο επιχειρήσεων και η Ρωσία, πιεσμένη στην Ουκρανία, δείχνει την δυνατότητα της ναυτικής της παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο και στην Μεσόγειο, ταυτόχρονα σε δύο θέατρα επιχειρήσεων. Αυτό χρησιμεύει και ως υπενθύμιση στην Τουρκία που πρόσφατα άρχισε να προσεγγίζει το Κίεβο.
Η ναυτική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας η οποία άρχισε το 2012 στα ανατολικά παράλια της Ρωσίας στον Βόρειο Ειρηνικό είναι μία ποιοτική και ποσοτική επίδειξη της σύσφιξης των πολιτικών-στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών και στέλνει ένα βαρύ πολιτικό μήνυμα προς την Δύση.
Οι συνδυασμένες δυνάμεις Κίνας και Ρωσίας, τόσο στρατιωτικά όσο και γεωπολιτικά, δημιουργούν έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο.
Η παρουσία του Κινέζου Προέδρου Ζι στον εορτασμό της 70ής επετείου της νίκης της Ρωσίας επί του Ναζισμού είναι απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών. Το ίδιο αποδεικνύει η ρωσική απόφαση για την πώληση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 αλλά και ο νέος μεγάλος αγωγός αερίου Σιβηρίας-Κίνας, όπως επίσης και η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Πούτιν να συμμετάσχει στο ταμείο αλληλοβοηθείας ανάγκης των 100 δις δολαρίων των BRICS .
Όλα αυτά δείχνουν ταυτόχρονα την σημαντική άνοδο της Κίνας στον διεθνή στίβο την δεκαετία αυτή, αλλά και την αλλαγή κατεύθυνσης της ρωσικής πολιτικής από την Ευρώπη στην Ασία.
Ο φόβος των ΗΠΑ για την άμεση επικινδυνότητα για τα συμφέροντα τους από μία στενή σχέση Ευρώπης-Ρωσίας αντικαθίσταται από τον μελλοντικά μεγαλύτερο φόβο της στενής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, στην οποία σχέση δεν έχουν επιρροή ή έλεγχο όπως στην περίπτωση της Ευρώπης.
* Περισσότερα άρθρα στο www.kassandros.gr