I saw 43 sunsets: «H μουσική μας οδηγεί και όχι εμείς εκείνη»

Published On 6 May 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Από το 2011 οι I saw 43 sunsets μας έχουν χαρίσει δυο αγαπημένες διασκευές και ένα promo EP προετοιμάζοντάς μας για τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε επισήμως τον Απρίλη που μας πέρασε… and «now they are infinite»!

Λίγο πριν το unplugged live τους στο 6 d.o.g.s στις 7 Μαΐου, μιλούν στο Βάτραχο για το πώς είναι να διασκευάζεις τον εαυτό σου τελικά, την εμπειρία μιας DIY παραγωγής, την «αιωνιότητα» και πώς σκοπεύουν να τη διαχειριστούν από δω και μπρος.

Μέσα στην αναμονή μας, πριν καν ακούσουμε το δίσκο, αγκιστρωθήκαμε από τον τίτλο: «Now we are infinite». Οι ίδιοι εξηγούν: «Αυτός ο δίσκος αποτελεί δημιουργία όλων των ατόμων της μπάντας, και η ολοκλήρωσή του περιλαμβάνει μόνο εμάς. Πραγματικά μετά την επίσημη κυκλοφορία του, τώρα είμαστε στην αιωνιότητα. Ο πρώτος μας δίσκος επιτέλους είναι γεγονός μετά από κόπους δυο χρόνων, είναι πραγματικά μια μεγάλη στιγμή για όλους μας! Η μουσική μας υπάρχει εκεί έξω να την ακούσει οποιοσδήποτε στον κόσμο και είναι τραγούδια που μας εκφράζουν όλους».

Ο χρόνος από το πρώτο EP το 2011 μέχρι την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου περιλάμβανεε «πολλά live, πολλά τραγούδια που κλειδώθηκαν στο συρτάρι για να υποδεχτούν τα καινούρια, πολλούς πειραματισμούς στον ήχο. Με μία φράση: ήταν μια συνεχής διαλεκτική αλλαγή». Έτσι καταφθάνει το πρώτο album με 11 κομμάτια που χρωματίζονται από τον διαμορφωμένο πλέον indie rock ήχο της μπάντας και ταξιδιάρικα φωνητικά που ήδη έχουν συνοδέψει βράδια και βράδια με το «Nightcall – Under your spell» στα ακουστικά μας.

isaw43sunsets1

Οι i saw 43 sunsets έπεσαν από την αρχή στα βαθιά χωρίς δισταγμό (και χωρίς να έχουν να φοβηθούν τίποτα εν τέλει) με την παραγωγή του δίσκου να περιγράφεται με έναν όρο: DIY. «Με το DIΥ υπάρχει μια άνευ όρων ελευθερία στις επιλογές», εξηγούν. «Σίγουρα μιλάμε για μικρότερα budget, αλλά με τόσα ψηφιακά μέσα, δεν είναι ανέφικτη μια DIY επιλογή. Νομίζω το κυριότερο που εντοπίζουμε στα αρνητικά του είναι η απουσία μιας καθαρής ματιάς ενός εξωτερικού παράγοντα, όπως είναι ο παραγωγός ενός δίσκου. Ήταν προσωπική πρόκληση και επιλογή για όλους να ανήκει σε εμάς αυτή η “ματιά” στον πρώτο δίσκο, αλλά θα θέλαμε για τον επόμενο αυτό το ανεπηρέαστο εξωτερικό μάτι. Μπορεί να απελευθερώσει τελικά εκεί που μοιάζει να περιορίζει».

Πριν από ένα χρόνο μας προϊδέασαν για ό,τι έπεται με το official video clip του «I Am the Rain». Μιλώντας για την πρωτοβουλία τους να γυρίσουν video clip στην εποχή του απομονωμένου mp3, τα 43 ηλιοβασιλέματα έχουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις: «Ήμασταν ακόμα στην διαδικασία μίξης, και παράλληλα θέλαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό μας ένα οπτικοποιημένο τραγούδι ως πρόγευση του δίσκου. Τα γυρίσματα ήταν μια υπέροχη εμπειρία που ακόμα την θυμόμαστε! Ο στόχος μας είναι δυο video clips ακόμα, μακάρι να τα καταφέρουμε».

Θα ήταν εύλογο λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η αγωνία μιας μπάντας που κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, μετά από μία από τις καλύτερες διασκευές με ευρεία αναγνώριση: «Νομίζουμε η “αγωνία” είχε έρθει μετά την κυκλοφορία του Promo EP. Τότε υπήρχαν επιπλέον μόνο δύο τραγούδια (τα οποία και τελικά απορρίφθηκαν στην επιλογή των τραγουδιών του πρώτου δίσκου) και έμοιαζε αβέβαιο το πού μπορούμε και προς τα πού θέλουμε να οδηγήσουμε την μουσική μας. Αλλά ο καιρός έφερε τα πράγματα μόνος του, ώστε να καταλήξουμε στα τραγούδια του δίσκου και στην εξέλιξη της μουσικής μας γενικότερα».

Παρόλο που μας χάρισαν μια από τις πιο όμορφες διασκευές και εμείς τους χαρίσαμε μια θέση στην καρδιά και τις playlists μας, η «διασκευών συνέχεια» δε φαίνεται να είναι από τις προτεραιότητες της μπάντας: «Οι καλές διασκευές είναι πάντα ένα στοίχημα για εμάς. Τελευταία το “Everything in its right place” των Radiohead είναι σταθερή αξία στα live μας. Αλλά το main focus ήταν και θα είναι τα δικά μας τραγούδια».

Isaw43sunsetsCover

Στις 7 Μαΐου θα τους ακούσουμε unplugged στο 6 d.o.g.s. Aναρωτηθήκαμε «με τι καρδιά» τραγουδά μια μπάντα unplugged τραγούδια με τόσο πλούσιες και ηλεκτρικές ενορχηστρώσεις. «Δεν μπορούσες να το πεις καλύτερα! Με τι καρδιά λοιπόν… Είναι ένα στοίχημα για εμάς το συγκεκριμένο live. Αν κάποιος νομίζει ότι θα έρθει και θα ακούσει τα τραγούδια όπως είναι στον δίσκο αποκλειστικά με ακουστικές κιθάρες, θα πέσει έξω. Η επιθυμία μας είναι πάντα να παίζουμε την μουσική που αρμόζει στο κάθε τραγούδι».

«Αισθανόμαστε ότι η μουσική μας οδηγεί και όχι εμείς εκείνη. Οπότε θα ακούσετε τα τραγούδια μας αρκετά διαφορετικά απ’ ό,τι έχουν ήδη κυκλοφορήσει, σαν να διασκευάζουμε τους εαυτούς μας».

Το δίσκο μπορείτε να τον κατεβάσετε διαδικτυακά, να τον ακούσετε σε mp3 ή να το γράψετε σε CD. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει special artwork που περιλαμβάνει στίχους και πολλά άλλα- κάτι σαν μικρό βιβλίο. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και μέσω bandcamp, ενώ ήδη μπορείτε να το βρείτε και στα live των i saw 43 sunsets.

Αφού εισήλθαν στην αιωνιότητα με αυτό το δίσκο, η συνέχεια για τους ίδιους είναι: «live, live, live… Α! Και live! Μετά από 2 χρόνια απουσίας, ανυπομονούμε να παίξουμε την μουσική μας! Αλλά παράλληλα ήδη δουλεύουμε τα νέα τραγούδια μας, που καιρό περίμεναν αυτή την στιγμή για να πάρουν την δική τους μορφή».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.