Moa Bones: «Τα blues και η country έχουν μια δύναμη που με γοητεύει»

Published On 26 June 2015 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Με την έναρξη του καλοκαιριού ο Βάτραχος συναντά στο δρόμο του νέες και πολύ ενδιαφέρουσες δισκογραφικές δουλειές, τις οποίες δε βλέπει την ώρα να βάλει στη δισκοθήκη του.

Μια από αυτές είναι και ο νέος δίσκος του Moa Bones, με τίτλο «Spun», μια πραγματικά εξαιρετική μουσική συντροφιά 9 κομματιών από την αρχή μέχρι το τέλος, με έντονα στοιχεία folk μουσικής και κατά τόπους revisited κουλτούρα του αμερικανικού Νότου.

Φανερά πιο ώριμος μουσικά από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του, «Aquarelles», ο Moa Bones, κατά κόσμον Δημήτρης Αρώνης, μιλά στο Βάτραχο για τον ολοκαίνουριο δίσκο «Spun» και όσα οδήγησαν στη σύνθεσή του: «Πολλά από αυτά που έζησα την τελευταία πενταετία όπως ταξίδια, γνωριμίες, απογοητεύσεις και χαρές αποτέλεσαν έμπνευση για τα τραγούδια του άλμπουμ. Ο τίτλος “Spun” είναι παθητική μετοχή του spin – μια ιδέα που ξεφύτρωσε ένα βράδυ και επιχειρεί να αποδώσει το είδος της αίσθησης  που είχα σε μια έντονη περίοδο ζυμώσεων και ερεθισμάτων, ως συνολική ανάμνηση».

MoaBones2

«Μια από τις στιγμές αυτής της περιόδου» συνεχίζει, «είναι ένα απόγευμα στο σπίτι που άκουγα το “From the morning” του Nick Drake και μου έρχονταν εικόνες – αναμνήσεις από διάφορα καλοκαίρια. Αυτό που σκέφτομαι όταν παίζω ή εκτελώ τα κομμάτια του δίσκου, θα μπορούσε να είναι φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο “Διακοπές ‘90 – ‘11”, ή διήγημα “Κίτρινα Καλοκαίρια”, ή τραγούδι όπως το “Οld Days”, που μπορεί κάποιος να βρει στο “Spun”».

Όσον αφορά στη homemade παραγωγή του δίσκου, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια οποιαδήποτε παραγωγή studio – αντιθέτως κερδίζει σε αυθεντικότητα, ο Moa Bones παραδέχεται πως η διαδικασία των ηχογραφήσεων ήταν μια αρκετά κυκλοθυμική εμπειρία: «Υπήρχε η ηρεμία, η άνεση, η οικειότητα του σπιτιού και καθόλου πίεση χρόνου. Νιώθω ότι οι μέρες εκείνες περνούσαν αργά και δημιουργικά, ο χρόνος αποκτούσε μιαν άλλη, πιο ξεχειλωμένη διάσταση. Από την άλλη, όταν κάποια τραγούδια δεν μου έβγαιναν, είχα μια αγωνία και κούραση την οποία δεν μπορούσα να τη μοιραστώ άμεσα, άρα και να αποσυμπιεστώ. Το ότι δε συμμετείχαν άλλοι φίλοι σε αυτό το εγχείρημα μου έδινε μια ελευθερία που κάποιες φορές η ίδια αυτή ελευθερία με εγκλώβιζε».

MoaBones1

Από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν στο «Spun» είναι τα «Hey» και «The Journey», στα οποία αναγνωρίζει κανείς τις αναφορές του Moa Bones στη country και blues μουσική του αμερικανικού Νότου. «Νομίζω ότι τα blues, η soul και η country έχουν μια δύναμη  που με γοητεύει», εξηγεί, «ίσως γιατί κουβαλάνε στο DNA τους μια βαθιά παράδοση χρόνων (αφρικάνικες ρίζες, κέλτικες ρίζες, απελευθέρωση των σκλάβων στις ΗΠΑ) που τις τοποθετεί στο βεληνεκές του αυθεντικού. Η αμεσότητα και η εκφραστικότητα τους με συναρπάζει, βάζοντας με στο τριπ να ακούω τις ιστορίες που αφηγούνται και να συναισθάνομαι τα μηνύματά τους. Νομίζω η μουσική παράδοση κάθε τόπου έχει μια τέτοια δύναμη».

Σε αντίθεση με τις συνεργασίες του στο παρελθόν, τόσο με τους Modrec και τους Palindrom όσο και στη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου album ως Moa Bones, ο Δημήτρης Αρώνης επιλέγει ένα μοναχικό δρόμο στο «Spun». Είναι ένας δρόμος εν τέλει όχι και τόσο αρνητικά χρωματισμένος όσο μπορεί να τον έχουμε στο μυαλό μας. «Έχω φανταστικές αναμνήσεις και έχω μάθει πολλά από προηγούμενες συνεργασίες! Το “Spun” είναι νεογνό, δεν έχει προλάβει να ανοίξει τα φτερά του ακόμη. Οι συναυλίες, η επαφή με κόσμο, τα ταξίδια σε καινούριες πόλεις και οι συνεργασίες με άλλους ανθρώπους και μουσικούς συνθέτουν ένα παζλ αλληλεπίδρασης και ζωής».

«Νομίζω η μοναχικότητα έρχεται σε πρώτο πλάνο μόνο εκείνες τις στιγμές που απλά την επιλέγουμε.»

Το album «Spun» κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα σε φυσική και digital μορφή, αλλά και σε βινύλιο, από την Inner Ear Records, και μπορεί κανείς να τo προμηθευτεί μέσω Διαδικτύου, σε I- Tunes, Amazon, Bandcamp και στο site της Inner Ear Records.

Το καλοκαίρι ο Moa Bones θα εμφανιστεί στο Up Festival στο Κουφονήσι, στην Τήνο, την Αμοργό, τη Δονούσα και όπου αλλού προκύψει στην πορεία. Επομένως μείνετε συντονισμένοι στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για οτιδήποτε νεότερο.

Thumbs up, Moa Bones, we’re rolling down your way!

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.