Kill Akis

Published On 14 September 2013 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Στενός συνεργάτης του Ανδρέα, πρωταγωνιστής της εποχής του ζεϊμπέκικου, μόνιμα σε υψηλές κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, μετέπειτα υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραλίγο πρωθυπουργός: ο Άκης είναι το σύμβολο μιας αμαρτωλής Ελλάδας που πολλοί αγάπησαν αλλά όλοι θέλουν να αφήσουν πίσω.

Προς το τέλος της οδεύει η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Εντυπωσιακές αγορεύσεις από τους εισαγγελείς, αδιάσειστα ενοχοποιητικά στοιχεία, υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος, ατελείωτες μίζες και επιταγές.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας στην αγόρευσή του κατακεραύνωσε τον πρώην υπουργό και κατέληξε ζητώντας τον δια βίου εγκλεισμό του. “Αυτό και μόνο το στοιχείο [σ.σ. οι συναλλαγές της Torcaso] αρκεί για να καταδικαστεί και να εγκλειστεί δια βίου στη φυλακή. Εύχομαι αυτή να είναι και η απόφαση του δικαστηρίου σας”, είπε χαρακτηριστικά. Η φράση αυτή προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Κι ας μην υπάρχει -πρακτικά- ισόβια κάθειρξη, αφού ο νόμος προβλέπει την αποφυλάκιση οποιουδήποτε κατάδικου εκτίει ισόβια μετά από 20 χρόνια. “Να σαπίσει στη φυλακή!”, ζητάει ο όχλος.

Τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και τα πρώην κόμματα εξουσίας κατάλαβαν έγκαιρα ότι δεν θα μπορούσαν να τη βγάλουν όλοι καθαρή. Ο λαός, οργισμένος από τα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα και την ύφεση που βάθαινε ολοένα μετά το σοκ του 2010, διψούσε για αίμα. Έπρεπε να βρεθούν τα χαρτιά που θα καιγόντουσαν – και βρέθηκαν.

Σε ρόλους κομπάρσων, διάφοροι μόδιστροι που άλλοτε πρωταγωνιστούσαν στις κοσμικές στήλες και στα κουτσομπολιά της Μυκόνου και τώρα μπαινοβγαίνουν στον Κορυδαλλό. Στο δεύτερο αντρικό ρόλο, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που εκτίει ήδη ποινή ισόβιας (δηλαδή το πολύ 20ετούς) κάθειρξης για την υπεξαίρεση-μαμούθ στο Δήμο. Και απόλυτος σταρ της υποτιθέμενης κάθαρσης, ο Άκης.

 killakis2

Στενός συνεργάτης του Ανδρέα, πρωταγωνιστής της εποχής του ζεϊμπέκικου, μόνιμα σε υψηλές κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, μετέπειτα υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραλίγο πρωθυπουργός: ο Άκης είναι το σύμβολο μιας αμαρτωλής Ελλάδας που πολλοί αγάπησαν αλλά όλοι θέλουν να αφήσουν πίσω.

Είναι αθώος ο κ. Τσοχατζόπουλος; Πολύ αμφιβάλλω, αν και προτιμώ να περιμένω την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα πείθεται κανείς ότι είναι ο μοναδικός ένοχος στα 35 χρόνια που κράτησε το μεταπολιτευτικό πάρτυ. Ολυμπιακοί Αγώνες, υποκλοπές, Βατοπέδι, Siemens: μόνο λίγες από τις υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας που “φώναζαν” διαπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά δεν έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια.

Στην πορεία, βέβαια, προέκυψε και η δυσάρεστη για πολλούς έκπληξη της λίστας Λαγκάρντ. Αμέτρητα ρεπορτάζ, ατελείωτες εικασίες για τη διαδρομή που έκανε το “φλασάκι” – οι νοικοκυρές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κατάλαβαν άραγε ποτέ τί είναι το USB stick;-, χιλιάδες ονόματα, αριθμοί, διευθύνσεις. Και, στο τέλος, παραπέμπεται σε δίκη μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πόσο βολικό: μπροστάρης του “λεφτά υπάρχουν”, στενά συνδεδεμένος με τον Γιώργο Παπανδρέου και προσωποποίηση του πρώτου Μνημονίου. Ό,τι πρέπει για να μην μάθουμε ποτέ, τελικά, ποια από τα περίφημα δύο χιλιάδες και βάλε ονόματα της λίστας όντως φοροδιέφευγαν.

Είναι εξοργιστικό, αλλά δεν είναι παράλογο. Σε αυτή τη χώρα της λήθης όπου ζούμε, αρκεί να καεί στην πυρά ένας, άντε δύο πρώην υπουργοί για να ξορκιστούν δεκαετίες διαφθοράς. Δεν φταίει μόνο το “σύστημα”: η πραγματική κάθαρση δεν έχει πέραση, γιατί απαιτεί από τη δικαιοσύνη να αναζητήσει ενόχους πολύ πιο χαμηλά από τα υπουργικά γραφεία – κάτι που δεν συμφέρει πολλούς. Kill Akis, λοιπόν.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).