Listen to the Road: ένα πολυδιάστατο θέαμα για τους περιπατητές της Αθήνας!

Published On 11 December 2015 | By Πέννυ Γέρου | Frog and the City

Τις τελευταίες μέρες παραμονεύουν ευχάριστες εκπλήξεις στο κέντρο της Αθήνας. Περνάς από την πλατεία Καραμάνου και ακούς ρεμπέτικο, σταματάς στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και παρακολουθείς ένα θεατρικό μονόλογο, προχωράς μέχρι τη Βαρβάκειο αγορά και ακούς folk-country μουσική.

Πλησιάζοντας στα σημεία αυτά που έχουν εξαπλωθεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ανακαλύψαμε ότι πίσω από όλα αυτά τα δρώμενα κρύβεται μια ομάδα – αυτή του «Listen to the Road», την οποία και φιλοξενεί σήμερα ο Βάτραχος σε μια συζήτηση για το νέο αυτό πρόγραμμα, την έκφραση στο δημόσιο χώρο και την παρουσία της τέχνης και της δημιουργικότητας στους δρόμους της πόλης.

Η μουσική, το κουκλοθέατρο ή ο χορός στο δρόμο δεν είναι φυσικά ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Συχνά οι νυχτερινές μας βόλτες στο κέντρο της Αθήνας συνοδεύονται από την κιθάρα ή τη φωνή ενός μουσικού και ουκ ολίγες φορές έχουμε κοντοσταθεί να παρακολουθήσουμε μια ζωντανή, ανεξάρτητη παράσταση. Πώς προέκυψε λοιπόν το «Listen to the Road» και γιατί είναι ξεχωριστό; «Το “Listen to the Road” προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Μέσα από το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει, δίνεται αφενός βήμα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν σε κεντρικά δημόσια σημεία της Αθήνας και αφετέρου κίνητρο στο κοινό να παρακολουθήσει ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα σε πραγματικό χρόνο και όχι μόνο μέσα από τις οθόνες τους. Το ζητούμενο για εμάς είναι η επανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτόν μέσα από την εμπλοκή τους και η δημιουργία μιας διαφορετικής βιωματικής εμπειρίας στον πραγματικό χωροχρόνο και όχι μόνο στον ψηφιακό που πολλές φορές κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας».

ListenToTheRoad2

Νίκος Μπακόπουλος στο σαξόφωνο και Δημήτρης Μπακόπουλος στην κιθάρα

Η μετατόπιση ωστόσο ενός μεγάλου μέρους του κοινού από τις πλατείες, τα καφενεία και τις σκηνές στα δωμάτια και τις μικρές οθόνες είναι γεγονός. Παρόλο που ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τον εκάστοτε περιπατητή να ανακαλύψει την πόλη του και να αποτελέσει ενεργό μέρος των καλλιτεχνικών δρώμενων που αυτή φιλοξενεί, η αντιστροφή αυτής της μετατόπισης δε βρίσκεται ανάμεσα στις προθέσεις των δράσεών του. «Ο ψηφιακός κόσμος έχει συμβάλει πολύ θετικά σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ποικίλες πληροφορίες και πολιτισμικές εκφράσεις και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής. Από την άλλη μεριά, παρατηρούμε ότι στις μέρες μας η διαπροσωπική επικοινωνία και αλληλεπίδραση πραγματοποιείται πολλές φορές διστακτικά. Το “Listen to the Road” έρχεται σε αυτό το σημείο να γεφυρώσει τον ψηφιακό και τον αναλογικό κόσμο διασυνδέοντάς τους μέσα από τη σύμπραξη της διαδικτυακής πλατφόρμας και της οριοθέτησης κεντρικών σημείων στην Αθήνα, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας κοινότητας όπου καλλιτέχνες και κοινό θα αλληλεπιδρούν ουσιαστικά».

Φυσικά αυτή η μετατόπιση δεν έχει επηρεάσει μόνο το κοινό και την πρόσληψη των εκάστοτε πολιτισμικών προϊόντων, αλλά και την ίδια την έκθεση των καλλιτεχνών, το θάρρος τους να προβληθούν σε ζωντανό χρόνο και να εκφραστούν δημόσια. Η ανταπόκριση που λαμβάνει ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα τις λίγες βδομάδες που δραστηριοποιείται είναι πολύ θετική. «Αυτή η πρώτη εικόνα που έχουμε μάς κάνει να πιστεύουμε ότι ο κόσμος όχι μόνο δεν φοβάται να εκτεθεί στον “έξω κόσμο”, αλλά αναζητά κίνητρα για να εκφραστεί και να αλληλεπιδράσει. Αυτό, λοιπόν, που τον κάνει να διστάζει μερικές φορές δεν είναι η έλλειψη θάρρους, αλλά οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους αναγκάζεται να μπει για να καταφέρει (χωρίς να είναι βέβαιος εξ αρχής για την έκβαση) να εκφραστεί και να επικοινωνήσει το έργο του πέρα από τον ψηφιακό κόσμο.  Δυστυχώς, οι καλλιτέχνες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλά εμπόδια, τα οποία φέρουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές μια επιφύλαξη και εν τέλει μια εσωστρέφεια».

ListenToTheRoad3

Έφη Καζαμία, μονόλογος “Γράμμα στη χαμένη ελπίδα”

Συζητώντας περαιτέρω για τη σημασία της πολιτισμικής έκφρασης  στο δημόσιο χώρο, και ειδικότερα στα πλαίσια ενός αστικού τοπίου γεμάτου από ρύπους και πληθώρα πληροφοριών, η ομάδα του «Listen to the road» αναγνωρίζει πως «πράγματι, το σύγχρονο αστικό τοπίο χαρακτηρίζεται κυρίως από “θόρυβο”, ωστόσο τα δημιουργικά ερεθίσματα δεν εκλείπουν. Οι καλλιτέχνες του δρόμου, για παράδειγμα, αποτελούσαν πάντα μια ευχάριστη έκπληξη κατά τις διαδρομές μας στην Αθήνα, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο δημόσιος χώρος είναι χώρος έκφρασης, αλληλεπίδρασης και κινητοποίησης».

«Οι πολιτισμικές εκφράσεις που μπορεί να συναντήσουμε στους δρόμους και τις πλατείες έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη φαντασιακή μας αντίληψη για την πόλη αλλά και τη βιωματική μας εμπειρία σε αυτή, μειώνοντας το θόρυβο και δίνοντάς της ξανά το νόημα της κοινωνικής συνεύρεσης».

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το «Listen to the road», να εξερευνήσετε τη βάση των καλλιτεχνών που εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα και να ενημερωθείτε για το καθημερινό πρόγραμμα των παραστάσεων που λαμβάνουν χώρα στα πέντε σημεία της Αθήνας (Πλατεία Καραμάνου, Πλατεία Βαρβακείου, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Καλαμιώτου και Ευαγγελιστρίας, Μητροπόλεως 72), για την επιλογή των οποίων μάθαμε περισσότερα: «Κατ’ αρχήν θέλαμε το δίκτυο που θα δημιουργήσουμε να βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι μια περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι -ηλικιακά, φυλετικά, κοινωνικά και πολιτισμικά- για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορείς να συναντήσεις φοιτητές, εργαζομένους, ανέργους, μετανάστες, παιδιά… Το γεγονός αυτό μετατρέπει την αλληλεπίδραση με τους street performers μοναδική και ενδιαφέρουσα κάθε φορά. Από την άλλη μεριά, δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε πέντε κεντρικά δημόσια σημεία της Αθήνας και συνακόλουθα σε ένα πολύ μεγάλο κοινό. Τα συγκεκριμένα σημεία επιλέχθηκαν με γνώμονα την προσπελασιμότητά τους από το κοινό και την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν άνετα μια παράσταση. Ταυτόχρονα, είναι σημεία της πόλης τα οποία θέλαμε να αναδείξουμε για ξεχωριστούς λόγους το καθένα. Με το “Listen to the Road” πειραματιζόμαστε για να πετύχουμε την ένταξη της καλλιτεχνικής έκφρασης στο δημόσιο χώρο σε σημεία τα οποία είναι κατάλληλα. Μελλοντικά φιλοδοξούμε να αναπτυχθούμε και σε άλλες γειτονιές, όπως Κυψέλη, Πατήσια, Πετράλωνα και γιατί όχι και σε άλλες πόλεις».

ListenToTheRoad4

Αγγελική Μπατζάκη, κουκλοθέατρο “Χριστούγεννα στο Δάσος”

Από την άλλη πλευρά, στο website μπορείτε να βρείτε και να συμπληρώσετε άμεσα τη φόρμα συμμετοχής για το ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο, όπως μας ενημέρωσε η επίλεκτη ομάδα του «Listen to the road», είναι διαρκές και ανοιχτό μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη σε όσους θέλουν να εκφραστούν δημόσια και δραστηριοποιούνται στο χώρο της μουσικής, του χορού, των παραστατικών τεχνών, του stand-up comedy, του circus, του κουκλοθέατρου, των εικαστικών τεχνών και του storytelling. «Οριοθετώντας τις παραπάνω κατηγορίες» εξηγούν, «θέλαμε να παρουσιάσουμε ποικίλες πολιτισμικές εκφράσεις, άλλες περισσότερο συνδεδεμένες με το δημόσιο χώρο και άλλες λιγότερο, προσφέροντας ένα πολυδιάστατο θέαμα στους περιπατητές της πόλης. Οι κατηγορίες είναι αρκετά γενικές και η χρήση τους δεν έχει σκοπό να περιορίσει ή να αποτρέψει κάποιο ενδιαφερόμενο από το να δηλώσει συμμετοχή, αλλά περισσότερο να εμπνεύσει και να συμπεριλάβει όσους περισσότερους καλλιτέχνες είναι δυνατό».

Το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, το «Listen to the Road» δίνει ραντεβού στην Πλατεία Βαρβακείου, στις 14:00 το μεσημέρι, και τη μετατρέπει σε ένα μεγάλο street party με ζωντανή μουσική, performances και dj sets. Ο Βάτραχος θα είναι εκεί, ορεξάτος να «ακούσει» τη νέα φωνή της πόλης και να διασκεδάσει παρέα με ανθρώπους που αγαπούν την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και την καθημερινή παρουσία της στο αστικό τοπίο!

* Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Τσουνάκα

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.