Frog pic(k)s: Ελεύθερη πρόσβαση στον «θησαυρό» του Metropolitan

Published On 22 May 2014 | By Χριστίνα Καραβοκύρη | Frog Pic(k)s

Το Metropolitan, το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στις ΗΠΑ δημοσίευσε διαδικτυακά και προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε εικόνες 400.000 έργων από τις συλλογές του!

Με ένα απλό κλικ στο metmuseum.org μπορεί κανείς να δει δωρεάν έργα που εκτίθενται τώρα στο Metropolitan και άλλα που είναι μέρος της τεράστιας συλλογής του. Αν και οι φωτογραφίες δεν διατίθενται για εμπορική χρήση, ο χρήστης μπορεί να τις κατεβάσει και να τις εκτυπώσει ακόμη και για να στολίσει τους τοίχους του σπιτιού του!

Ο Βάτραχος ξεχωρίζει ορισμένα από τα έργα αυτού του τεράστιου θησαυρού:

1. Portrait of Charles Baudelaire –  Edouard Manet

baudlaire

To πορτραίτο του Charles Baudelaire δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1868 από τον Edouard Manet, ο οποίος αντέγραψε μία προϋπάρχουσα φωτογραφία του Nadar.

2. Kinder in einem Feriendorf –  Martin Muncacsi

kids in resort martin munkacsi

Η φωτογραφία του Martin Muncacsi που απεικονίζει παιδιά σε κάποιο θέρετρο, προέρχεται από την περίοδο που ο Ούγγρος φωτογράφος εργαζόταν στην Γερμανία και τραβήχτηκε το 1929.

3. Self-PortraitRembrandt

rembrandt

Παραπάνω από 12 είναι οι αυτοπροσωπογραφίες του Rembrandt κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Οι διαφορές που εντοπίζουμε μεταξύ τους είναι ότι ποικίλουν η στάση του σώματος, η έκφραση και η τεχνική.

4. Christ Carrying the Cross El Greco (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)

christ el greco

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Ισπανία, ο El Greco ζωγράφισε αρκετούς πίνακες με το Χριστό να κουβαλάει το Σταυρό. Ο συγκεκριμένος είναι μία εικόνα όπου φαίνεται η πρόθυμη θυσία του Χριστού για την ανθρωπότητα, κάτι που εκφράζεται μέσω του τρόπου με τον οποίο αγκαλιάζει το Σταυρό και από το βλέμμα του που είναι στραμμένο στον ουρανό.

5. Television BroadcastsΑγνώστου

tv broadcasts

Αυτές οι εννέα φωτογραφίες από εκπομπές της τηλεόρασης ξεχώρισαν ανάμεσα σε 273  φωτογραφίες που τράβηξε ένας ανώνυμος φωτογράφος στο Dayton του Ohio. Οι σειρές είναι της περιόδου 1951-52 και πρόκειται για τα πρώτα προγράμματα που προβλήθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση. Το έργο δημιουργήθηκε το 1951.

6. Two Indian Women, One Seated – Αγνώστου

indians

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από άγνωστο Βρετανό φωτογράφο. Απεικονίζει δύο Ινδές γυναίκες και η λήψη έγινε το 1860.

7. Collage of 48 PortraitsΑγνώστου

48 portraits

Ο καλλιτέχνης έφτιαξε 48 πορτραίτα διαφορετικών ανθρώπων. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 1854-57. Πέρα από την βρετανική του καταγωγή, δε σώζονται άλλα στοιχεία για τον καλλιτέχνη.

8. Femme turque en toilette de ville – lix Bonfils

felix bonfils femme turque

Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα με το πέπλο που πέφτει πάνω σε μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής καλύπτοντας ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα της, είναι ένα από τα πολλά κοστούμια που φωτογράφησε ο Felix Bonfils στο στούντιό του, «Maison Bonfils». Δείχνει την αδυναμία της γυναίκας να αντιδράσει στις επιταγές του θρησκευτικού νόμου. Το στούντιο ιδρύθηκε από τον φωτογράφο Felix Bonfils το 1867 και η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1870.

9. Man Lying on Roof of Car Leon Levinstein

leon levinstein

Πρόκειται για έργο ενός ειδικού στις φωτογραφίες του δρόμου, κυρίως της μεταπολεμικής περιόδου, τoυ Leon Levinstein. Έγινε γνωστός για τον ευθύ, χωρίς συναίσθημα και ασπρόμαυρο χαρακτήρα που δίνει στις φωτογραφίες του. Το φωτογραφικό του υλικό προέρχεται κυρίως από τις γειτονιές της Νέας Υόρκης, από την Times Square και την Lower East Side μέχρι και το Coney Island. Η φωτογραφία αυτή, με τον άνδρα να είναι ξαπλωμένος πάνω στην οροφή ενός αυτοκινήτου, τραβήχτηκε το 1970 δίνοντάς μας μία γεύση από το χαρακτήρα της εποχής.

10. Femmes Betsimisaraka, Madagascarsiré Charnay

madagascar

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1863 από τον Claude Joseph Desire Charnay. Ο Charnay ήταν αρχαιολόγος και του άρεσε να ταξιδεύει. Έγινε γνωστός για τις ανακαλύψεις του στο Μεξικό και στην  Κεντρική Αμερική, αλλά και από τις φωτογραφίες που είχε στο αρχείο του. Μία από αυτές είναι και η εν λόγω φωτογραφία που απεικονίζει γυναίκες από τη Μαδαγασκάρη.

11. The Ascent of Mont Blanc – Auguste-Rosalie Bisson

mont blanc bisson

Η μεταφορά του φωτογραφικού εξοπλισμού ήταν αρκετά δύσκολη στην υψηλότερη κορυφή των Άλπεων, το Mont Blanc, γι’ αυτό και η πρώτη προσπάθεια που έγινε από τους αδερφούς Bisson το 1860 να απαθανατίσoυν το τοπίο ήταν ανεπιτυχής. Η επόμενη προσπάθεια, που έγινε τον επόμενο χρόνο από το νεότερο αδερφό, Auguste-Rosalie Bisson, επικουρήθηκε από έναν έμπειρο ξεναγό και 25 ακόμη βοηθούς που τον βοήθησαν να μεταφέρει όλον τον εξοπλισμό του.

Έπειτα από σκληρή προσπάθεια έφτασαν τα 15.781 πόδια στις 25 Ιουλίου 1861. Προς τιμήν της πρώτης του ανάβασης, τράβηξε εμβληματικές φωτογραφίες  τις οποίες και εξέθεσε. Ο Bisson ήταν ένας από εκείνους τους φωτογράφους που γνώρισε στο ευρύ κοινό μέρη άγνωστα μέχρι τον 19ο αιώνα .

12. Rowing Home the Schoof-Stuff – Peter Henry Emerson

peter henry emerson

Αυτή η φωτογραφία toy 1886 συμπεριλήφθηκε στην πρώτη δημόσια έκθεση του Emerson, με το όνομα Life and Landscape on the Norfolk Broads. Στην ίδια έκθεση συμμετείχε και ο ζωγράφος Goodall. Η ηρεμία την οποία καταφέρνει να απεικονίζει στις φωτογραφίες του και η αγάπη του για τη φύση κάνει τα έργα του Emerson να ξεχωρίζουν.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και trollradio.gr καθώς και στο μουσικό κανάλι MTV.