Mother ‘n Son: «Αν κάνεις αυτό που πιστεύεις, δεν υπάρχει ρίσκο»

Published On 28 October 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Ο Νίκος Ζαδές και η Anouk Arra γνωρίστηκαν την εποχή των Yianneis, όταν ο μεν έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα και η δε άρχισε να ασχολείται με τη μαγνητοσκόπηση και τη φωτογράφηση των live τους. Μετά την απόφαση των δυο τους σε ένα live στα Τρίκαλα να συνεργαστούν πάνω σε ένα ηλεκτρονικό – πειραματικό project, ο Φίλιππος Λάμπρου τους βάφτισε «Mother ‘n Son».

Σήμερα παρουσιάζουν μαζί ένα pop-electro σχήμα με σταθερή βάση multimedia παραγωγές που απαρτίζουν ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο οπτικοακουστικό θέαμα, στο οποίο ο Νίκος αναλαμβάνει τη μουσική και η Anouk την εικόνα.

Το «λάδι» του Φίλιππου Λάμπρου έπιασε ακριβώς γιατί το όνομα ανταποκρίνεται στη μεταξύ τους σχέση. Από τη μια ο Νίκος διαπιστώνει πως «ενώ εγώ θέλω να κάνω τόσα πράγματα, η Anouk είναι εκείνη που με τραβάει πίσω και με προσγειώνει». «Όταν συμβαίνει κάτι, κάνω πάντα ένα βήμα πίσω, αναλύω την κατάσταση και βρίσκω λύση», συμπληρώνει η Anouk. «Ο Νίκος είναι σαν ηλεκτρισμός, μπορεί να σου ανατινάξει το μυαλό. Από την άλλη πλευρά μπορεί να γίνει σα μικρό παιδί και να σου ανατινάξει το μυαλό με έναν άλλο τρόπο! Αυτό όμως δημιουργεί κίνηση, δημιουργεί ζωή».

mothernson2

Φωτογραφία: Τάσος Λιόλιος

Αναπολώντας την ιστορία πίσω από την πρόταση συνεργασίας, η Anouk θυμάται τον ενθουσιασμό της απάντησής της και πώς αυτή προέκυψε αβίαστα: «Νομίζω ότι όλο αυτό ήταν πολύ φυσικό, ήταν γραφτό να συμβεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θυμάμαι ότι μιλούσαμε για μουσικές και καλλιτέχνες που μας άρεσαν, και φτάσαμε στο ηλεκτρονικό σχήμα του Yann Tiersen, το οποίο είναι πολύ απλό και ελεύθερο στη σκηνή. Τα όργανα συνθέτουν μια πολύ προσιτή μουσική, η οποία είναι ταυτόχρονα πολύ πειραματική. Έτσι αρχίσαμε να συζητάμε ότι θα θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο. Επίσης εκείνη την εποχή είχα βαρεθεί με τις εικαστικές τέχνες, τις εκθέσεις και όλα όσα υποτίθεται πως είναι ενδιαφέροντα. Ήθελα η τέχνη με την οποία θα ασχοληθώ να έχει μια πιο ανθρώπινη διάσταση, πιο ενστικτώδη και πιο ζωντανή».

Ένας μουσικός γνώρισε μια visual artist και μια visual artist μπήκε κάπως έτσι στον κόσμο ενός μουσικού. «Ο καθένας παίρνει μια γεύση από τον κόσμο του άλλου» εξηγεί ο Νίκος, «αλλά δεν επεμβαίνει σε αυτόν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για ένα κομμάτι του project και σε αυτό οφείλεται το ότι δουλεύουμε χωρίς κωλυσιεργίες. Η Anouk έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την εικόνα του project και εγώ για τη μουσική. Προσπαθώ βέβαια να της μεταφέρω κάποια πράγματα. Το καλό είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ψάχνεται, της αρέσει να μαθαίνει».

Από τη δική της πλευρά, η Anouk παραδέχεται πως, ως εικαστικός καλλιτέχνης δεν έχει τα μέσα να κάνει τη δική της μουσική. «Μπορώ όμως να φέρω ήχους από τη φύση, τα τζιτζίκια, τη θάλασσα. Συχνά σκέφτομαι όχι μόνο τι θα πούμε, αλλά και πώς θα το πούμε. Έχουμε λοιπόν δυο πράγματα: το πειραματικό που προκύπτει από τις εικαστικές τέχνες και πολύς κόσμος δε μπορεί να καταλάβει, και τη μουσική που είναι πολύ ανθρώπινη και αντιδραστική. Έτσι συντίθεται ένα νέο πράγμα που είναι ενδιαφέρον αλλά και προσιτό. Αυτό το βλέπουμε και από τις ηλικίες των ατόμων που έρχονται να μας δουν – από 12 ως 65 χρονών – και όλοι, ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που τους αρέσει να ακούν, μπορούν να συνδεθούν».

Το project «Mother ‘n Son» είναι μια καλλιτεχνική πρόταση με την πρόθεση να συνδυάσει τη μουσική με την εικόνα, τη φύση με την τεχνολογία, τον ήχο με το φως, την pop κουλτούρα με την πειραματική διάθεση. «Με την Anouk βρήκαμε μια ισορροπία» λέει ο Νίκος Ζαδές. «Μπορείς να δώσεις στον άλλο κάτι πειραματικό, να τον κάνεις να σκεφτεί παραπάνω, χωρίς όμως να τον κουράσεις, χωρίς να είναι ακαταλαβίστικο ή “τέχνη για την τέχνη”. »

«Να κάνει ο καθένας μια εσωτερική αναζήτηση,  σκεφτεί, αλλά παράλληλα να περάσει καλά», συνεχίζει. «Νομίζω ότι υπάρχει μια χρυσή τομή με το “Mother ‘n Son”. Κι αν δεν υπάρχει, είμαστε σίγουρα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε μια άλλη διάσταση, η εναλλακτικότητα του συγκεκριμένου project αγγίζει και το θέμα της παραγωγής. Επί τη ευκαιρία, οι «Mother ‘n Son» μίλησαν για το ρίσκο της φιλοξενίας μιας τέτοιας παραγωγής σε ελληνικές μουσικές σκηνές, στις οποίες συχνά βλέπουμε πολύ πιο «οικονομικές» παραγωγές και αρκετές φορές με ήχο αμφιβόλου ποιότητας: «Πάντα θα αναρωτιόμαστε αν το project μας θα μπορεί να προσληφθεί όπως θα θέλαμε. Αν το πάρεις από θέμα κόστους, είναι τεράστιο. Το στήνουμε σε stages που ποτέ δεν έχει ξαναστηθεί κάτι παρόμοιο. Παρόλα αυτά, δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από το project που έχουμε στο μυαλό μας. Έχουμε επιλέξει να μην παίξουμε σε festival ή σε διάφορες σκηνές, αν δεν καλύπτονται 100% οι προδιαγραφές μας. Αν έχουμε ένα παράπονο είναι ότι θα περιμέναμε αυτό να εκτιμηθεί περισσότερο».

mothernson4

Φωτογραφία: Τάσος Λιόλιος

Όσον αφορά στο ρίσκο ως προς την πρόσληψη ενός multimedia project από την πλευρά του κοινού, οι «Mother ‘n Son» είναι αποφασισμένοι να φέρουν το πειραματικό στοιχείο στη σφαίρα του μαζικού: «Καμιά φορά το ρίσκο είναι μέσα στο μυαλό μας. Αν παίρνεις ρίσκο να κάνεις αυτό που πιστεύεις, δεν υπάρχει πραγματικό ρίσκο σε αυτό. Για παράδειγμα, όταν γράψαμε το “Silence in the Car”, το γράψαμε πραγματικά για εμάς, νομίζαμε ότι δε θα αρέσει σε κανέναν. Πλέον είναι ίσως το μόνο κομμάτι που όλοι απολαμβάνουν περισσότερο».

Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, οι «Mother ‘n Son» θα παρουσιάσουν στη σκηνή του six d.o.g.s την παράσταση «Travel Story» – μια ιστορία που ξεκινά από την απόλυτη καταστροφή, μέσα από την οποία ο ήρωας προσπαθεί να ξεφύγει και να καταλήξει σε ένα restart, στον απόλυτο εξαγνισμό. Η παράσταση θα αποτελείται από 15 κομμάτια που συμπεριληφθούν στον πρώτο δίσκο, αλλά και μερικές αγαπημένες διασκευές, που στόχο θα έχουν να κάνουν το θεατή να πάρει τη δική του «ανάσα».

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21:30 και η παράσταση θα ξεκινήσει αυστηρά  στις 22:00, με την ευκαιρία να γλυτώσετε και το ταξί κατά την επιστροφή.

* Οι «Mother ‘n Son» και οι συνεργάτες τους, στους οποίους χρωστούν πολλά, είναι οι:

Mother: Anouk Arra
Son: Νίκος Ζαδές
Κιθάρα: Γιώργος Καρδιανός
Φώτα: Αλέξανδρος Προδρόμου – με την υποστήριξη της Mega Event
Ήχος: Φώτης Παπαθεοδώρου / Κώστας Δασκαλάκης
Κοστούμια: Βάνα Γιάννουλα
Προγραμματιστής: Γιώργος Γεωργόπουλος
Σύμβουλος: Βασίλης Λιάκος

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.