«And the engine is still running»: 30 χρόνια rock ’n’ roll

Published On 5 February 2016 | By Μικαέλα Κόλλια | Frog and the City

Εν όψει της πρεμιέρας του νέου ντοκιμαντέρ για τους Last Drive και την πορεία των 30 χρόνων που συμπλήρωσαν πριν περίπου 3 χρόνια με δύο ζωντανές εμφανίσεις που άφησαν εποχή, ο Βάτραχος μίλησε με το σκηνοθέτη, Σέργιο Βαφειάδη.

Έναυσμα για την πραγματοποίηση του «And the engine is still running» αποτέλεσε το πρώτο ντοκιμαντέρ του Σέργιου σχετικά με την punk σκηνή στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισε τους Last Drive. Στο πλαίσιο της φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, αποφάσισε να τους ακολουθήσει στις πρόβες και την επετειακή συναυλία που έδωσαν πριν 3 χρόνια στην Αθήνα. «Στην αρχή δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε ολόκληρο ντοκιμαντέρ, αλλά στην πορεία μας βγήκε», εξηγεί. «Μία φορά γιορτάζεις τα 30 σου. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα με μηδενικό budget και με πολύ DIY αισθητική».

Πράγματι, το «And the engine is still running» είναι ένα τελείως do it yourself project, και παρόλα τα προβλήματα και το άγχος που μπορεί να δημιουργεί ένα τέτοιο εγχείρημα, τελικά, αυτό που μένει είναι η αγάπη, η χαρά και το ωραίο vibe των ανθρώπων που συμμετέχουν. «Όλα ήταν πολύ έντονα», λέει ο Σέργιος.« Χαρά, άγχος, προβλήματα, και πολλή αγάπη. Μιλάμε για ένα τελείως do it yourself project. Νομίζω, όμως, ότι με όποια μέσα είχαμε, καλά τα καταφέραμε».

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που, όντως, σφύζει από συναισθηματική φόρτιση. Τόσο οι Last Drive όσο και οι καλεσμένοι στις πρόβες αλλά και το κοινό που βρέθηκε στις συναυλίες, φαίνεται να το ζουν πραγματικά. Μια γιορτή για όσα πέρασαν και για όσα έρχονται, χωρίς κλισέ ή κακόγουστο συναισθηματισμό:«Η όλη ιδέα ήταν να βγεί raw το πράμα, με τα λάθη, τα αστεία σκηνικά, την πόρωση και όλα. Σε γενικές γραμμές όλα ήταν χαλαρά και όλοι ερχόντουσαν στο στούντιο με ένα πολύ ωραίο vibe».

EngineStillRunningP

Πώς είναι άραγε να βρίσκεσαι κοντά σε μια τόσο θρυλική μπάντα και να κινηματογραφείς μια από τις πιο ιστορικές της στιγμές. Μεταφέροντας την εμπειρία του στον βάτραχο, ο Σέργιος Βαφειάδης, αναφέρει ότι, ως φίλος του συγκροτήματος, οι συναυλίες ήταν από τις καλύτερες στιγμές του, ενώ, ως σκηνοθέτης, οι πρόβες ήταν  πιο έντονες, καθώς έπρεπε να δρα γρήγορα και να αποτυπώνει όλα όσα συνέβαιναν στο στούντιο

«Μέχρι να γίνεις ο βασιλιάς των ηλιθίων», «And the engine is still running»: το ενδιαφέρον του Σέργιου για την ανεξάρτητη punk, rock σκηνή της Ελλάδας είναι προφανές. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το να ασχοληθείς με τη DIΥ κοινότητα και να κάνεις και εσύ ο ίδιος τέτοιου είδους παραγωγές απαιτεί πρωτίστως καλή διάθεση, προσωπικό budget και γερό στομάχι, «γιατί κάνεις δεν είναι τέλειος».

EngineStillRunningS

Ο Σέργιος ασχολείται και ο ίδιος με τη μουσική. Παίζει τύμπανα στους Sepayeva is dead, «μια τόσο true μπάντα που πλέον δεν κάνει ούτε πρόβες». Έχοντας, λοιπόν, αρκετή πείρα τόσο ως μέρος αλλά όσο και ως ακόλουθος της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα, αναφέρει ότι «αν εξαιρέσεις όλη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και νομίζω ότι πλέον, είμαστε και εμείς στον παγκόσμιο χάρτη σε θέματα τεχνών».

Σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια, ο Σέργιος μας εκμυστηρεύτηκε ότι μόλις τέλειωσε ένα μεγάλο project που λέγεται «Για τη τέχνη στη χώρα της παρακμής», μια ταινία που σκοπεύει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ανεξάρτητη σκηνή και τη τέχνη στην Ελλάδα του σήμερα.

Τελειώνοντας την κουβέντα μας, ο σκηνοθέτης του «And the engine is still running» ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί, τονίζοντας την ανάγκη να στηρίξουμε όλοι τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες. «Γενικά πρέπει όλοι να στηρίξουμε την ανεξάρτητη σκηνή και όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τόσο ωραία πράματα, με ελάχιστα χρήματα. Keep it true!».

Οι προβολές της ταινίας θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου.

* Φωτογραφία εξωφύλλου: Sofia Kosmidou Photography

Like this Article? Share it!

About The Author

Έχει σπουδάσει Film and Media και της αρέσει η ποίηση, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, το σινεμά, η πολιτική ανάλυση, τα ταξίδια, η μουσική, η αλληλεγγύη, η συζήτηση, ο καφές, ο έρωτας, ο χορός, οι στοχασμοί, το κρασί, τα βιβλία, η άνοιξη, το δράμα, το γράψιμο. Όχι ταυτόχρονα. Μπορεί και ναι.