Sie liebt dich: Όταν οι Beatles τραγούδησαν στα Γερμανικά

Published On 29 January 2014 | By Θέμος Ρίζος | Frog Team

Στις 29 Ιανουαρίου του 1964, σε ένα στούντιο στο Παρίσι, οι Beatles ηχογραφούν το “Can’t Buy Me Love”. Για πρώτη φορά όμως, τραγουδούν και στα Γερμανικά – διαβάστε πώς το “She Loves You” έγινε “Sie liebt dich” και το “I Want to Hold Your Hand”, “Komm, gib mir deine Hand”.

Στις αρχές του 1964 οι Beatles βρίσκονταν στη Γαλλία, δίνοντας καθημερινά διπλές παραστάσεις στο Olympia Theatre του Παρισιού επί σχεδόν τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, όμως, το “I Want to Hold Your Hand” είχε φτάσει στην κορυφή του αμερικανικού chart και η πίεση για νέες επιτυχίες ήταν μεγάλη. Ο Paul McCartney είχε γράψει το “Can’t Buy Me Love” κι έτσι αποφασίστηκε, για πρώτη φορά, να ηχογραφηθεί τραγούδι των Beatles εκτός Αγγλίας.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, τα “Σκαθάρια” είχαν άλλη μία υποχρέωση. Η θυγατρική της EMI στη Γερμανία επέμενε ότι δεν θα μπορούσε να πουλήσει δίσκους των Beatles, παρά μόνο αν ηχογραφούνταν γερμανικές εκδοχές των τραγουδιών. Τελικά ο μάνατζερ Brian Epstein και ο παραγωγός George Martin πείστηκαν και λίγο-πολύ ανάγκασαν τους Beatles να τραγουδήσουν τις δύο μεγαλύτερες επιτυχίες τους στα Γερμανικά.

Έτσι, στις 29 Ιανουαρίου του 1964, ο John Lennon, ο Paul McCartney, ο George Harrison και ο Ringo Starr μπήκαν στα Pathe Marconi Studios της EMI στο Παρίσι, για να ηχογραφήσουν τα “Sie liebt dich” και το “Komm, gib mir deine Hand”, γερμανικές εκδοχές των “She Loves You” και “I Want to Hold Your Hand”, αντίστοιχα.

Η EMI είχε φέρει εσπευσμένα στο Παρίσι τον Camillo Felgen, έναν ραδιοφωνικό παραγωγό από το Λουξεμβούργο. Ο Felgen είχε λιγότερες από 24 ώρες στη διάθεσή του να τελειοποιήσει τη μετάφραση των τραγουδιών και να διδάξει στους Beatles τη γερμανική εκφορά των στίχων. Οι “θητείες” τους στο Αμβούργο την περίοδο 1960-1962 πιθανότατα συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς προφοράς.

Τελικά, τα “Σκαθάρια” κατάφεραν να ηχογραφήσουν το “Komm, gib mir deine Hand” σε μόλις έντεκα λήψεις, ενώ δεκατρία takes χρειάστηκαν για το “Sie liebt dich” – για το οποίο, μάλιστα, έπρεπε να ηχογραφήσουν από την αρχή και τα όργανα, καθώς οι ταινίες του “rhythm track” του αυθεντικού αγγλικού τραγουδιού είχαν καταστραφεί. Ενδεικτικό του ρυθμού δουλειάς των Beatles εκείνη την περίοδο, είναι ότι συνέχισαν με την ηχογράφηση του “Can’t Buy Me Love”, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και το βράδυ έκαναν κανονικά τις δύο παραστάσεις τους στο Olympia Theatre.

gib-mire-deine-handSingleCover

Η ιδέα του να τραγουδιέται ένα αγγλικό τραγούδι και στα Γερμανικά σήμερα φαντάζει μάλλον αστεία. Ωστόσο, τη δεκαετία του ’60 αρκετοί αμερικάνοι και άγγλοι καλλιτέχνες ακολουθούσαν αυτή την τακτική – μεταξύ αυτών, ο Johnny Cash και η Connie Francis. Φυσικά, στην περίπτωση των Beatles αποδείχτηκε τελείως λάθος η πρόβλεψη ότι δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν στη Γερμανία παρά μόνο αν τραγουδούσαν στα Γερμανικά. Έτσι, οι “Fab Four” δεν αναγκάστηκαν ποτέ ξανά να ηχογραφήσουν σε άλλη γλώσσα, κάτι που εξαρχής δεν είχαν καμία διάθεση να κάνουν.

Πάντως, εκτός από τη Γερμανία, το single “Sie liebt dich” / “Komm, gib mir deine Hand” εκδόθηκε και στην Αυστραλία, χωρίς βέβαια ιδιαίτερη επιτυχία. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, το “Sie liebt dich” κυκλοφόρησε μαζί με το “I’ll Get You” και έφτασε στο νο. 97 του Billboard Hot 100, ενώ το “Komm, gib mir deine Hand” περιέργως συμπεριλήφθηκε στο album Something New. Σήμερα τα δύο τραγούδια είναι διαθέσιμα στο διπλό CD Past Masters.

sie-liebt-dichAmerican

Χρόνια μετά το ιστορικό session στο Παρίσι, το 1969, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το Let It Be, σε κάποια λήψη του “Get Back” ο Paul McCartney άρχισε να τραγουδάει στα Γερμανικά-  πιθανότατα ως ένα από τα πολλά inside jokes που οι Beatles συνήθιζαν στο στούντιο. Το αποτέλεσμα ήταν το -ανέκδοτο μέχρι στιγμής- “Geh raus” (“Βγες έξω”), με στίχους που δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα, αν και η προφορά του Paul δεν είναι και τόσο άσχημη.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).