Mythbustin’ Frog: ΚΑΝΕΙΣ δεν ψήφισε «όχι στις γερμανικές αποζημιώσεις»

Published On 16 October 2014 | By Θέμος Ρίζος | Mythbustin' Frog

Κάπου θα πήρε το μάτι σας την «είδηση» ότι Έλληνες ευρωβουλευτές δήθεν μπλόκαραν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο Mythbustin’ Frog πιάνει δουλειά.

Αν δεν έχετε δει αυτή τη νέα μούφα που έχει κατακλύσει τα social media, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην κάποτε αξιόπιστη Ελευθεροτυπία – μέχρι και εκεί δημοσιεύτηκε.

apozimiwseisegkyra

Διάφορα άλλα «έγκυρα» sites που ανέβασαν τη νέα μούφα

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατ’ αρχάς, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υποτίθεται ότι έγινε η ψηφοφορία, είναι μία επιτροπή ήσσονος -δυστυχώς- σημασίας, όπου μπορούν να προσφεύγουν πολίτες της Ε.Ε. για διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Δεύτερον, αυτό που ζητούσε ο Νότης Μαριάς ήταν η διοργάνωση μιας δημόσιας ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της συγκεκριμένης Επιτροπής, και τίποτα παραπάνω.

Αρχικά ας συμπεράνουμε λοιπόν, πρώτον, ότι το έργο της Επιτροπής είναι μάλλον άσχετο με τις γερμανικές αποζημιώσεις, και δεύτερον, ότι μια δημόσια ακρόαση δεν θα είχε κάποια νομική επίπτωση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Πάμε όμως στο «ζουμί» του μύθου, δηλαδή τη δήθεν καταψήφιση της πρότασης του κ. Μαριά από Έλληνες ευρωβουλευτές.

apozimiwseisENET

Αν παρατηρήσετε την παραπάνω εικόνα (από την είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας) κάτω από τον πηχυαίο τίτλο, στην εισαγωγή του άρθρου υπάρχει ήδη μια «μικρή» διαφοροποίηση: «Μπλόκαραν και πάλι τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί σχηματισμοί στους οποίους συμμετέχουν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ».

Η εξήγηση είναι απλή. Όπως διαβάζουμε παρακάτω, το θέμα ουδέποτε τέθηκε προς ψηφοφορία στην ολομέλεια της Επιτροπής Αναφορών (όπου συμμετέχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές), αλλά στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής. Κάθε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως είναι φυσικό, συγκροτεί μια μικρότερη ομάδα συντονιστών, που αποφασίζει για την ημερήσια διάταξη. Στην ομάδα συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών, ΔΕΝ συμμετέχει Έλληνας ευρωβουλευτής. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές/Δημοκράτες κλπ.) στις οποίες ανήκουν ή πρόσκεινται τα ελληνικά κόμματα.

Αυτοί οι συντονιστές έκριναν λοιπόν απλώς ότι το θέμα δεν πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Επιτροπής – και δεν μπήκε, όπως βλέπουμε εδώ.

Άρα, ουδέποτε κλήθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές να ψηφίσουν επί της πρότασης του κ. Μαριά.

Τι συνέβη και φούσκωσε έτσι το θέμα; Ο ευρωβουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων συνειδητά ή μη ξεγέλασε τα εγχώρια “ξεφτέρια” της δημοσιογραφίας με αυτό το «οι ευρωπαϊκοί σχηματισμοί στους οποίους συμμετέχουν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ». Λες και οι ευρωβουλευτές μας πρέπει να δίνουν λογαριασμό για κάθε συντονιστή Επιτροπής που τυγχάνει να συμμετέχει στον ίδιο ευρωπαϊκό σχηματισμό με τους ίδιους.

Όσο για τον κ. Μιχελογιαννάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που βοήθησε να αναδειχθεί η «είδηση», τι να πει κανείς. Αν κρίνουμε από την ανακοίνωσή του, δεν έχει ιδέα τι του γίνεται, καθώς όχι μόνο αναπαράγει τα περί «καταψήφισης», αλλά ονομάζει ως μέλη της Επιτροπής τους: Μανόλη Κεφαλογιάννη, Γιώργος Γραμματικάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Κύρτσο, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Εύα Καϊλή, Θοδωρή Ζαγοράκη, Μαρία Σπυράκη και Μίλτιάδη Κύρκο.

Ίσως αν έψαχνε στο site της Επιτροπής να έβρισκε ότι από τους παραπάνω, μέλη της είναι μόνο οι Εύα Καΐλή και Μίλτιάδης Κύρκος – και όπως είπαμε, Έλληνας συντονιστής δεν υπάρχει.

Πού να άντλησε άραγε ο κ. Μιχελογιαννάκης τις πληροφορίες του;

apozimiwseisKAPA

Πολύ έγκυρη πηγή.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).