Melios Balkana Mama: Η μπάντα για να βγείτε από τη «μιζέρια»

Published On 16 June 2014 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Αν ψάχνετε μια μπάντα για να βγείτε από τη μιζέρια της καθημερινότητας, οι Melios Balkana Mama είναι σίγουρα οι κατάλληλοι για να σας κάνουν να ξεφύγετε, με ελληνικό στίχο στην υπηρεσία ξέφρενης βαλκανικής μουσικής – παράτολμο κι όμως επιτυχημένο.

Με αφορμή την εμφάνισή τους την Παρασκευή 13 Ιουνίου, ο Βάτραχος βρέθηκε στο Floral και μίλησε με το Μέλιο Κατσαμάκη, υπό τους ήχους τρομπονιού, σαξοφώνου και ηλεκτρικής κιθάρας που ετοιμάζονταν στο soundcheck. Ο Μέλιος μοιράστηκε μαζί μας τα σχέδια του καλοκαιριού, την ανυπομονησία του για την ολοκλήρωση του δίσκου και τις εντυπώσεις από μια γεμάτη σεζόν παρέα με αγαπημένους μουσικούς και φίλους.

Οι πιθανότητες να βρείτε τους Melios Balkana Mama αυτό το καλοκαίρι σε κάποια ζωντανή εμφάνιση μειώνονται όλο και περισσότερο, μιας και οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να αφιερωθούν επιτέλους στην ολοκλήρωση  του δίσκου τους: «Φέτος το καλοκαίρι γράφουμε το δίσκο μας. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό, γιατί έχουν γίνει τόσα lives αυτό το χειμώνα, που μας διέκοπταν συνεχώς από το βασικό μας στόχο, ο οποίος είναι να αποτυπώσουμε τη μουσική μας σε ένα δίσκο. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, θα λάβουμε μέρος σε πέντε festivals, τα οποία είναι μεμονωμένα και πολύ συγκεκριμένα». Έχετε επομένως τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά, γιατί η μουσική τους – καθότι balkan και χορευτική – θα λέγαμε οτι ταιριάζει γάντι στο καλοκαίρι.

Υλικό από τον επερχόμενο δίσκο έχουμε ακούσει ήδη στις εμφανίσεις τους και σίγουρα περιμένουμε ένα δίσκο ξεχωριστό, με τραγούδια φέρνουν στην επιφάνεια το βαλκανικό στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας. «Το 70% είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο περίπου. Το υπόλοιπο 30% είναι κάποια πράγματα που έγραψα φέτος και γι’ αυτό θα μπούμε τώρα στο studio να τα ηχογραφήσουμε. Ελπίζουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο δίσκος να είναι έτοιμος το φθινόπωρο». Η μουσική και οι στίχοι του δίσκου θα έχουν μουσική και στίχους του Μέλιου Κατσαμάκη (εκτός από το κομμάτι “Resiste mon amour”), ενώ η ενορχήστρωση θα έχει την υπογραφή του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου.

Όσον αφορά στο κομμάτι “Resiste mon amour” («Αντιστάσου, αγάπη μου»), αυτό αποτελεί σίγουρα μια από τις εκπλήξεις του δίσκου: «Ο πολύ καλός μου φίλος και ταλαντούχος μουσικός και ηθοποιός, Jerome Kaluta, μου έκανε την τιμή να έρθει να πει μαζί μας αυτό το τραγούδι, στο οποίο έγραψε και τους στίχους. Ο Jerome είναι γαλλομαθής, και μάλιστα είναι σε πρώτη παγκόσμια πρωτοτυπία balkan με γαλλικό στίχο. Τώρα σκεφτόμαστε πώς θα οργανώσουμε και το video clip. Είναι χορευτικό κομμάτι και ο Jerome έβαλε όλη του την αγάπη και το ταλέντο σ’ αυτή τη δουλειά. Με το Jerome δεν είχαμε ξανασυνεργαστεί, αλλά όποτε συναντιόμασταν υπήρχε μια ανεξήγητη αγάπη, η οποία επιτέλους αποτυπώθηκε και στη μουσική μας». Από βδομάδα, μάλιστα, το περιμένουμε και στα ραδιόφωνα με το καλό.

 MeliosStudio

Η συνεργασία με το Jerome είναι ίσως η μόνη που θα συμπεριλαμβάνεται στον αναμενόμενο δίσκο: «Η αλήθεια είναι οτι δε θα ήθελα να συμμετάσχουν μεγάλα ονόματα, αλλά περισσότερο φίλοι. Στον επόμενο ίσως ακουστούν πιο γνωστά ονόματα, αλλά προς το παρόν θέλουμε τη μουσική των Melios Balkana Mama αυτούσια».

Παρόλα αυτά όμως, η σεζόν που έκλεισε έβρισκε τους Melios Balkana Mama συνεχώς πλαισιωμένους από φίλους επί σκηνής και μάλιστα σε πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς: «Η αλήθεια είναι οτι φέτος έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες, με το Γιάννη Κότσιρα, τον Κωστή Μαραβέγια, την Αγγελική Τουμπανάκη, την Idra Kayne, το Νίκο Πορτοκάλογλου – ανθρώπους που για μένα είναι πρότυπα στη μουσική, όσον αφορά στο ήθος και την παιδεία. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να περάσουμε προς τα έξω τη δική μας μουσική. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας υποστηρίζουν και ελπίζω ότι βλέπουν σε εμάς κάτι που τους αρέσει».

Όταν πρωτογνώρισα τους Melios Balkana Mama, πριν από δυο χρόνια περίπου, το slogan τους, θα μπορούσαμε να πούμε, ήταν «Όχι άλλη μιζέρια!», το οποίο δίνεται ως τίτλος και σε ένα από τα κομμάτια τους. Σήμερα τους συναντάω με το σύνθημα «Brass it up!», χωρίς απαραίτητα να ξεφεύγουν από το κλίμα χαράς και χορευτικής διάθεσης: «Γενικά ο ήχος μας είναι αισιόδοξος και όλα τα τραγούδια μας προσπαθούμε να είναι έτσι, ακόμα κι αυτά που μιλάνε για τον έρωτα. Είμαστε στο ίδιο κλίμα με εκείνη την εποχή. Το “Όχι άλλη μιζέρια” είναι ακόμη δυστυχώς επίκαιρο κομμάτι. Ελπίζω κάποια στιγμή να σταματήσει να είναι- κι ας το βγάλω κι από την playlist, κι ας μην το βάλω και στο δίσκο, το προτιμώ!».

Καθώς τους έβλεπα να ετοιμάζονται για το live της Παρασκευής, αναρωτιόμουν πώς να είναι αυτοί οι άνθρωπο – 9 στο σύνολο (!) – πριν βγουν στη σκηνή, έτοιμοι να μεταδώσουν τόση πολλή ενέργεια. Ο Μέλιος εκμυστηρεύτηκε στο Βάτραχο το απλό πλην απαραίτητο συστατικό τους: «Τώρα που η ομάδα έχει πλέον σταθεροποιηθεί κι έχουμε δέσει μεταξύ μας, περνάμε πολύ ωραία. Μη σου πω ότι στο live περνάμε ακόμα καλύτερα. Αλλά ακόμα και μετά το soundcheck, το οποίο είναι χρονοβόρο και δύσκολο μιας και είμαστε πολλά άτομα, περιμένουμε πώς και πώς να πέσει η πρώτη νότα στο live για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να απολαύσουμε τη μουσική».

Η μουσική των Melios Balkana Mama είναι από αυτές που χρειαζόμαστε για να ξεφεύγουμε, να χορεύουμε και να χαμογελάμε. Ακολουθήστε τους σε κάποιο από τα live τους, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και θα καταλάβετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται… Ξέρει ο Βάτραχος!

Για τις εμφανίσεις τους μέσα στο καλοκαίρι, μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα τους στο Facebook.

* Οι Melios Balkana Mama είναι οι:
Μέλιος Κατσαμάκης – Στίχοι, Μουσική, Τραγούδι, Τρομπέτα
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος – Ενορχήστρωση, Πλήκτρα, Κόρνο
Παναγιώτης Καμβυσίδης – Τούμπα
Δημήτρης Μποσινάκος – Drums
Σπύρος Πελεκάνος – Ηλεκτρική Κιθάρα
Παναγιώτης Δανίκας – Μπάσο
Jim Σταρίδας – Τρομπόνι
Μάρκος Καραβάς – Σαξόφωνο
Γιώργος Κάστανος – Σαξόφωνο
Μυρτώ Καμβυσίδη – Τραγούδι

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.