Oscar με άρωμα πολιτικής

Published On 4 March 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Team

Στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο Jared Leto παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου. Στο παρελθόν, αρκετοί ακόμη νικητές έχουν εκμεταλλευτεί το βήμα της τελετής απονομής για να περάσουν πολιτικά μηνύματα.

Μπορεί την βραδιά των βραβείων Oscar το ενδιαφέρον του κόσμου να απασχολεί κυρίως το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε το χρυσό αγαλματίδιο, οι φανταχτερές και πανάκριβες τουαλέτες των κυριών και τα τυχόν ευτράπελα, αλλά πολλές φορές οι λόγοι των εκάστοτε νικητών καταφέρνουν να απασχολήσουν πολύ περισσότερο και να προκαλέσουν ποικίλα σχόλια. Όπως για παράδειγμα στη φετινή τελετή, ο λόγος του 42χρονου νικητή του Β’ ανδρικού ρόλου, Jared Leto, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολιτικό ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και της Βενεζουέλας.

jared-leto2

Συγκεκριμένα είπε, “Σε όλους τους ονειροπόλους αυτού του κόσμου απόψε, που μας βλέπουν από μέρη όπως η Ουκρανία και η Βενεζουέλα, θέλω να πω πως είμαστε εδώ, και όσο εσείς παλεύετε ώστε να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα και να ζήσετε το αδύνατο, σας σκεφτόμαστε”. Το σχόλιό του όπως αναμενόταν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος νικητής στα βραβεία αναφέρεται σε πολιτικό ζήτημα, πολλές φορές στηλιτεύοντας τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Αμερική.

Michael Moore, 2003

«Ζούμε σε μια εποχή κάλπικων εκλογών που το αποτέλεσμά τους είναι η εκλογή ενός κάλπικου προέδρου που μας έστειλε σε πόλεμο για κάλπικους λόγους. Ντροπή σας, κύριε Μπους, είμαστε ενάντια στον πόλεμό σας!», είχε πει μεταξύ άλλων κατά την παραλαβή του χρυσού αγαλματιδίου για το ντοκιμαντέρ του με τίτλο Bowling for Columbine, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Michael Moore. Έχοντας προβεί και άλλες φορές σε δηλώσεις-καταπέλτες και έχοντας γίνει το κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς πατριώτες και δη για τους πολιτικούς, δεν ήταν δυνατό να μην προκαλέσει με τον ευχαριστήριο λόγο του. Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στην αυτοβιογραφία του, η φράση του στα Oscar τον έκανε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στη χώρα του και στόχο σοβαρών απειλών για τη ζωή του.

Marlon Brandon, 1973

Στην 45η απονομή ο τότε υποψήφιος και τελικά νικητής για τον ρόλο του στην ταινία «Ο Νονός», Marlon Brandon, αποφασίζει να στείλει στην θέση του μια Αμερικανίδα ιθαγενή από την φυλή Απάτσι, για να μιλήσει για την μεταχείριση των ιθαγενών από την κινηματογραφική βιομηχανία, την τηλεόραση και όχι μόνο. Επιπλέον, ο ηθοποιός αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο διαμαρτυρόμενος έτσι για την κακομεταχείριση των αυτόχθονων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Sean Penn, 2009

Έχοντας κερδίσει το μικρό αγαλματίδιο για τον ρόλο του στην ταινία Milk, ο Sean Penn θέλησε στην 81η απονομή, στο τέλος της ομιλίας του, να απευθυνθεί σε όσους Αμερικανούς ψήφισαν κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων ζητώντας τους να το ξανασκεφτούν πριν δουν την ντροπή στα μάτια των παιδιών τους. «Ίσα δικαιώματα για όλους» ήταν η τελευταία φράση του ηθοποιού πριν κατεβεί από την σκηνή.

Charles Ferguson Audrey Marrs, 2011

Οι σκηνοθέτες του Inside Job, ενός από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που αναλύουν την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανεβαίνοντας στην σκηνή για την βράβευσή τους θέλησαν να υπενθυμίσουν όχι μόνο στο ακροατήριο αλλά και στους εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο «πως 3 χρόνια μετά την τρομερή οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τις τεράστιες απάτες και τα σκάνδαλα, κανένας από τους υπεύθυνους δεν έχει τιμωρηθεί. Αυτό κι αν είναι απάτη».

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.