Drones: Η ιπτάμενη πίτσα

Published On 29 November 2013 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Πόσο μακριά νιώθουμε ότι είμαστε χρονικά από την εισχώρηση των ρομπότ στην καθημερινότητα μας;  Κάποιοι ίσως να πουν μισό αιώνα μέχρι να δούμε ένα ρομπότ να μας πηγαίνει σπίτι οδηγώντας ένα ταξί ή να σιδερώνει τα ρούχα μας. Ίσως δεκαετίες. Σε αυτό όμως που είμαστε πολύ πιο κοντά χρονικά είναι η κατάκλιση της καθημερινότητας μας με τους συγγενείς των ρομπότ. Τα drones!

H σύλληψη της γενικής ιδέας έχει ηλικία περίπου έναν αιώνα, όταν ο Νίκολα Τέσλα (εφευρέτης, 1856 – 1943) περιέγραψε το 1915 έναν στόλο από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης. Ωστόσο, τα drones έγιναν ευρέως γνωστά δυστυχώς μέσα από πολέμους σαν κατασκοπευτικά ή βομβαρδιστικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Το drone ή ακριβέστερα το «Μη Επανδρωμένο Όχημα», είναι κάθε είδους όχημα που κινείται στον αέρα, στο έδαφος ή στην θάλασσα, χωρίς να είναι επανδρωμένο. Ελέγχεται είτε αυτόνομα από υπολογιστή στο όχημα ή από τον απομακρυσμένο έλεγχο ενός χειριστή. Η ακριβής αγγλική τους ορολογία είναι «Unmanned Aerial Vehicle» (UAV) και «Remotely Piloted Vehicles» (RPV).

Η χρήση τέτοιων οχημάτων πλέον έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς πέρα του στρατιωτικού. Η συγκεκριμένη αγορά στην Αμερική άλλα και παγκοσμίως, αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς και πλέον μετράται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Φανταστείτε ένα μικρό ελικόπτερο, σαν παιχνίδι,  το οποίο ελέγχεται από το κινητό σας ή τον υπολογιστή σας. Είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα ή/και με έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο. Έχετε την δυνατότητα να το κατευθύνετε όπου θέλετε και να έχετε απευθείας μετάδοση από την κάμερα ή να μεταφέρετε κάτι ελαφρύ κάπου χωρίς να χρειαστεί να κουνηθείτε από το γραφείο σας. Φυσικά υπάρχουν περιορισμοί όπως η διάρκεια της χρήσης, οι καιρικές συνθήκες, η απόσταση κτλ., αλλά η ανάπτυξή τους είναι μόλις στην αρχή της.

POLICE Drone 5

Άνθρωποι του συγκεκριμένου χώρου που ασχολούνται με αυτό, έχουν μια πολύ μακριά λίστα από πιθανές χρήσεις. Κάποιες από τις πιο διαδεδομένες εφαρμόζονται στη γεωργία για τον έλεγχο των καλλιεργημένων εκτάσεων, στην τοπογραφία και στις αεροφωτογραφίσεις, στις διασώσεις ανθρώπων από κατεδαφισμένα κτίρια, σε έρευνες για μολυσμένες περιοχές ή ακόμα και σε διάσωση ναυαγών, από την αστυνομία ελέγχοντας από τον αέρα συγκεκριμένες περιοχές κ.α.

Σύντομα η γνωστή εικόνα του ρεπόρτερ μέσα από το ελικόπτερο με τα ακουστικά να φωνάζει θα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ακόμα και ο μικρότερος τηλεοπτικός σταθμός θα μπορεί να έχει εναέρια κάλυψη των γεγονότων. Το γνωστό δημοσιογραφικό φορτηγάκι πέρα από τον εξοπλισμό της απευθείας μετάδοσης θα είναι εξοπλισμένο και με ένα drone το οποίο θα απογειώνεται από το σημείο που βρίσκεται για να καλύψει τηλεοπτικά από τον αέρα οτιδήποτε συμβαίνει.

Αυτοί που τρίβουν όμως τα χέρια τους κυριολεκτικά, είναι οι παπαράτσι. Τέρμα τα κιάλια και οι πανάκριβοι φωτογραφικοί φακοί για μεγάλες αποστάσεις. Οι μάντρες και τα ψηλά δέντρα γύρω από την πισίνα στο σπίτι κάποιου διασήμου, οι άνδρες ασφαλείας στην πόρτα, τα ντόπερμαν στον κήπο, τα πανάκριβα συστήματα συναγερμού και τα φωτοκύτταρα ειδοποίησης θα ξεχαστούν. Όλα αυτά δεν κάνουν τίποτα στο UAV που θα σε αιφνιδιάσει από ψηλά και θα μεταδώσει απευθείας την εικόνα.

 drone2

Το Κογκρέσο έχει ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ από το 2015 και να κινηθεί πιο γρήγορα σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ζυγίζουν λιγότερο από 55 κιλά. Η σχετική βιομηχανία περιμένει με αγωνία την έκδοση προτύπων και νομικών περιορισμών για να προσαρμόσει τα νέα μοντέλα που θα λανσάρει στην αγορά. Είναι μια νέα αγορά λίγο πριν την εκρηκτική της άνοδο.

Φυσικά τα τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα οχήματα θα είναι μόνο η αρχή. Το μη επανδρωμένο ταξί που θα ελέγχεται από κάποιο κέντρο τηλεκατεύθυνσης και ο οδηγός του θα βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη έως την μη «επανδρωμένη» οικιακή βοηθό είναι πλέον αναμενόμενα. Κατά πάσα πιθανότητα, η ενσωμάτωση των drones στην ανθρώπινη καθημερινότητα θα είναι ο προπομπός των ρομπότ. Η μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη για την υπηρεσία του άνθρωπου.

Προετοιμαστείτε. Αν σε μερικά χρόνια ανοίξετε την πόρτα για να παραλάβετε την πίτσα που παραγγείλατε και τη δείτε να αιωρείται κρεμάμενη από ένα drone, μην εκπλαγείτε. Ανοίξτε το θερμομονωτικό κουτί όπου φυλάσσεται η πίτσα και μην αισθανθείτε τύψεις αν δεν σας περισσέψουν ψιλά για το παραδοσιακό φιλοδώρημα.

ΥΓ. Η μη «επανδρωμένη» οικιακή βοηθός νομίζω ότι δεν ακούγεται καλά.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.