Happy Dog Project: ο πιο groovy χαρούμενος σκύλος της Αθήνας
Οι Happy Dog Project, με νέα σύνθεση και νέες ενορχηστρώσεις, επέστρεψαν στη σκηνή του Faust την Κυριακή 15 Μαρτίου και ο Βάτραχος βρέθηκε εκεί για να νιώσει τα εξαιρετικά groovy vibes τους και να χορέψει στους funky – afrojazzy ρυθμούς τους.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες big bands της Αθήνας, επιστράτευσε όλο της το μεράκι και ένωσε σε μια σειρά τραγουδιών τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες τριών ηπείρων με αναφορές στη jazz, afrobeat, hiphop και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Μιλώντας με τον πυρήνα του μουσικού αυτού project, Γιάννη Δημητριάδη και Βαγγέλη Κασβίκη, ανακαλύψαμε περισσότερα για τις καλές στιγμές αλλά και τα βάσανα μιας big band, αποτελούμενης από 8 μουσικούς, στην Ελλάδα: «Το καλό είναι ότι ο καθένας βάζει τον ήχο του και μοιράζονται οι ρόλοι. Όπως και να’ χει, είναι πιο πλούσιος ο ήχος οκτώ μουσικών, παρά τεσσάρων όπως ήταν παλιότερα. Όσον αφορά στα αρνητικά, πολλές μπάντες έχουν πρόβλημα να κλείσουν χώρους για πρόβα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, μια φορά τη βδομάδα βρίσκουμε χρόνο να αφιερωθούμε σ’ αυτό. Το κακό σίγουρα είναι ότι δεν είναι εύκολο να κλειστούν συναυλίες. Αφενός, το budget είναι πολύ χαμηλό πλέον και, αφετέρου, δεν υπάρχουν πολλές σκηνές που να χωράμε. Στο Faust, για παράδειγμα, μπορούμε – σε ένα cafe, στο οποίο θα πηγαίναμε υπό άλλες συνθήκες, δε μπορούμε πλέον».
Με την κουβέντα δεν αργήσαμε να φτάσουμε και στη φιγούρα του χαρούμενου σκύλου που καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση τόσο στον τίτλο του project όσο και στους τρεις δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα («Dog Days Are Over», «Doggy Style», «Dog To The Bone»), αν και οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν πως όλο αυτό προέκυψε απλά από ένα αστείο: «Θεματικά δεν είχαμε καμία σχέση με τη φιγούρα του σκύλου. Μπορείς να πεις πως έχουμε σχέση με το σκυλάδικο, μιας και στον τρίτο δίσκο είχαμε και κάποια κομμάτια που φλερτάρανε με αυτόν τον ήχο. Η κατάληξη στη φιγούρα του σκύλου ήταν τυχαία. Μας άρεσε όμως, την κρατήσαμε και γύρω από αυτή χτίσαμε τους δίσκους».
Ενώ το 2013 τα πράγματα φαίνονταν να λήγουν άδοξα για τους Happy Dog Project, το 2014 «αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους», όπως αναφέρουν οι ίδιοι, με την πρόσφατη συμμετοχή τριών πνευστών, τα οποία έπαιξαν και καταλυτικό ρόλο στον afro ήχο και τις ethiopique αποχρώσεις των ενορχηστρώσεών της μπάντας: «Έχουμε επιχειρήσει κάποιες περισσότερο afro διασκευές, κυρίως λόγω των πνευστών, τα οποία φέρανε αυτόν τον ήχο στο project. Μετά το Πάσχα θα γράψουμε νέα πράγματα, τα οποία θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε ένα νέο δίσκο, βασιζόμενο σε αυθεντικό υλικό των Happy Dog Project. Μέχρι τώρα ασχοληθήκαμε κυρίως με την ενορχήστρωση των κομματιών από την αρχή, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολη δουλειά. Το καλοκαίρι του 2013 η μπάντα διαλύθηκε στην ουσία και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε από την αρχή. Όταν μαζευτήκαμε ξανά πολλοί μουσικοί, πήραμε τα πάνω μας, νιώσαμε ότι αυτό το project μπορεί να ξαναγεννηθεί».
Ξεκινώντας μια συζήτηση για την ιδέα του project στην Ελλάδα και την εξοικείωση του κοινού με τις εναλλαγές μουσικών από ένα εγχείρημα σε ένα άλλο – καθότι οι περισσότεροι μουσικοί του Happy Dog Project συναντώνται και σε άλλες γνωστές κι αγαπημένες μπάντες – ο Γιάννης και ο Βαγγέλης εξηγούν πώς προέκυψε αρχικά η ιδέα του project: «Καταρχάς το ονομάσαμε project γιατί κατά καιρούς έχουν περάσει πάρα πολλοί μουσικοί. Υπάρχει όμως ένας βασικός πυρήνας, συνεργαζόμενος με πολλούς μουσικούς, οι οποίοι όμως δεν είναι μέλη τη μπάντας. Όσο για την εξοικείωση του κοινού με κάτι τέτοιο, δε νομίζουμε ότι ένα project μπερδεύει τον κόσμο. Ο κόσμος ακούει το υλικό, σπάνια τον ενδιαφέρουν οι μουσικοί».
Από τις πρώτες νότες του “Yegelle Tezeta” του αγαπημένου Mulatu Astatke, όπως τις απέδωσαν οι μουσικοί του Happy Dog Project μόλις ανέβηκαν στη σκηνή του Faust, ο ρυθμός και η groovy διάθεση ήταν σε αφθονία. Φωνή στις ενορχηστρώσεις έδωσε ο MC Jeff “BNC” Gonzalez, ενώ εκλεκτός καλεσμένος στη σκηνή ήταν και ο MC Yinka. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, διασκευές, όπως στο “Musicawi Silt” των Walias Band, και αυθεντικό υλικό, όπως αυτό του Green Park Hyde Park, έδωσαν στον κόσμο αυτό το οποίο ζητούσε εκείνο το βράδυ: ρυθμό και χορό. Όσον αφορά στο δεύτερο, μην ξεχνάμε ότι οι μπάντες πλέον καταφέρνουν με το ζόρι τον κόσμο να λυθεί. Σε έναν groovy χαρούμενο σκύλο, όμως, κανείς δε λέει όχι!
Αν ψάχνετε την επόμενη ευκαιρία, το Σάββατο, 21 Μαρτίου, οι Happy Dog Project θα ανοίξουν τη συναυλία του Manu Dibango στο Gazarte.
* Οι Happy Dog Project είναι οι:
Mc Jeff “BNC” Gonzalez – mc
Αποστόλης Λαμπούρης – τενόρο σαξόφωνο/φλάουτο
Γιάννης Τσερώνης – βαρύτονο σαξόφωνο
Stelios Mcris – τρομπέτα
Γιάννης Δημητριάδης – όργανο, πλήκτρα
Βαγγέλης Κασβίκης – τύμπανα
Πάνος Τομαράς – μπάσο
Γιάννης Δημάκος – κιθάρα